Menü

Pierre Verger: Az, aki nem vagyok – Válogatás az amszterdami Cobra Museum kiállításának képeiből

24 • 09 • 15Baki László

2024. szeptember 29-ig látogatható az amszterdami Cobra Múzeumban Pierre Verger: Az, aki nem vagyok című kiállítása, amely a francia fotográfus munkájának és életútjának sokszínűségét tárja fel. Verger – aki Frida Kahlo közeli barátja volt – több mint 50 évig dokumentálta az emberi élet mindennapjait a világ különböző részein, különösen Afrikában és Latin-Amerikában. A Cobra Múzeum ezzel a kiállítással tiszteleg a fotográfus előtt, aki munkásságával megörökítette az emberi élet sokszínűségét és egyetemességét.

Pierre Fatumbi Verger (1902–1996) francia fotográfus és antropológus volt, aki életét az emberi kultúrák és a közösségek tanulmányozásának és megörökítésének szentelte. A párizsi születésű Verger kezdetben a fotográfia világában merült el, és az 1930-as években a világ számos pontjára, köztük Afrikába, Ázsiába és Latin-Amerikába utazott, hogy dokumentálja az ott élő emberek mindennapjait. Verger fotói különleges érzékenységgel mutatják be az emberi élet sokszínűségét és a különböző kultúrák gazdagságát, miközben tisztelettel és empátiával közelítette meg alanyait.

0103

Fotó: Pierre Verger: Salvador, Bahia, Brazil, 1950s © Pierre Verger Foundation

Verger nem csupán fotográfusként, hanem kutatóként, etnológusként és íróként is jelentős szerepet játszott. Élete során több mint 60 000 fényképet készített, amelyek ma már értékes dokumentumai a 20. századi antropológiai és kulturális tanulmányoknak. Verger a fotográfiát nem pusztán vizuális művészetként, hanem az antropológiai megértés eszközeként is alkalmazta. 1988-ban megalapította a Pierre Verger Alapítványt Salvador da Bahiában, Brazíliában, amelynek célja, hogy megőrizze és továbbadja életművét a jövő generációi számára. Verger munkája nemcsak a fotográfia, hanem az emberi kultúrák megértésének és tiszteletének fontosságát is hangsúlyozza. A Cobra Múzeumban megrendezett kiállítás bemutatja, hogyan kapcsolta össze Verger fényképezőgépe segítségével a különböző kultúrákat, hagyományokat és rituálékat, ezzel hidat képezve a különböző népek között.

„Nem annyira a néprajzi kutatás vagy a riportkészítés vágya miatt kezdtem el utazni, hanem inkább azért, hogy eltávolodjak, hogy kiszabaduljak és elmeneküljek abból a környezetből, amelyben addig éltem, és amelynek előítéletei és viselkedési szabályai nem tettek boldoggá... Az érzés azonban, hogy létezik egy hatalmas világ, nem hagyott nyugodni, és a vágy, hogy megnézzem és megörökítsem, más horizontok felé vitt.”

0103

Fotó: Pierre Verger: Ifanhin, Benin, 1950s © Pierre Verger Foundation

0103

Fotó: Pierre Verger: Buenos Aires, Argentina, c. 1941-1942 © Pierre Verger Foundation

0103

Fotó: Pierre Verger: Salvador, Bahia, Brasil, 1948 © Pierre Verger Foundation

0103

Fotó: Pierre Verger: Huauchinango, Mexico, c. 1936-1937 © Pierre Verger Foundation

Pierre Verger és Frida Kahlo barátsága az 1930-as évek közepén bontakozott ki Mexikóban, amikor Verger több időt töltött az országban. Frida Kahlo és férje, Diego Rivera szívesen fogadták otthonukban a művészeket és az értelmiségieket, és így ismerkedtek meg Vergerrel is, akit szinte azonnal lenyűgözött Kahlo egyedi stílusa, személyisége és szenvedélyes művészete. Kahlo számára pedig egy szellemi társ volt Verger, akivel megoszthatta gondolatait és művészi vízióit. Verger fényképezte is Kahlót és környezetét, ami dokumentuma annak az időszaknak, amikor a mexikói művészet virágkorát élte. Kettejük barátságát a kölcsönös tisztelet és megértés hatotta át, ami különösen fontos volt Kahlo számára, aki az élet számos kihívásával nézett szembe testi fájdalmai és bonyolult kapcsolatai miatt. Noha barátságuk viszonylag rövid ideig tartott, hiszen Verger hamarosan továbbállt, hogy újabb kultúrákat fedezzen fel, kapcsolatuk mély nyomot hagyott mindkettőjük életében. Verger Kahlót megörökítő fényképeiből októberben a Mai Manó Házban is látható lesz néhány felvétel a Frida Kahlo fotógyűjteménye című kiállításon.

0103

Fotó: Pierre Verger: Abeokuta, Nigeria, 1950s © Pierre Verger Foundation

0103

Fotó: Pierre Verger: Salvador, Bahia, Brazil, c. 1946-1948 © Pierre Verger Foundation

0103

Fotó: Pierre Verger: Pointe-à-Pitre, Guadeloupe, 1932 © Pierre Verger Foundation

0103

Fotó: Pierre Verger: Parakou, Benin, 1950s © Pierre Verger Foundation

Jegyzetek

Pierre Verger – The One That I Am Not
Museum Cobra
2024. május 31. – szeptember 29.