Menü

Martin Annand: Partra vetett – Ingyenesen látogatható kiállításon láthatók 2023 legjobb minimalista fotográfusának munkái

24 • 02 • 20Baki László

A Mai Manó Ház PaperLab Galériájában A kevesebb több – Minimalist Photography Awards 2023 című kiállításon látható 21 fotóból álló válogatásban olyan díjnyertes alkotásokat mutatnak be, amelyeken a zavaró tényezők eltávolítása után a fény, az árnyék és a téma kölcsönhatásának köszönhetően erőteljes vizuális történetek rajzolódnak ki. A 2023-as év minimalista fotográfusa címet és az ezzel járó 2000 dolláros pénzdíjat a brit fotográfus, Martin Annand nyerte el az időtlenséget sugárzó Ashored című sorozatával.

A Black and White Minimalism Magazine alapító főszerkesztője, Milad Safabakhsh 2019-ben azzal a céllal hozta létre – az azóta évente kiírt – Minimalist Photography Awards pályázatot, hogy azoknak a fotográfusnak nyújtson bemutatkozási lehetőséget, akik e reduktív formanyelvvel dolgozva mutatják be egyedi nézőpontjaikat és kreatív elképzeléseiket. 2023-ban több mint 3100 pályamunkát küldtek be 31 különböző országból, és a szakmai zsűri 12 kategóriában díjazta az alkotókat. A 2023-as év minimalista fotográfusa címet és az ezzel járó 2000 dolláros pénzdíjat a brit fotográfus, Martin Annand nyerte el az időtlenséget sugárzó Ashored című sorozatával.

0103

Fotó: © Martin Annand: Normanton Church, Részlet az Ashored című sorozatból
Minimalist Photography Awards 2023

Martin Annand: Ashored (Partra vetett)
Az Év Minimalista Fotográfusa 2023

Ez az Egyesült Királyság partjain és távolabbi vidékeken készült képegyüttes a hosszú expozíciós idő és a tengerpartok iránti vonzalmamban gyökerezik.
Gyerekkoromban mindig izgatottan vártam a tengerpartra tett kirándulásokat, amelyek eseményszámba mentek, kalandot jelentettek. Ma is, amikor a fényképezőgéppel elindulok a partra, előjönnek ezek az érzések. A várakozás, hogy mi fog történni. Hogy sikerül-e érdekes témát találnom, mielőtt az idő és a dagály örökre elnyeli.
Mivel nincs mindig annyi időm, mint amennyit a fotózásra szeretnék fordítani, megpróbáltam időtlenebb hangulatú képeket készíteni. Az alapokig való lecsupaszítás révén gyakran csak a főtéma marad meg, és eltűnik minden támpont, vagy csak sejteni lehet az időt és a helyszínt. Soha nem akartam dokumentálni azt, amit láttam, csak azért, hogy megalkossam a saját verziómat. Színeket és nem monokrómiát használok, mert a színeket nagyobb kihívásnak tartom, de igyekszem, hogy finomak maradjanak, a paletta pedig korlátozott.
Nem tekintem magam kiforrott fotográfusnak. Remélem, hogy az eddig tanultak segítenek esztétikus képeket alkotni, és mások is olyan örömmel nézegetik őket, mint amivel én készítettem őket.

0103

Fotó: © Martin Annand: Southhampton Buoy, Részlet az Ashored című sorozatból
Minimalist Photography Awards 2023

0103

Fotó: © Martin Annand: Lakes Pier, Részlet az Ashored című sorozatból
Minimalist Photography Awards 2023

0103

Fotó: © Martin Annand: Lake Genva Platform, Részlet az Ashored című sorozatból
Minimalist Photography Awards 2023

0103

Fotó: © Martin Annand: Mumbles Lifeboat House side view, Részlet az Ashored című sorozatból
Minimalist Photography Awards 2023

0103

Fotó: © Martin Annand: Bude Pool, Részlet az Ashored című sorozatból
Minimalist Photography Awards 2023

Jegyzetek

A kevesebb több – Minimalist Photography Awards 2023
PaperLab Galéria – Mai Manó Ház
2024. január 25. – március 3.
Kurátor: Baki László