Menü

A fotográfia, mint a világ szeizmográfja – Helyszíni beszámoló a 2023-as Arles-i fotófesztiválról

23 • 07 • 24Kereszty Anna

Idén 54. alkalommal kerül megrendezésre Arles-ban a Les Rencontres de la Photographie fesztivál, amely a szakmai közeg és a fotográfia iránt érdeklődők megkerülhetetlen eseménye.  A legkülönbözőbb helyszíneken – templomban, szupermarketben, apátságban, katakombában és szabadtéren – megrendezett kiállítások mellett, programokkal, beszélgetésekkel, vetítésekkel és fotókönyvekkel várja a látogatókat a dél-franciaországi kisváros.

Az idei program hívószava a tudatosság, a világ tudatállapotának megragadása, amelyben nagy hangsúlyt kap a klímaváltozás problémája, a női művészek bemutatása, a kisközösségek és az LGBTQIA+ közösség reprezentációja. Emellett az idei fesztivál szerves részét képezik az archívumok és vernakuláris fotográfiák újrafelfedezése és a film-fotó közötti kapcsolódások feltérképezése.

A több mint harminc kiállításból álló fesztivál fókuszában a kortárs fotográfia áll, amelynek fontos hivatása, hogy az ismert alkotók mellett – az idei évben Saul Leiter-nek és Diane Arbus-nak van két fontos tárlata – teret adjon a feltörekvő művészek számára is.

A fotótörténet ikonikus alakjai Arles-ban

A Saul Leiter Assemblages című tárlat, amelynek kurátora Anne Morin volt, a 20.század egyik meghatározó látásmódú fotográfusának eddig nem ismert arcát mutatja be. A színes fényképezés egyik úttörőjeként számontartott alkotó eddig nem publikált, – köztük sok fekete-fehér– illetve ikonikus fotói lépnek párbeszédbe festményeivel az Arles-ban debütált kiállításon.

Diane Arbus születésének századik évfordulója alkalmából a LUMA Arles által szervezett Constellations címet viselő kiállítás, az eddigi legátfogóbban mutatja be egy immerzív installációban a jelentős fotográfus munkásságát. A labirintus-szerűen kialakított tér arra invitálja a látogatókat, hogy egy új perspektívából fedezzék fel az életművet a több mint 450 fénykép között között barangolva.

0103

Fotó: Saul Leiter: Ana, circa 1950. Courtesy Saul Leiter Foundation

0103

Fotó: Saul Leiter: Untitled. Courtesy Saul Leiter Foundation

0103

Fotó: Diane Arbus: Constellation, The Tower, Main Gallery All artworks © The Estate of Diane Arbus Collection Maja Hoffmann / LUMA Foundation Photo © Adrian Deweerdt

Újrafelfedezett archívumok és emlékezet

A Casa Susanna című kiállítása egy újrafelfedezett gyűjteményt mutat be, amely nőknek öltözött férfiak titkos közösségét dokumentálja Amerikában az ötvenes-hatvanas években. A háromszáznegyven fotóból álló archívumra egy New York-i bolhapiacon talált rá két régiségkereskedő 2004-ben. A kiállítás kiemeli, hogy képeken szereplő crossdresserek női identitása az akkori kor ideálját – a tisztességes háziasszonyt– testesítették meg. A titkos csoport egymásról készített fotói betekintést nyújtanak abba a rejtett hálózatba, amely a kockázatok ellenére aktív kapcsolatot tartott egymással és támogató közösségként működött.  A kiállítás a fényképkészítés relevanciájára is rávilágít az LGBTQIA+ közösségben.

A Dont Forget Me című kiállítás Jean-Marie Donat művész gyűjteményét mutatja be, amely a Marseillebe-i Studio Rex képeit foglalja magában.  A fotóstúdió képei újonnan Európába érkezett nyugat és észak afrikai bevándorlókról készültek, főként adminisztrációs célokra. Az archívum a mából nézve egy híd a jelen és a múlt, Franciaország és Afrika között.

0103

Fotó: Unknown American: Susanna at Casa Susanna, gelatin silver print, 1964-1969. Collection Art Gallery of Ontario, Toronto. Purchase, with funds generously donated by Martha LA McCain, 2015. Photo © AGO

0103

Fotó: Unknown American: Photo Shoot, chromogenic print, 1964-1969. Courtesy Art Gallery of Ontario. Collection Art Gallery of Ontario, Toronto. Purchase, with funds generously donated by Martha LA McCain, 2015. Photo © AGO

0103

Fotó: Unknown: Courtesy of Jean-Marie Donat Collection

0103

Fotó: Unknown: Courtesy of Jean-Marie Donat Collection

Skandináv Kortárs Fotográfia

A Søsterskap kiállítás egy olyan körkép, amely több generáción átívelve mutatja be a fotográfia szerepét az skandináv országokban. A kiállítás elsősorban a feminizmus szemszögéből láttatja a jóléti államot és annak árnyoldalait, vizsgálva a kirekesztést és a folyamatos gazdasági növekedésből származó ökológiai krízist problémáját.

