Menü

Kaliforniában állították ki a világ legnagyobb fotográfiáját

23 • 04 • 09Princz Zsófia

2006 tavaszán és nyarán hat fotográfus és több száz önkéntes, művész és szakértő több ezer órát töltött azzal, hogy egy használaton kívüli, dél-kaliforniai katonai repülőgép-hangárt óriási kamerává alakítson át. A cél egyetlen fekete-fehér fotográfia elkészítése volt – messze a valaha készült legnagyobb. A fotográfia jelenleg a Palm Courts művészeti komplexumban látható Great Park című tárlat részeként a The Great Picture: Making the World's Largest Photograph című kiállításon.

Az Orange Coast College Frank M. Doyle Arts Pavilonjának kurátora és igazgatója, Tyler Stallings 2006-ban követte nyomon a projekt létrejöttét. „Teljesen le voltam nyűgözve” – mondta Stallings. „A művészek felfigyeltek azokra az épületekre, amelyeket valójában csak ideiglenes katonai épületeknek szántak, a pusztuló épületek esztétikájára, a fényre, ami ezeken a nagy épületeken keresztül árad. És a művészi szemléleten keresztül ez archívummá vált.” A fotográfia jelenleg a Palm Courts művészeti komplexumban látható Great Park című tárlat részeként a The Great Picture: Making the World's Largest Photograph című kiállításon. A The Legacy Project, egy hatfős fotográfiai kollaboráció – Jerry Burchfield, Mark Chamberlain, Jacques Garnier, Rob Johnson, Douglas McCulloh és Clayton Spada – ötlete volt. „Úgy kezdődött [a projekt],” – meséli Jacques Garnier a LAMagnak – „hogy volt néhány fotográfiatanár a Cypress College-ban, akik elkezdték elvinni a diákjaikat a bázisra... Rájöttünk, hogy ott van ez a 4800 hektáros katonai szellemváros, amelyről senki sem tudta, hogy mi fog vele történni.” A csoport több mint 400 önkéntessel együtt dolgozott azon, hogy a repülőgép-hangárt egy hatalmas lyukkamerává/camera obscurává alakítsa át. Kézzel vitték fel a 80 liter zselatinos ezüst-halogenid emulziót a Németországban a projekthez készített, 3375 négyzetméteres, varrás nélküli vászonra. A nyílás egy 6 mm-es lyuk volt a hangár oldalán, amely a képet a vászonra vetítette. A fényképet 35 percig exponálták. Az előhíváshoz egy egyedi, olimpiai medence méretű vegyi fürdőt használtak előhívó tálnak. Több mint 2000 liter hagyományos fekete-fehér előhívó folyadékot használtak, majd ezt követően 4500 liter fixírt alkalmaztak. A The Great Picture 2006 júliusában készült el, és a fénykép bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

0103

Fotó: © Douglas McCulloh: A világ legnagyobb fotója 2006. július 11-én a 115-ös hangárban, ahol készült. A kép előtt álló két személy balra Jerry Burchfield, a Legacy Project művésze, jobbra pedig egy látogató.

A kollektíva eredetileg 6000 dolláros költségvetéssel számolt a The Great Picture projektre, de mire elkészült, Garnier becslése szerint még az adományozott anyagok, munkaerő és kellékekkel együtt is közel 80.000 dollárba került. Mégis, minden intenzív tervezés és tesztelés ellenére, az önkénteseket és a fotográfusokat egyaránt egy sokkal spirituálisabb feladat hajtotta. „Az emberek valami olyan dolognak akartak a részesei lenni, ami nagyobb mindannyiunknál” – mondta Garnier. „Ez az analóg fotográfia és a digitális fotó közötti átmeneti időszakban történt. És valószínűleg ez volt az utolsó nagy projekt, ami vegyi eljárással készült. Érdekes módon, mire a projekt bemutatását követő reggelen felébredtem, a The Great Picture digitális reprodukcióit már világszerte leforgatták, és már több mint száz hírügynökségnél megjelent.” Az elkészült kép, amely egyformán hasonlít fotográfiára és festményre – Stallings szerint a kaliforniai emblematikus utcai falfestmények visszhangja – 9,58 x 32,74 méteres mérete és tömege miatt még egy kiállítás központi elemeként is nehéz kiállítani. A fotográfiát korábban a Smithsonian Institution's National Air and Space Museumban és a pekingi Central Academy of Fine Arts-ban is bemutatták.

„Ez az emlékezet megörökítésének egy formája volt" – mondta Stallings.

0103

Fotó: © Douglas McCulloh: Önkéntesek dolgoznak a vászon beállításán.

0103

Fotó: © Rob Johnson fotója a The Legacy Project részére

A The Great Picture: Making the World's Largest Photograph című kiállítás május 7-ig látogatható.

Jegyzetek

Douglas McCulloh nevét egy másik különleges fotográfiai projekt kapcsán is említettük már oldalunkon. A vak fotográfusokról szóló írásában – mely magyar nyelven kizárólag a Punkton olvasható – így fogalmazott: "a vak fotográfusok rendelkeznek a legtisztább látással a világon."