Menü

A Saatchi Gallery a világ legelismertebb divatfotográfusainak munkáit mutatja be Londonban

24 • 07 • 05Szabó Benedek

A Saatchi Gallery Beyond Fashion című tárlatán a világ minden tájáról érkező elismert fotográfusok munkáit mutatják be. A kiállított művek azt bizonyítják, hogy a divatfényképezés nemcsak ruhakollekciók bemutatására hivatott, hanem képes reflektálni a mindennapi élet valóságára, vagy éppen társadalmi jelenségekre is. A kiállítást a London Fashion Week mérföldkőnek számító 40. évfordulója alkalmából rendezik meg, az eseményen 48 fotográfus több mint 100 fényképe szerepel, amelyek szeptember 8-ig láthatóak.

A testünk színekkel, mintákkal, formákkal, textúrákkal és anyagokkal való díszítése az emberi történelem során folyamatosan jelen volt. A Beyond Fashion kiállítás azt mutatja be, hogy a divat ábrázolása hogyan fejlődött, és hogyan keres új utakat napjainkban. A kiállítás kurátora, a svájci Photo Elysée igazgatója, Nathalie Herschdorfer kiemelt célja az volt, hogy a divatfényképezés mintegy százéves történetéből reprezentatív válogatást mutasson be. A kiállító művészek között olyan elismert alkotókkal találkozhatnak a látogatók, mint Nick Knight, Peter Lindbergh, Viviane Sassen, Paolo Roversi, vagy Ellen von Unwerth, de láthatóak munkák a divatfotográfusok új generációjától is.

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Kristen McMenamy, Le Touguet, France, 2009 © Peter Lindbergh Foundation (Courtesy Peter Lindbergh Foundation, Paris)

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Estelle Lefébure, Karen Alexander, Rachel Williams, Linda Evangelista, Tatjana Patitz & Christy Turlington, Santa Monica, 1988 © Peter Lindbergh Foundation (Courtesy Peter Lindbergh Foundation, Paris)

0103

Fotó: Ayoto Ataraxia: PJW508 No3946, 2015 © Paul Jung

0103

Fotó: Peter Lindbergh: Milagros Schmoll, Paris, 2006 © Peter Lindbergh Foundation (Courtesy Peter Lindbergh Foundation, Paris)

0103

Fotó: Koto Bolofo: Black Beauty, 2008 © Koto Bolofo

0103

Fotó: Koto Bolofo: Skin Deep, 2008 © Koto Bolofo

0103

Fotó: Sølve Sundsbø: Elena in Gaultier, Numéro #91, 2007 © Sølve Sundsbø / Art + Commerce

0103

Fotó: Inez Van Lamsweerde & Vinoodh Matadin: Vogue Paris, 2002 © Inez & Vinoodh / courtesy The Ravestijn Gallery, Amsterdam

0103

Fotó: Perlaki Márton: Female Torso, 2014 © Marton Perlaki

A tárlaton szerepel Perlaki Márton fotója is. A néhol játékos, máskor szokatlan vagy meghökkentő portréiról és csendéleteiről ismert alkotó fényképei korábban már olyan tekintélyes lapokban is megjelentek, mint a Time Magazine, a Vogue, vagy a New York Magazine. A kurátorok azt a Female Torso című, 2014-ben készült munkáját választották ki, ami magában hordozza azokat a formanyelvi megoldásokat, amelyek más divatfényképeire is jellemzőek, ám a körvonalakra és színhasználatra koncentráló gyakorlat nemcsak Perlaki fényképeire, hanem krétarajzaira és fotogramjaira is jellemző.

A Beyond Fashion képanyaga azt is megmutatja, hogyan alakult és változott a divatvilág látásmódja, és hogyan vált a divatfényképezés egy új és izgalmas vizuális nyelvvé. A kiállítás négy fő részre tagolódik: az Allure című szekció az időtlen szépség fogalmát dolgozza fel, a Fantasy a divatszakmában dolgozó művészek kreativitására irányít figyelmet, a Realism az utcai fotográfia és a divatfényképezés találkozását mutatja be, majd végül a Surrealism szekció a legújabb művészgeneráció munkáit állítja a középpontba, akik a korábbi hagyományoktól és konvencióktól eltekintve fényképeznek.

