Menü

„…úgy érzem, hogy a jó fényképek a meglepetésből születnek” – 100 éve született Marc Riboud

23 • 06 • 24Punkt

100 éve született Marc Riboud, aki annak a fotográfus generációnak tagja, amely a második világháború utáni időszak idején a humanizmus középpontba helyezését tekintette munkája lényegének.

0103

Fotó: marcriboud.com

Marc Riboud Lyonban, Franciaországban született 1923. június 24-én. Az 1937-es párizsi világkiállításon készítette első fotóit egy miniatűr Vest-Pocket fényképezőgéppel, amelyet az édesapjától kapott. A II. világháborúban Vercors-nál harcolt. 1945 és 1948 között mérnöki tanulmányait végezte, miközben egy gyárban dolgozott. Miután egyszer egyhetes szabadsága alatt egy lyoni kulturális fesztiválról tudósított, felhagyott mérnöki munkájával és a fotográfia felé fordult.

„A legjobb fotó magára vonja a figyelmet, ahogyan a megfelelő húr pengetése is kellemes a fülnek.”

–  vallotta Riboud, akinek 1953-ban jelent meg híres Az Eiffel torony festője című képe a Life magazinban, és ugyanebben az évben lett tagja a Magnum Photos fotóügynökségnek. Erre így emlékezett vissza: „Chim azt mondta, hogy ne kövessem túlságosan Capa tanácsait, Capa pedig azt mondta, hogy ne vegyem figyelembe Cartier-Bresson tanácsait. Így aztán kicsit összezavarodtam, és elmentem George Rodgerhez... és ő azt mondta: Ne hallgass egyikükre sem, csak rám.”

1955-ben a Közel-Keleten és Afganisztánon át egy évre Indiába utazott. Később Kína felé vette az irányt. Az ekkor készült képeit a Mai Manó Házban is bemutatták Budapesten. 1976-ban a Magnum ügynökség elnöke lett, majd három év múlva lemondott a tisztségről. 2004-ben retrospektív kiállítása nyílt a párizsi a Maison Européenne de la Photographie intézményben, amelyet 100.000 látogató tekintett meg.

„...úgy érzem, hogy a jó fényképek a meglepetésből születnek.”

Marc Riboud – aki az egyik leghíresebb, ikonná vált háborúellenes fotográfiát is készítette – 2016. augusztus 30-án hunyt el.

Jegyzetek

Marc Riboud leghíresebb fotóiból ezen a linken található egy válogatás.