Menü

Mit nézzünk a Múzeumok Éjszakáján? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

23 • 06 • 21Punkt

Közeleg a múzeumlátogatók egyik legnépszerűbb eseménye, a Múzeumok Éjszakája. 2023. június 24-én több mint 400 intézmény közel 2000 programja várja a résztvevőket. A sokszínű budapesti programok mellett a vidéki helyszínek közül Szabó Judit fotográfiái Kecskeméten, Halas István életműkiállítása Székesfehérváron, Hajdú D. András kongói sorozata Szentendrén, míg Szabó Dezső és Szalontai Ábel balatoni képei Veszprémben láthatóak. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Erik Kessels, Thomas Mailaender, Szabó Dezső, Szalontai Ábel
Veszprém, Művészetek Háza, Dubniczay-palota

Európa Kulturális Fővárosába különösen érdemes ellátogatni idén június 24-én, mert a kiemelt helyszínen számos izgalmas múzeumi és kísérőprogrammal készülnek a Múzeumok Éjszakája alkalmából. Különleges tárlatvezetések és a fotográfiához köthető művészeti foglalkozások is várják az érdeklődőket a „Királynék városában”. A workshopon Laczkó Péter és Kriván Marcell vándorfényképészek bemutatóját is meg lehet tekinteni, valamint Ujj Zsuzsi és Zalka Imre fotótörténeti előadást és bemutatót tartanak az üveglemezre készített fénykép témakörben.

A Dubniczay-palotában Erik Kessels (NL/1966) és Thomas Mailaender (FR/1979) hosszú távú projektje, a Europe Archive látható. A projekt révén a művészek - akik mindketten lelkes gyűjtők – az európai bolhapiacokon, használt – és régiségboltokban, valamint az interneten összegyűjtött egyedi tárgyakból álló gyűjteményük bemutatásával kívánják rekonstruálni Európa kollektív emlékezetét.

Szintén ezen a helyszínen Szalontai Ábel Balogh Rudolf-díjas fotográfus és Szabó Dezső Munkácsy-díjas képzőművész alkotásai is láthatóak. Szalontai Ábel évek óta fotózza Bélatelepről a Badacsonyt és a balatoni tájat. Szabó Dezső 1996 őszétől 2014 nyaráig a Balaton partján fekvő Szigliget kikötőjének egy meghatározott pontjából, mindig azonos beállításban fotózta a túlparton lévő Fonyódi-hegyet.

0103

Fotó: Szabó Dezső: Landscape-Werk, 2023,(1996–2014)

0103

Fotó: © Szalontai Ábel: Badacsony

Szabó Judit: Összegzés
Kecskemét, Magyar Fotográfiai Múzeum

Szabó Judit Balogh Rudolf-díjas fotóművész gimnazista kora óta fényképez. Középiskolai tanulmányait követően 1976-ban végzett a Szakmunkásképző Intézet Fényképész Szakán. 1981 és 1985 között a Fiatal Fotóművészek Stúdiója tagja volt, 1998-ban nyert felvételt a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. Több ösztöndíjat nyert, főbb publikációi a „Zottigheid” (Leiden, 1992.) és a „Csak képek” (Budapest, 2006.). Képei most Összegzés címmel a Magyar Fotográfiai Múzeumban megrendezett kiállításon láthatók.

0103

Fotó: © Szabó Judit: Amszterdam, 1996 körül

Hajdú D. András: Cataracta
Szentendre, PhotoLab, Vajda Múzeum, Ferenczy Múzeumi Centrum

Hajdú D. András hosszú távú dokumentarista fotóesszéje Cataracta - Múlóban a sötétség címmel, a Kongói Demokratikus Köztársaságba vezeti el a látogatókat. Hajdú D. András egy személyes történetre és annak szétsugárzó hatókörére fókuszálva kísérletet tesz rá, hogy megmutassa ezt a távoli, idegen, ellentmondásos, de mégis lenyűgöző világot. Lenyügőző világ, aminek szerves része a zene is, ezt hozzák el ezen az estén, hogy együtt dobbanhassanak a szívek és a lábak a zene ütemes lüktetésére. A 21.00 órakor kezdődő Dobbanó című programon Divin Ngamba vezetésével az afrikai közösségi táncot ismerhetik meg az érdeklődők.

0103

Fotó: © Hajdú D. András: Cataracta

Katalógus – Halas István kiállítása
Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében Halas István fotókiállításával várják a látogatókat. Halas az 1970-es évektől foglalkozik fotó- és képzőművészettel. Kísérletező művész, akinek egymásra fényképezett önarcképe, a New York-i metróállomások fotói, a magyar írókról, képzőművészekről készített portréi, panorámaképei a magyar fotókultúra fontos, emblematikus műveivé váltak. 19.00 órától Halas István fotói által ihletett kollázs-képeslapokat lehet készíteni, a szervezők pedig vállalják, hogy a Múzeumok Éjszakája után elpostázzák a címzettnek.

0103

Fotó: © Halas István: Lucien Hervé, 2003

A múzeum belső udvarában 16.00 órakor kezdődik az Erre varrj hajat! w/ Képfaragó Műhely programjuk, ahol alkotóműhelyükben ezúttal A jólfésültség története - Fodrászipari forradalom Budapesten című fodrásztörteneti kiállítás fotóit dolgozzák fel és hasznosítják újra. Képeket alkothattok fényképezőgép nélkül.

0103

Fotó: A jólfésültség története - Fodrászipari forradalom Budapesten

Két kiállításuk mellett fotómatával, cianotípia workshoppal, tárlat- és házvezetésekkel valamint esti koncerttel várja a Mai Manó Ház a Múzeumok Éjszakája résztvevőit. A Mint Te és Én című kiállítás a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium különböző határátlépéseit mutatja be 31 fiatal fotográfus 70 műalkotásán keresztül, míg a másik kiállításon Yelena Yemchuk УYY című sorozata látható, ahol a gyermekkorról, a szabadságról és háborúról ironikus könnyedséggel, ugyanakkor mégis megrendítően mesél. A házvezetés során bepillantást nyerhetsz a Napfényműterembe és a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárba is. Az épület múltjába, jelenébe, valamint névadójának életébe Romoda Klára, a Mai Manó Ház egykori munkatársa ad betekintést.

0103

Fotó: Boros Bence Bendegúz

Jegyzetek

A Múzeumok Éjszakája idei összes programja ezen a linken érhető el.