Ezeken a szekciókon keresztül a látogatók megismerhetik azt az utat, amely a stúdiófényképezéstől a dinamikus, utcai felvételeken át egészen a formabontó, kísérletező kortárs munkákig vezetett. Ebből az utazásból nem maradhatnak ki azok az ikonikus felvételek sem, amelyek a populáris kultúrában a mai napig jelen vannak. A kiállításon egyaránt szerepelnek a klasszikus VOGUE címlapok, olyan szupermodellek és sztárok portréi, mint Naomi Campbell, Kate Moss, vagy Christy Turlington, de megjelennek a divatszakma legelismertebb tervezői, mint Christian Dior, vagy Commes des Garçons.

0103

Fotó: Yelena Yemchuk: Tokyo, 2017 © Yelena Yemchuk

0103

Fotó: Miles Aldridge: Lookable Legs #1, 2002 © Miles Aldridge / Vogue Italia

0103

Fotó: Miles Aldridge: Untitled (After Cattelan) #4, 2016 © Miles Aldridge

0103

Fotó: Coco Capitan: Boy in Socks, 2017 © Coco Capitan

0103

Fotó: Daniel Sannwald: Camper campaign A/W, 2015 © Daniel Sannwald

0103

Fotó: Daniel Sannwald: Garage Magazine, Fall/Winter, 2014 © Daniel Sannwald

0103

Fotó: Juergen Teller: Victoria Beckham Legs, bag and shoes, LA 2007 / Marc Jacobs Campaign Spring Summer, 2008 © Juergen Teller

0103

Fotó: Elaine Constantine: Girls on Bikes, 1997 © Elaine Constantine

A mostani kiállítás különlegessége az a mozgóképeknek szentelt rész, amely bemutatja, hogy a film, vagy a televíziós reklámok hogyan jelenítették meg a divat állandóan változó világát. A szekció fókuszában a Nick Knight által alapított SHOWstudio áll, amely innovatív és úttörő projekteket valósított meg a divat és az internetes képterjesztés területén. A kiállítás az Under Your Smell című installációval zárul, amely arra invitálja a látogatókat, hogy megtapasztalják a divatfényképekkel való kapcsolat alternatív módját, amelyben különféle illatok is szerephez jutnak.

0103

Fotó: Anaïs Leu: Walk with Pierre Hardy, 2016 © ECAL / Anaïs Leu

0103

Fotó: Ellen von Unwerth: Rich Bitch, Paris, 2004 © Ellen von Unwerth

0103

Fotó: Miles Aldridge: Home Works #3, 2008 © Miles Aldridge

Jegyzetek

Beyond Fashion
Saatchi Gallery
2024. május 31. – szeptember 8.
Kiállító alkotók: Miles Aldridge, Ayoto Ataraxia, Kent Baker, Michael Baumgarten, Olivia Bee, Blommers & Schumm, Koto Bolofo, Coco Capitán, Elinor Carucci, Elaine Constantine, Maisie Cousins, Jack Davison, Jonathan de Villiers, Horst Diekgerdes, Zoë Ghertner, René Habermacher, Ben Hassett, Aimée Hoving, Ina Jang, Sebastian Kim, Nick Knight, Heji Shin & Kristina Nagel, Anaïs Leu, Feng Li, Peter Lindbergh, Glen Luchford, Erik Madigan Heck, Raymond Meier, Jean-Baptiste Mondino, Hanna Moon, Marton Perlaki, Paolo Roversi, Daniel Sannwald, Viviane Sassen, Scheltens & Abbenes, Scott Schuman, Emma Summerton, Sølve Sundsbø, Juergen Teller, Inez Van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Mario Testino, Willy Vanderperre, Ellen Von Unwerth, Ben Watts, Bruce Weber, Kiki Xue, Yelena Yemchuk, Txema Yeste