0103

Fotó: Emma Sarpaniemi: Self-portrait as Cindy, 2022, Two Ways to Carry a Cauliflower series. Courtesy of the artist.

0103

Fotó: Hallgerður Hallgrímsdóttir: Haircut, 2021–2023. Courtesy of the artist

0103

Fotó: Annika Elisabeth von Hausswolff: Oh Mother #28, What Have You Done? series, 2019. Courtesy of the artist

0103

Fotó: Verena Winkelmann: Fathers series, 2014–2023. Courtesy of the artist.

Filmtől a fényképekig

Gregory Crewdson Evening Side (2012–2022) című projektje az elmúlt tíz év során, közép Amerikában készített fotókat mutat be. A gótikus hangulatú monokróm képek a digitális fotográfia lehetőségeit maximalizálva teljes világosító és produkciós csapattal, filmforgatási körülmények között készültek. A melankóliával átszőtt, kimerevített, gyakran teátrális pillanatok, minimalista hidegséggel, ábrázolnak egy hanyatló amerikai álmot.

A 2021-es Rencontres d'Arles kurátori kutatási ösztöndíj nyertese, Matthieu Orléan kurátor által szervezett kiállítás – Scrapbooks, Inside of the imagination of filmmakers – filmesek fotóalapú munkanaplóit mutatja be. A scrapbookot, amely egyesíti a fotóalbumot és a naplót, sok avantgárd és kortárs filmkészítő használta önálló műfajként. A kollázs kreatív lehetőséget kihasználva ez a gyakorlat segített a képi világok megkomponálásában, olyan alkotóknak, mint például Derek Jarman, Agnès Varda, Chris Marker vagy a közelmúltban Pedro Costa és Bertrand Mandico. A filmesek privát inspirációs kollázs füzeteiből készült kiállítást betekintést enged a művészek belső világába, feltárva inspirációs forrásaikat és alkotói folyamataikat.

A filmes világgal összefonódó kiállítások között szerepel még Agnès Varda, Séte-ben készített fotográfiáiból rendezett kiállítás, amelyeket első filmjének – La Pointe Courte – előkészítéseként fényképezett a dél-francia halászfaluban az 50-es évek elején.  Ezenkívül Wim Wenders, Az Amerikai Barát film forgatásán készített polaroidjai is bemutatásra kerülnek 1976-ból, illetve egy Pierre Zucca filmforgatásokon készített stillfotói is.

0103

Fotó: Gregory Crewdson: Morningside Home for Women, Eveningside series, digital pigment print, 2021–2022. Courtesy of the artist

0103

Fotó: Gregory Crewdson: Starkfield Lane, An Eclipse of Moths series, digital pigment print, 2018-2019. Courtesy of the artist

0103

Fotó: Pedro Costa: Caderno Casa de Lava [Chã das Caldeiras, Fogo Island, Cape Verde, photos by Pedro Costa and Eyes Without a Face, film by Georges Franju (1960)]. Courtesy of the artist

0103

Fotó: Bertrand Mandico: Two bombs greet the man, collage and ink, 2014. Courtesy of the artist

0103

Fotó: Agnès Varda: Water jousters in Sète, vintage silver print, circa 1952. Courtesy of the Estate of Agnès Varda / Rosalie Varda Collection

0103

Fotó: Agnès Varda: Fishing lines at La Pointe Courte, positive view from the original negative, March-April 1953. Courtesy of the Estate of Agnès Varda / Agnès Varda Photographic Archives deposited at the Institut pour la Photographie des Hauts-de-France

0103

Fotó: Wim Wenders: The American Friend himself. Courtesy of the artist / Wim Wenders Foundation

0103

Fotó: Pierre Zucca: Out 1 by Jacques Rivette, 1970, original print. Courtesy of the Estate of Pierre Zucca

Magyar alkotók Arles-ban

Magyar vonatkozások is vannak az idei programban: Bartha Máté, Ladocsi András, Pörneczi Bálint és Szalai Dániel munkái is megtekinthetőek a fesztivál ideje alatt. Bartha Máté Anima Mundi sorozata vetítésre került a fesztivál nyitó programjának eseményén. Ladocsi András a 2023-as Dior Photography and Visual Arts Award for Young Talents program keretében állította ki sorozatát. Szalai Dániel Unleash Your Herds Potential sorozatát a Galerie Huit állítja ki.  Pörneczi Bálint a Costa Rica-i erdőben készített fotói pedig a Manuel Rivera-Ortiz Alapítvány Caminoblu 4363 című kiállításán tekinthetők meg.

0103

Fotó: Kereszty Anna

0103

Fotó: Kereszty Anna

Jegyzetek

ARLES 2023
Les Rencontres de la Photographie
2023. július 3. – szeptember 24.