Menü

Danny Lyon ikonikus fotósorozata inspirálta a Motorosok című filmet

24 • 06 • 25Baki László

A hazai mozikban a múlt héten bemutatásra került Motorosok (The Bikeriders) című film Danny Lyon híres fotósorozata alapján készült. Lyon, aki a 1960-as években dokumentálta az amerikai motoros közösségeket, egyedülálló bepillantást nyújtott ezeknek az embereknek az életébe és kultúrájába. A filmet Jeff Nichols rendezte, és olyan neves színészek szerepelnek benne, mint Tom Hardy, Austin Butler és Jodie Comer.

A film a motoros élet keménységét és szabadságát ábrázolja, mélyen elmerülve a karakterek személyes történeteibe és konfliktusaiba. A film hű marad Lyon eredeti munkájához, amely nemcsak a motoros élet mindennapjait, hanem az abban rejlő feszültségeket és társadalmi kihívásokat is feltárja.

0103

Austin Butler as Benny in director Jeff Nichols' THE BIKERIDERS, a Focus Features release. Credit: Courtesy of Focus Features
© 2024 Focus Features, LLC. All Rights Reserved

0103

Tom Hardy stars as Johnny in director Jeff Nichols' THE BIKERIDERS, a Focus Features release. Credit: Kyle Kaplan/Focus Features
© 2024 Focus Features, LLC. All Rights Reserved

Az Aperture oldalán június 21-én megjelent interjúban Danny Lyon elmesélte, hogyan hatott a motorosok életét bemutató ikonikus fotósorozata a film készítésére. Lyon elmondása szerint a motorosok világa mindig is vonzotta, mert „sokkal szabadabbak és függetlenebbek voltak, mint bárki más”. Az interjúban hangsúlyozta, hogy a film célja nem csupán a motorosok életének dokumentálása, hanem a szélesebb közönség számára is közvetíteni akarja az általuk képviselt szabadság érzését. Lyon elmondta: „A motorozás nem csupán közlekedési eszköz volt számukra, hanem életmód és identitás is.” A film készítői számára fontos volt, hogy megőrizzék Lyon eredeti fotóinak hitelességét és szellemiségét, amit ő maga is nagyra értékelt: „Nagyszerű látni, hogy a képeim ilyen hatással vannak, és hogy a film megőrzi azt a nyers, őszinte látásmódot, amit én is képviseltem.” Lyon számára különösen fontos volt, hogy a film ne idealizálja a motorosok életét, hanem realisztikus képet adjon róluk: „Nem akartuk romantizálni őket, hanem megmutatni, hogy ők is emberek, tele küzdelmekkel és örömökkel.”

A Motorosok nemcsak egy film, hanem egyben tisztelgés is Danny Lyon munkássága előtt, aki az amerikai fotográfia egyik meghatározó alakja. Lyon a film kapcsán elmondta:

„Ez a film az örökségem egy része, és remélem, hogy továbbviszi azt a szellemiséget, amit én is képviseltem a munkáimban."

0103

Austin Butler as Benny in director Jeff Nichols' THE BIKERIDERS, a Focus Features release. Credit: Courtesy of Focus Features
© 2024 Focus Features, LLC. All Rights Reserved

0103

THE BIKERIDERS, directed by Jeff Nichols, a Focus Features release. Credit: Courtesy of Focus Features
© 2024 Focus Features, LLC. All Rights Reserved

Danny Lyon amerikai fotográfus az 1960-as években vált ismertté a polgárjogi mozgalom és az amerikai motoros kultúra dokumentálásával. 1942-ben született Brooklynban, és a Chicago-i Egyetemen szerzett diplomát történelem szakon. Munkásságában gyakran a társadalom peremén élők életét ábrázolta. Fotósorozatai, mint a The Bikeriders és a Conversations with the Dead erősen befolyásolták a dokumentarista fotográfia műfaját. Lyon – aki jelentős szerepet játszott a Magnum Photos ügynökség tagjaként is – egy interjúban elmondta, hogy munkájával mindig is az volt a célja, hogy az emberek igaz történeteit mesélje el, és hogy véleménye szerint az 1968-ban könyv formájában is megjelent The Bikeriders című sorozata a 60-as évek Amerikájának egy különleges szeletét örökítette meg.

A Bikeriders című mérföldkőnek számító fénykép- és interjúgyűjtemény a Chicago Outlaw Motorcycle Club Lyon nevű bandájának mindennapjait dokumentálta. A sorozatról így nyilatkozott Jeff Nichols, a rendező az Entertainment Weeklynek:

„Danny fotói hihetetlen portréja egy bonyolult szubkultúrának. Az általa dokumentált ruhák, frizurák, motorok, arcok és személyiségek mindent megadtak, amire szükségem volt ahhoz, hogy a lehető leghitelesebben ábrázolhassam az embereket ebből a korból és helyszínről. Lenyűgözött, hogy a fotói és az interjúi egyszerre tudnak romantikusak és kendőzetlenek lenni. Akárcsak a motorkerékpárok, ezek is ellentmondást nem tűrőek. Gyönyörűek és veszélyesek, vonzóak és félelmetesek".

A film bemutatása kapcsán Lyon eredeti fotósorozata iránt is újra megnőtt az érdeklődés, és várhatóan új generációk fedezik fel a fotográfus munkásságának jelentőségét. A Magnum Photos is kiállította a sorozatot, mely 2024. augusztus 18-ig látható a párizsi galériájukban. A történet nemcsak a motoros életformát, hanem egy korszak amerikai kultúráját is felidézi, ami a mai napig hatással van a művészetekre és a társadalomra.

Jegyzetek

Danny Lyon Motorosok című sorozatának képeiből a Magnum Photos oldalán található egy válogatás.