Menü

Kortárs művészetet karácsonyra – események, helyek, művek

19 • 12 • 10PUNKT

Úgy tűnik, idén év végén kifejezetten erősen pezseg a kortárs művészet, hiszen számtalan szervezet, galéria rendez műtárgyvásárt, és emellé beszélgetéseket és egyéb programokat. Aki műalkotást, fotót vásárolna karácsonyra, azt az elkövetkező pár napban egyszerűen és gyorsan megteheti, amivel, nem mellesleg a meglehetősen sanyarú anyagi körülmények között lévő művészeti szervezeteket is támogatja.

Kortárs fiatal fotó- és videoművészekről láthatunk keresztmetszetet a Három Holló Kávéház háromnapos vásárán, mely a MyMuseummal közös szervezésben valósul meg. Az idén debütáló eseménysorozat különlegessége, hogy a szervező Török Tünde a nagyközönség előtt beszélget a jelen lévő művészekkel, ahogyan ezt a MyMuseum TalkandWalk eseményein is tenni szokta. A galériák klasszikus teréből kilépve, bor és sajt társaságában így személyes kapcsolat alakulhat ki művész és közönsége között. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (FFS), az Inda Galéria, a Molnár Ani Galéria, a MyMuseum Galéria, a Supermarket Galéria és a TOBE Gallery hozza alkotóit és műtárgyait a vásárra. A megnyitóbulin, a tárlatvezetés után Oltai Kata DJ-zik és Szabó Eszter gondoskodik a vizuálról.

0103

Zellei Boglárka: Furnishing the Sacred No. 5, 2016-2017. (A Három Holló Kávéház vásárán kiállítva) © Inda Galéria

Idén először, különleges, saját vásárral debütál az FFS, mégpedig a K.A.S Galériában. A vásár egyik célja a nagyközönség számára elérhető áron kínálni műtárgyakat. Ezért indul útjára idén az FFS posztersorozata, mellyel friss, máshol még nem látott munkákat vásárolhatunk poszter formában. A vásáron persze a korábbi, FFS Editions képeslapok is elérhetők lesznek, melyek már-már hagyományosnak tekinthetők náluk. Az eladások jótékonysági célúak, minden vásárlással hozzájárulhatunk az FFS működéséhez, fenntartásához.

Patron - karácsonyi műtárgyvásár és kiállítás néven fut már december harmadika óta az egyik legizgalmasabb karácsonyi művészeti vásár, melyet a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) rendez. Az idén kilencéves eseményen majdnem száz művész munkájával találkozhatunk, amelyekhez katalógus is készült, melyek közt a Patron pályakezdő és befutott alkotókat is bemutat. Az itt történő vásárlások az FFS vásárhoz hasonlóan, részben jótékony célúak, hiszen mindegyikkel támogatjuk az FKSE intézményének fenntartását, így a kortárs fiatal művészeket is. Két koncert lesz a Patron ideje alatt: december 10-én 20 órától az Akosh S. trió, és december 18-án szintén 20 órai kezdéssel a Czitrom-Porteleki duó. A december 18-i koncert a Patron finisszázsa és az FKSE évbúcsúztató estje is egyben.

0103

Patron, enteriőr. Fotó: Fodor Dániel János.