Menü

Vizuális és érzéki utazásra invitál Maya Rochat A Föld költészete című kiállításával

23 • 08 • 21Princz Zsófia

Nagyszabású kiállítás keretein belül mutatja be a MEP Maya Rochat svájci művész munkásságát. A kísérletező fotográfus egyedi formanyelvet fejlesztett ki, amely több tudományágat is érint: fotográfia, festészet, videó, installáció és performansz. Rochat vizuális montázsokat kreál családjáról, barátairól vagy környezetéről készített fényképek, illetve festmények, nyomatok vagy kollázsok segítségével, és olyan anyagokat használ, mint a vegyszerek, fehérítő, festékszóró spray vagy ragasztó. Az alkotói folyamat soha nem ismétlődik. Úgy tekint gyakorlatára, mint "egy játékokkal teli dobozra [és] minden alkalommal új szabályok és célok merülnek fel".

Képeket rétegez, digitálisan vagy fizikailag módosítja őket, és az átlátszósággal, a textúrával és a színekkel való játékkal felerősíti jelentésüket. Multimédiás művei a művészkönyvektől és nyomatoktól, a képkereten túl a környező térbe is kiterjednek, magával ragadó installációk és videóvetítések formájában. A kiállítás Maya Rochat művészi pályafutásának 12 évét követi végig, a 2010-es években készült első műveitől a legújabb projektjéig, a „Poetry of the Earth” (2022) című alkotásáig.

0103

Fotó: Maya Rochat: Give me Space (Magic Cave), 2016
Courtesy of the artist.

Maya Rochat, svájci művész 1985-ben született. Elmondása szerint egy nagyon sajátos légkörben nőtt fel: másfél évesen szüleivel elhagyta svájci otthonát, hogy végig menjenek a Santiago de Compostela-i zarándokúton. Hat hónapon keresztül utaztak egy lovas szekérrel Franciaországon keresztül Spanyolországba. Ez a nomád, magányos, természetközeli életstílus azóta is meghatározó része az életének.

„Néha magányos vállalkozás. Többnyire szórakoztató, de a valóság az, hogy sokat utazol, ki-be járkálsz, és miután évekig vándoroltam Európa-szerte, nincs az az érzésem, hogy igazán tartozom valahová. Nem érzem magam megrögzöttnek.”

Első művészi impulzusait édesanyjától kapta, aki festett és belsőépítészetet tanult. Maya a Lausanne-i Művészeti és Design Egyetemen (ECAL) és a Genfi Művészeti és Design Egyetemen (HEAD) szerezte diplomáját. Már az ÉCAL hallgatójaként is túlságosan korlátozónak tűnt számára az egyetem nyújtotta keret, és hamar elkezdte kutatni, hogyan feszegetheti a fotográfia határait. Nagy hatással volt rá Pipilotti Rist, svájci alkotóművész munkássága, akivel másodévesen ismertette meg professzora az egyetemen.

Az alapképzése után került szoros kapcsolatba a kísérleti zenészekkel és elkezdett videóval dolgozni. Dokumentált mindent, ami inspirálta, majd saját darabokat és digitális kollázsokat készített a barátai zenéjét hallgatva. Elmondása szerint az olyan zenészek vonzották, akik ugyanúgy kísérleteztek a hangkollázsok készítésével, mint ő a képekkel.

0103

Fotó: Maya Rochat: A Rock is a River (Meta Rainbow), 2018
Courtesy of the artist.

0103

Fotó: Maya Rochat: A Rock is a River (Burning Time), 2017
Courtesy of the artist.

0103

Fotó: Maya Rochat: A Rock is a River (Meta Tree), 2017
Courtesy of the artist.

0103

Fotó: Maya Rochat: Poetry of the Earth (Les frontières sont des dessins), [Frontiers are drawing], 2022
Courtesy of the artist.

0103

Fotó: Maya Rochat: Poetry of the Earth (Fleurs protégées de la Suisse « N°20 »), [Protected Flowers from Swizterland, "N°20"], 2022
Courtesy of the artist.

0103

Fotó: Maya Rochat: Cameleon Stones, 2020
Courtesy of the artist.

A természet különböző formái és léptékei által inspirált Maya Rochat költői reflexiót folytat a minket körülvevő világ szépségéről, lényegéről és átalakulásáról. A digitális képeken keresztül a környezetszennyezés felidézésével azt is vizsgálja, hogy az ember milyen helyet foglal el benne.

Munkáit jelentős kulturális intézményekben mutatták be, többek között a luzerni KKL-ben, a svájci Musée Jenisch-ben és az amszterdami Foamban, a Tate Modern Londonban, Kunsthaus Langenthalban, a párizsi Palais de Tokyoban, és a Fotomuseum Winterthurban. A kiállítással egyidőben két új könyv jelent meg: a Les Editions de La Martinière kiadó által megjelentetett katalógus, amely Maya Rochat 10 éves munkásságát mutatja be, valamint az art&fiction által kiadott Poetry of the Earth című művészeti könyv.

0103

Fotó: Maya Rochat: Ma tête à couper (Palma), [My Head to Chop Off (Palma)], 2012
Courtesy of the artist.

0103

Fotó: Maya Rochat: Vote for me! (Brain), 2012
Courtesy of the artist.

0103

Fotó: Maya Rochat: Vote for me! (Pirat), 2012
Courtesy of the artist.

0103

Fotó: Maya Rochat: Vote for me! (Magic Eggs), 2012
Courtesy of the artist.

0103

Fotó: Maya Rochat: Painting with Light (Nature is the Painter), 2020
Courtesy of the artist.

Jegyzetek

Maya Rochat — Poetry of the Earth
MEP – Maison Européenne de la Photographie
2023. június 6. – október 1.
Kurátor: Victoria Aresheva