Menü

Májusi programajánló, ha már unod a sorozatnézést

20 • 05 • 07Punkt

Bár a múzeumok és galériák többsége még zárva tart, az élet nem állt meg a hazai és nemzetközi szcénában, rengeteg online program, képzés és beszélgetés várja a kortárs fotográfia iránt érdeklődő, önkéntes karanténban ülőket. Ezek közül válogattunk néhányat:

Márciusban indult Várnagy Tibor képzőművész, a Liget Galéria vezetőjének sorozata fotókönyvekről, albumokról és művészkönyvekről a YouTube csatornáján. Nem szimpla könyvismertetőket láthatunk, a művészek bemutatása és a könyvek átlapozása közben Várnagy Tibor személyes viszonyulását, egy-egy saját történetet is megismerhetjük a szóban forgó alkotók kapcsán, így például Robert Frank vagy Seiichi Furuya esetében. Akadnak „rendhagyó részek” is a sorozatban, Rinko Kawauchi: the eyes, the ears című könyvét Szász Lilla képzőművész mutatja be, aki az érzékek jelentőségéről és megváltozásáról is beszél a járvány kapcsán.

Várnagy Tibor Robert Frankről

Anders Petersen albumáról

Szász Lilla Rinko Kawauchiról

Online programsorozatot indít májusban a TOBE Gallery is, amelyben a galéria vezetői inspiráló beszélgetésekkel szeretnének reflektálni megváltozott életkörülményeinkre. A félórás online események keddenként, a galéria megnyitóinak időpontjaiban zajlanak, este 19 órától. Májusi beszélgetőpartnereik Spengler Katalin műgyűjtő, Harold P. de Vladar genetikus, és Jean Marc Tauszik pszichológus lesznek. A beszélgetésekbe a zoom.us felületen lehet bekapcsolódni hallgatóként, részvételi szándékunkat pedig e-mailben lehet jelezni a szervezőknek.

Online mesterkurzussal készül a saját készítésű és kiadású fotókönyv-kiadványokkal foglalkozó brit szervezet, a Self Publish, be happy. Az online workshopok péntekenként zajlanak, ezen a héten Brian Paul Lamotte desinger lesz a workshop vezetője, aki olyan fotókönyv-esettanulmányokkal készül mint Alec Soth, Ed Ruscha, Wolfgang Tillmans vagy Nobuyoshi Araki könyvei. A következő hetekben Bruno Ceschellel lehet majd fotókönyvet szerkeszteni, Nicholas Muellnerrel a szöveg és kép kapcsolatáról beszélgetni, május végén pedig Simon Bakerrel a fotókiállítások kurátori munkájáról lesz szó.

0103

Fotó: Self publish, be happy

A kortárs fotó iránt érdeklődők számára ajánljuk a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója legfrissebb FFS Szerda beszélgetéseit, ahol legutóbb Asztalos Zsolt és Ősz Gábor képzőművészek voltak a Stúdió vendégei, előadásaik megtekinthetők a Stúdió YouTube-csatornáján.

0103

Asztalos Zsolt előadása. Fotó: Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója

A társművészetek és a fotótörténet iránt is nyitottak számára pedig a Mai Manó Online Fotóegyetem felvételeit ajánljuk.  A 2018-as Fotográfia és irodalom konferencia rövid, 20 perces előadásaiban az irodalom mellett a festészet, a film és a performansz fotográfiához való viszonyulása is előtérbe került, de emigráns fotográfusok, íróportrék és az utazási irodalom is témája az előadásoknak, amik folyamatosan kerülnek fel a Mai Manó Ház YouTube csatornájára.