Menü

Online megtekinthető tárlatokkal is ünnepli alapításának 30. évfordulóját az Atlas Gallery

24 • 10 • 25Szabó Benedek

Az idei évben jelentős mérföldkőhöz érkezett a londoni Atlas Gallery, hiszen most ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. A galéria az elmúlt évtizedeire emlékezve két különleges csoportos kiállítást szervez. Az ATLAS AT30 című kiállítássorozat, amely a galéria legfontosabb klasszikus és kortárs kiállítóinak a munkáit mutatja be, szeptember 19-én nyitotta meg kapuit a látogatói előtt.

Az Atlas Gallery 1994-ben alakult, és világszerte az egyik legjelentősebb, kizárólag fotográfiával foglalkozó galériaként tartják számon. Az intézmény a fotográfia minden formáját képviseli, így kiterjedt gyűjteménnyel rendelkezik a 20. századi mesterek munkáiból, de kortárs fotográfusok alkotásaiból is gyakran szervez kiállítást. A galéria a fotográfia elmúlt száz évének minden meghatározó műfajának szentelt már bemutatót, miközben több jelentős művésszel kizárólagos együttműködésben áll, így páratlan hozzáféréssel rendelkezik számos ritka műhöz is. A galéria évente általában hat kiállításnak ad otthont, miközben aktívan jelen van az olyan nemzetközi művészeti vásárokon, mint a Paris Photo, a Photo London, a Photo Shanghai, vagy éppen az Art Basel.

Az Atlas Gallery jubileumi kiállítása szeptember 19-én nyílt meg, amelyen a galéria legkiemelkedőbb kortárs alkotásaiból mutatnak be válogatást. Ez az esemény abból a célból jött létre, hogy teret adjon azoknak a művészet iránt elkötelezett alkotóknak, akik az elmúlt 30 év során nagyban meghatározták az Atlas Gallery arculatát. A tárlat kiemelten foglalkozik azokkal a művészekkel, akiket már több alkalommal is képviseltek különböző művészeti rendezvényeken, és akikkel a legtöbb alkalommal dolgoztak együtt.

A kiállított művek között látható Hiroshi Sugimoto több felvétele is a Seascapes című sorozatából, de szerepelnek a tárlaton Michael Light konceptuális munkái is, amelyek a Holdra szállásnak állítanak emléket. A konceptuális képzőművészet és fotográfia fontos képviselője, a finn Niko Luoma szintén több alkotással lesz jelen a kiállításon, de a közönség találkozhat Nan Goldin amerikai fotográfus és aktivista munkáival is, amelyek a képviseletiséget helyezik előtérbe.

A rendezvénysorozat folytatásaként, november 21-én bemutatják a kétrészes kiállítássorozat második részét, amely klasszikus remekműveket vonultat fel. Ez a tárlat a fotográfia legnagyobb mestereinek alkotásaiba enged bepillantást, akik a képalkotás történetében megkerülhetetlen felvételeket készítettek. Az Atlas Gallery ezen felül online felületén is elérhetővé tette kiállításának számos alkotását, amelyeket így bárki megtekinthet.

0103

Fotó: © Hiroshi Sugimoto: Norwegian Sea, Vesteralen Island, #335, 1990 © Atlas Gallery

Jegyzetek

Az Atlas Gallery kiállításai ezen a linken tekinthetők meg.