Menü

Számunkra szemét, másoknak az élet: a Carmignac Photojournalism Award díjnyertes sorozata az Európából kiáramló elektronikus hulladékok ökológiai és társadalmi hatásait mutatja be

24 • 04 • 05Kéri Gáspár

Márciusban hirdették ki Párizsban az újságírók és fotóriporterek számára Edouard Carmignac, francia üzletember által alapított Carmignac Photojournalism Award idei díjazottjait. Az immár tizenharmadik alkalommal átadott elismerést a ghánai korrupcióellenes oknyomozó újságíró, Anas Aremeyaw Anas, valamint két fotóriporter, az ugyancsak ghánai Muntaka Chasant és a francia Bénédicte Kurzen közösen készített anyaga kapta: E-WASTE IN GHANA: Tracing Transbonduary Flows című munkájuk az Európából a nyugat-afrikai országba áramló elektronikus hulladékokról, valamint az ezzel kapcsolatos ökológiai, társadalmi és emberi kihívásokról szól.

Az ENSZ által közzétett legfrissebb Global E-Waste Monitor Report szerint 2022-ben 62 millió tonna elektronikus hulladék keletkezett világszerte, ami a 2010-óta mért adatok szerint 82%-os növekedést jelent. Ennek a mennyiségnek mindössze a harmadát hasznosították újra 2022-ben. A tanulmány szerint amennyiben ez a tendencia folytatódik, akkor 2030-ra az e-hulladékok mennyisége globálisan el fogja érni az évi 82 millió tonnát. Amíg a jóléti társadalmakban az elhasznált, megunt és kidobásra ítélt okostelefonok és okosórák, számítógépek és táblagépek, monitorok és lapos képernyők, valamint a különféle akkumulátorok értéktelen tárgyakként kerülnek ki a háztartásokból, addig a fejlődő világban ezek az az eszközök – főként, ha nemesfémeket tartalmaznak – az egyik legfontosabb megélhetési forrást jelentik a családok számára.

Az Egyesült Államokból és Európából főként illegális úton kikerülő e-hulladékok egyik legfontosabb célállomása a viszonylagos politikai stabilitásáról és működő többpártrendszeréről ismert Ghána, valamint az ország tengeri kikötővel rendelkező fővárosa, Accra. Nem véletlen, hogy a Foundation Carmignac anyagi és emberi támogatását maga mögött tudó, idén díjazott háromfős csapat egy évet szánt arra, hogy feltérképezze az Európából Ghánába áramló e-hulladék útját, valamint annak ökológiai, társadalmi és személyes emberi hatásait a nyugat-afrikai országban. A francia Bénédicte Kurzen a szisztéma összetett világában, a lánc két végén, Európában és Ghánában egyaránt dokumentálta a folyamatot, miközben az elektronikus hulladékok kezelésével kapcsolatos európai bürokrácia elégtelenségére is rávilágított. A lánc afrikai végén a ghánai dokumentarista fotográfus Muntaka Chasant szociológiai mélyelemzést végzett, bemutatva az e-hulladékok feldolgozását végző emberek különféle társadalmi csoportjait, valamint azt a hierarchikus rendet, amely tevékenységük nyomán alakult ki. Az ugyancsak ghánai Anas Aremeyaw Anas azzal a céllal hatolt be csapatával az accrai kikötőbe, hogy főként titkos munkával – például illegális hulladékokba helyezett nyomkövetővel – leplezze le azokat a stratégiákat, velük a nyilvánvaló korrupciót, amely a törvények megkerülésével mind Európában, mind Ghánában élteti a sokak számára jövedelmező üzletet.

0103

Fotó: Hollandia, Rotterdam, 2023. június
Rotterdam volt messze a legnagyobb aktivitású uniós kikötő 2022 negyedik negyedévében, 111 millió tonna bruttó súlyú árumozgással. Rotterdam volt a fő uniós kikötő minden árutípus esetében, kivéve a Ro-Ro mobil egységeket.
© Bénédicte Kurzen for Fondation Carmignac / NOOR

0103

Fotó: GHANA, Accra, Tema, 2023.
A ghánai vámhatóság képernyőjén rögzített röntgenkép a Tema kikötőjében. A képen felhalmozott hangrendszerek láthatók. A különböző színek a rakományt alkotó különböző elemeket jelzik. A ghánai Accrában található Tema kikötőjében a hatóságok a legmodernebb technológiát vetették be, hogy megkönnyítsék a röntgensugaras átvilágítást a kikötőn áthaladó import- és exportforgalomban egyaránt. Az átjárható röntgenportál óránként 100-120 járművet képes átvizsgálni, akár robbanóanyagok után is kutatva.
© Bénédicte Kurzen for Fondation Carmignac / NOOR

