Menü

100 éve született Richard Avedon – Válogatás a New York-i kiállításának képeiből

23 • 05 • 15Jeneses Ádám

„A fotóim nem mennek a felszín alá. Nagyon hiszek a felületekben. Egy jó felület tele van nyomokkal.”

Avedon 100 címmel nyílt kiállítás a New York-i Gagosianban a fotográfus születésének századik évfordulóján. A több ezer képet felölelő életműből ezúttal 150 felkért személy válogatott köztük művészek, zenészek, írók, kurátorok, valamint a divatvilág kiemelkedő alakjai.  A szelekcióban olyan hírességek – köztük neves fotográfusok – vettek részt, mint Hilton Als, Naomi Campbell, Elton John, Spike Lee, Sally Mann, Kate Moss, Chloë Sevigny, Taryn Simon és Christy Turlington.

0103

Fotó: Richard Avedon: Student Non-Violent Coordinating Committee, headed by Julian Bond, Atlanta, Georgia, March 23, 1963

A kiállított műveket illusztrált katalógus megjelenése kíséri Larry Gagosian előszavával és Derek Blasberg, a Gagosian Quarterly vezető szerkesztője, Jake Skeets költő és professzor, Sarah Elizabeth Lewis, a Harvard Egyetem művészettörténet és építészettörténet, valamint afrikai és afroamerikai tanulmányok docense, a Vision & Justice Project alapítója esszéivel.

0103

Fotó: Richard Avedon: China Machado, suit by Ben Zuckerman, hair by Kenneth, New York, November 6, 1958

Az Avedon 100 laza kronológiai sorrendben vonultat fel egyaránt ikonikus és ritka, eddig nyilvánosan be nem mutatott fényképeket, egyedi kiállítási nagyításokat és fotófreskókat. A kiállítás szemlélteti miként oldotta fel a művész a fotográfiai műfajok közötti határokat, és hogyan szilárdította meg a médium kortárs művészeti formává válását.

Avedon pályájának első meghatározó állomása a Harper's Bazaar divatlap volt. Újszerű fotográfiai kifejezésmódját egy kényszerhelyzetnek köszönhette: a magazin kezdetben nem engedélyezte számára a stúdióhasználatot, ezért modelljeit az utcán, éjszakai klubokban, cirkuszban, tengerparton és más szokatlan helyszíneken fényképezte. Leleményességének és találékonyságának köszönhetően igen hamar a Harper's Bazaar vezető fotográfusává vált.

A Harper's Bazaar 1965. áprilisi számának vendégszerkesztése alatt – ahol színesbőrű modellekkel dolgozott – támadások érték. Ezt követően kilépett a magazinból, és csatlakozott a Vogue-hoz, ahol több mint két évtizedig dolgozott. 1992-ben Avedon lett a The New Yorker első állandó fotográfusa, ahol portréi hozzájárultak a magazin esztétikájának újradefiniálásához.

Ezzel párhuzamosan sikeres kereskedelmi stúdiót vezetett, ahol márkameghatározó kampányokban dolgozott többek között Calvin Kleinnel, a Revlonnal, a Versace-val. Alkalmazott fotográfiai munkái megteremtették számára azt a szabadságot, amely révén olyan nagyszabású projekteken, sorozatokon dolgozhatott, amelyekben kulturális, politikai és személyes érdeklődését tárhatta fel. Foglalkozott és készített felvételeket az amerikai polgárjogi mozgalom ikonikus alakjairól, a vietnámi háborúról, és édesapjáról.

1979 és 1985 között az Amon Carter Museum of American Art megbízásából hozta létre egyik leghíresebb kiállítását, az In the American West-et, amely könyv formájában is megjelent.

Avedon élete során számos jelentős múzeumban állított ki, többek között a Smithsonian Institution-ben, Metropolitan Museum of Artban (1978 és 2002), a Minneapolis Institute of Artsban (1970), az Amon Carter Museum of American Artban (1985) és a Whitney Museum of American Artban (1994). Első fotókönyve 1959-ben, az Observations, Truman Capote esszéjével jelent meg, ezt követően számos könyvet publikált, köztük a Nothing Personal (1964) (James Baldwin esszéjével), a Portraits 1947-1977 (1978, Harold Rosenberg esszéjével), az An Autobiography (1993), Evidence 1944-1994 (1994, Jane Livingston és Adam Gopnik esszéivel) és a The Sixties (1999, Doon Arbus interjúival).

0103

Fotó: Richard Avedon: Sandra Bennett, twelve year old, Rocky Ford, Colorado, August 23, 1980

Egy korábbi írásunkban 10 publikálatlan Richard Avedon képet mutattunk be. A cikk ezen a linken érhető el.

Jegyzetek

AVEDON 100
2023. május 4. – június 24.
Gagosian
West 21st Street, New York