Menü

Rettentő gondolatok boltja (és a Jó gondolatok terme) – Can Togay AI által generált munkái Veszprémben láthatók

24 • 09 • 16Can Togay

A veszprémi Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában 2024. október 6-ig látogatható a Rettentő gondolatok boltja (és a Jó gondolatok terme) című kiállítás, ahol Can Togay mesterséges intelligencia segítségével generált alkotásait mutatják be.

„Ez az iparág, azáltal, hogy betör a művészet területeire, a művészet legveszélyesebb ellenségévé vált.” - írta Baudelaire a fotográfiáról. Virginia Woolf pedig így a filmről: "A mozi hatalmas mohósággal csapott le áldozatára, és jelenleg nagyrészt szerencsétlen áldozatának testéből él. De az eredmények katasztrofálisak mindkettőre nézve…”

A generatív képi és nagy nyelvi modellek - népszerű nevükön a “mesterséges intelligencia” - alig két éve robbantak be a köztudatba. Egyre gyakrabban tapasztalhatjuk, hogy milyen heves ellenérzést vált ki sokakban az új technológia megjelenése.

Nem kevesen, figyelemreméltó tekintélyek is, az emberi kreativitás, sőt olykor az emberiesség, szélsőséges esetben az emberiség halálát vizionálják. Igazuk van-e vagy sem? Nem tudom. Engem, aki sokat foglalkozom kép- és szövegalkotással, érdekelnek az új technológia lehetőségei és perspektívái. Ha nincs módomban filmet készíteni, módomban áll szövegből és látványból világot teremteni.

Valahol az irodalom, a képzőművészet, a koncept-art, a film és a digitális technológia/művészet által behatárolt, vagy inkább megnyitott területén, mindegyik vonzásában, de egyikkel sem azonosan épp megjelent egy új kifejezési lehetőség, amit egyesek már művészetnek, mások alantas szemfényvesztésnek tartanak.

Kétségtelen, hogy a fényképezés és a film is első lélegzetvételeiben vásári látványosságként, technológiai szenzációként jelent meg, de az is igaz, hogy ott ébredeztek e műfajok művészeti lehetőségei, formái is. Ráadásul mindkét találmány arra kényszerítette a bennük konkurenciát látó múzsákat, hogy új utakat keressenek.

Akárhogy is. Egy tőről fakadnak,teremtmények, amelyek tágítják az ember létét. Ahogy a fény és a fénybe állított tárgy borzolja és reakcióra készteti a fényre érzékeny analóg vagy digitális receptorokat, úgy ingerli és kényszeríti reakcióra a szöveg, az elképzelés a generatív modellek neurális hálóit.

Fordulatnak vagyunk tanúi a művészetben és a technológiában. Sok talmi, művészeti értékkel kevéssé bíró eredménnyel lesz dolgunk, de lesz olyan is, ami elmélyíti és gazdagítja világainkat.

Hogy a Rettentő gondolatok boltjában miből mennyi akad, annak megítélését a nézőre bízom.

0103

© Can Togay: Mélytányér

0103

© Can Togay: A modell

0103

© Can Togay: Az elhagyott hazák

0103

© Can Togay: Kafka látogatóban Brodéknál

0103

© Can Togay: Don Giovanni utolsó napja

0103

© Can Togay: Duchamp bevonul a művészettörténetbe

0103

© Can Togay: A fürdőző és a büfésnő

0103

© Can Togay: A leopárdok és én

0103

© Can Togay: Rettentő gondolatok boltja

0103

© Can Togay: Hetes villamos

Jegyzetek

Can Togay: Rettentő gondolatok boltja. (és a Jó gondolatok terme)
Művészetek Háza Veszprém – Dubniczay-palota
2024. szeptember 7. – október 6.