0103

Fotó: Rainham, Egyesült Királyság, 2023. április
Sam Osei hajógyárát "Kis-Afrika" néven ismerik az ügyfelek sokszínűsége miatt. Sam Osei a fia hálószobájából indította el ezt a vállalkozást. A hajógyár raktárként, hajózási ügynökségként, fuvarozási-, rakodási-, és konténerszállítási szolgáltatásként működik a kikötőben. Emellett nem hivatalos piactér is, ahová az emberek az összegyűjtött elektronikai cikkeket hozzák.
© Bénédicte Kurzen for Fondation Carmignac / NOOR

0103

Fotó: Ghána, Accra, Zongo Lane, 2023. tavasz
A Zongo Lane olyan, mint egy Alibaba-barlang. Mindenféle elektronikai alkatrészeket, modulokat és általános alkatrészeket kínáló kis boltok százai népesítik be ennek a régi Accra negyednek a szűk utcáit. Javítóműhelyek és gyakran alkatrészárusok. Az elromlott elektronikai cikkeket szétszerelik és újrahasznosítják. Ghanaiak, de nigériaiak is dolgoznak itt. Régebben ez volt az Európából érkező használt és hulladék elektromos és elektronikus berendezések piactere is, de a szűk utcák nem tették lehetővé, hogy az összes konténer leparkolhasson és kirakodhasson anélkül, hogy bonyolult forgalmi helyzetet teremtsen. Míg Európában a független javítók szinte teljesen eltűntek, addig itt egy egész gazdasági ökoszisztéma él tovább.
© Bénédicte Kurzen for Fondation Carmignac / NOOR

0103

Fotó: Ghána, Accra, Zongo Lane, 2023. tavasz
© Bénédicte Kurzen for Fondation Carmignac / NOOR

0103

Fotó: Ghána, Accra, Zongo Lane, 2023. tavasz
© Bénédicte Kurzen for Fondation Carmignac / NOOR

0103

Fotó: Ghána, Accra, Zongo Lane, 2023. tavasz
© Bénédicte Kurzen for Fondation Carmignac / NOOR

0103

Fotó: Old Fadama Accrában, Ghánában, 2023. június 12.
Awimbela az éjszaka folyamán átkutatja a földet, hogy a hulladék elektromos kábelek elégetéséből visszamaradt apró réz- és vasdarabokat kiszedje.
© Muntaka Chasant for Fondation Carmignac

0103

Fotó: Old Fadama Accrában, Ghánában, 2023. február 9-én.
Latif Fuseini szerelő, éjszaka próbálja megjavítani az elhasználódott elektromos motorokat (légkondicionálókból, mosógépekből stb.). Az ilyen készülékek ventilátorlapátjait felhasználva az elektromos motorokat mennyezeti ventilátorokká alakítja át, amelyeket széles körben használnak Old Fadamában és Észak-Ghanában.
© Muntaka Chasant for Fondation Carmignac

0103

Fotó: Old Fadama, Accra, Ghána, 2023. február 9.
A 24 éves Simon Aniah elektromos hulladékot éget, hogy visszanyerje a rezet a Korle lagúnánál. Az északkelet-ghánai Veából származó Simon és több száz másik fiatal a falujából és más felső-keleti területekről vándorol Accrába, hogy a társadalmi felemelkedés eszközeként elektronikai hulladékkal foglalkozzon.
© Muntaka Chasant for Fondation Carmignac

0103

Fotó: Timber Market, Accra, Ghána. 2023. február 16.
Ali egy mágnest használ, hogy kiemelje a talaj alá temetett fémtörmeléket - köztük vasszögeket - egy tűzvész kitörése után, amely több száz faházat pusztított el a Timber Market közelében lévő illegális településen.
© Muntaka Chasant for Fondation Carmignac

0103

Fotó: Old Fadama, Accra, Ghána, 2023. február 7.
Helyben összegyűjtött, elhasználódott mobiltelefonok értékesítése alkatrészek és újrahasznosítás céljából.
© Muntaka Chasant for Fondation Carmignac

0103

Fotó: Accra, Ghána, 2023. február 8.
Lovak takarmányt keresnek az Agbogbloshie roncstelep területén. A Korle-lagúna által elválasztott régi Fadama és Agbogbloshie évtizedekkel ezelőtt virágzó, vizes élőhelyek voltak.
© Muntaka Chasant for Fondation Carmignac

0103

Fotó: Old Fadama Accrában, Ghánában, 2023. április 25-én.
A 18 éves Isaaka fémet gyűjt a hulladék CRT-televíziókészülékekből a Korle lagúnánál lévő szeméttelepen.
© Muntaka Chasant for Fondation Carmignac

A díjnyertes anyagot az idei évben három helyen tekintheti meg a nagyközönség: május 16. és június 16. között Párizsban szabadtéri kiállítás keretében a Musée d’Orsay-val szemközti területen, majd az arles-i fotófesztivál, a Les Rencontres d’Arles programjai között július 1-től szeptember 29-éig látogatható a tárlat. Ugyancsak nyáron a New York-i ENSZ-székházban is kiállítást szentelnek a sorozatnak.