Menü

Gauri Gill a világ egyik legrangosabb fotográfiai díja, a Prix Pictet idei nyertese

23 • 10 • 13Szentirmay Réka

A 2008-ban alapított díjat az idén tizedik alkalommal adták át egy, a fenntarthatóságért és a környezetvédelemért dolgozó alkotónak. A mintegy 40 millió forintnak megfelelő összeget 12 jelölt közül végül az indiai Gauri Gill (1970) Notes from the Desert (Jegyzetek a sivatagból) című sorozata nyerte el.

A Pakisztánnal határos nyugat-indiai Rádzsasztán állam vidéki közösségeivel aktívan együtt dolgozó Gauri Gill először 1999-ben szembesült a városi és vidéki élet éles különbségeivel. A ’90-es évek végén szemtanúja volt egy iskolás lány tanári bántalmazásának. A jelenetet nem tudta elfelejteni, és esszét szeretett volna írni a jelenségről, szerkesztője viszont úgy vélte, a városi közönség nem tudna azonosulni a problémával. Gill kivett egy hónapnyi fizetetlen szabadságot, és az egyre sokrétűbbé váló projektjét eleinte iskolalátogatásokkal kezdte, elsősorban Rádzsasztán nyugati falvait térképezve fel. Mindmáig ugyanazokhoz az emberekhez tér vissza. Munkássága középpontjában a közösség áll: velük és általuk alkot, és aktív hallgatóságként (active listening) vesz részt a mindennapokban.

0103

Fotó: © Gauri Gill: Waterwells, from the series Notes from the Desert, 1999–ongoing.

0103

Fotó: © Gauri Gill: New homes after the flood, Lunkaransar, from the series Notes from the Desert, 1999–ongoing.

0103

Fotó: © Gauri Gill: Jannat, Barmer, from the series Notes from the Desert, 1999–ongoing.

„A látogatások új világot tártak fel előttem: rájöttem, hogy az iskolák egy komplex valóság mikrokozmoszai. Egy olyan valóságé, amiről városi emberként fogalmam sem volt.”

Saját szemével láthatta a szárazság és a monszun kihívásait, a túlterhelt kórházak küzdelmeit, és a tanárhiány okozta problémákat. Jelen lehetett születéseknél, különféle ünnepek alkalmával, valamint (gyermek)házasságok kezdetén és csendes szemlélőként haldoklók ágya mellett.

„Szegényen és föld nélkül a sivatagban elkerülhetetlenül megtanulod, hogyan számíthatsz önmagadra, a körülötted élőkre—és a természetre.”

0103

Fotó: © Gauri Gill: Hanuman Nath with his daughter and Hem Nath, on Holi day, Lunkaransar, from the series Notes from the Desert, 1999–ongoing.

0103

Fotó: © Gauri Gill: Sumri, daughter of Ismail the shepherd, Barmer, from the series Notes from the Desert, 1999–ongoing.

0103

Fotó: © Gauri Gill: Jogiyon ka Dera, Lunkaransar, from the series Notes from the Desert, 1999–ongoing.

0103

Fotó: © Gauri Gill: Government hospital, Barmer, from the series Notes from the Desert, 1999–ongoing.

0103

Fotó: © Gauri Gill: Mir Hasan with his grandfather Haji Saraj ud Din, oldest member of the community, in his last days, Barmer, from the series Notes from the Desert, 1999–ongoing.

0103

Fotó: © Gauri Gill: Urma and Nimli, Lunkaransar, from the series Notes from the Desert, 1999–ongoing.

0103

Fotó: © Gauri Gill: Izmat, Barmer, from the series Notes from the Desert, 1999–ongoing.

A díj ünnepi átadására 2023. szeptember 28-án, a kiállítás megnyitóján került sor. Az idei témát (Ember) feldolgozó 11 jelölt és Gill képeit a Victoria & Albert Múzeum South Kensingtonban álló épületében tekinthető meg 2023. október 22-ig. A kiállítás katalógusa Human címmel, a Hatje Cantz kiadó gondozásában jelent meg Michael Benson, David Christian, Meehan Crist és Sebastiao Salgado esszéivel.

Jegyzetek

Az idei témát (Ember) feldolgozó 12 jelölt képeiből ebben a cikkünkben mutattunk be egy válogatást.