Menü

Viselj Cindy Sherman, Catherine Opie munkát a füledben!

19 • 10 • 18PUNKT

A Gagosian, a világ egyik legnagyobb, legbefolyásosabb galériája, amely, nem mellesleg pár napja nyitotta meg Párizsban a Hantai Simon munkáinak szentelt kiállítást, merész, de valószínűleg üzleti szempontból precízen kidolgozott lépésre szánta el magát. Cindy Sherman, Catherine Opie fotói alapján elkészített ékszereket fognak - igaz korlátozott ideig - , árusítani New Yorki boltjukban.

0103

Balról jobbra: Cindy Sherman, Catherine Opie és ismét Cindy Sherman kámea. Fotó: © W Magazine

A fülbevalókból, brossokból, gyűrűkből álló kollekció, azaz az általuk Cameonak hívott projekt mögötti elgondolás pofon egyszerűnek tűnik. A kollekció elemeinek megvásárlásával „olcsóbban” juthatunk hozzá a korunk két meghatározó művészének arcképeihez, portréihoz. Az olcsóság persze viszonylagos, hiszen bár a 10 és 35 ezer dollár körüli áron piacra dobott ékszerek valóban olcsók, ha mondjuk Cindy Sherman 2014-es aukciós rekordját nézzük, amikor egy fotója 6,7 millió dollárért kelt el, önmagukban viszont természetesen nem éppen aprópénzért megvásárolható műtárgyak.

0103

Catherine Opie kámea. Fotó: Alessandro Sorci

Ezért az árért azonban komoly műgonddal, és persze kézzel készített ékszereket kapunk. A vésett ékköveket, vagyis, mivel az ábrázolás domború, kámeákat Olaszországban, Torre del Greco-ban készíti a mester, Gino di Luca. A foglalat a LIZWORKS ékszerkészítőjének munkája.

0103

Cindy Sherman kámea. Fotó: © W Magazine

A felhasznált Cindy Sherman képek érdekessége, hogy azok az Instagramra feltöltött igen izgalmas és innovatív fotói közül kerültek ki. Különös feszültség keletkezik digitálisan manipulált, legtöbbször horrorisztikus, groteszk arcképei és az ékszerek klasszikus, letisztult iparművészete között. Mindenesetre, az ékszerek egy bizonyos szempontból fogyaszthatóvá szelídítik ezeket az egyébként, talán a legrövidebben a kényelmetlen, határsértő szavakkal jellemezhető munkákat.

(via ARTnews)

0103

Cindy Sherman kámea. Fotó: © Artware