Menü

„Anya, beszélgessünk a cicikről!” – könyvkritika

20 • 12 • 08Barta Edit

“1992. Február.

esti fürdés, sok a hab

Juli/ 4 éves: mire jó a fütyi?

papa: pisilésre

j: nem! fogdosni való”[1]

 

A fenti idézettel nyit A kék melleken túl című könyv, Standovár Júlia fotográfus és Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus közös kiadványa. Az erős indítás a szerzők családi legendáriumából került elő és megmutatja az alkotók tabuk nélküli, szabad hozzáállását. “Könyvprojekt anyuval szexről és más dolgokról” – olvashatjuk a borítón, melyen a könyv szerzőit láthatjuk félmeztelenül, mellüket kék ragasztószalag takarja ki. De mit találunk, ha a női mellek eltakarása, azaz a szex és a női test tabusítása és társadalmi stigmatizáltsága mögé nézünk? Pontosan ezt teszik az alkotók, amikor szexualitásról és párkapcsolatokról őszintén beszélgetnek egymással. A párbeszéd ráadásul nemcsak két különböző szakma, hanem anya és lánya, különböző generációk képviselői között zajlik, akik a korosztályi különbségeken túl kulturálisan is eltérő pozícióból beszélnek, a fotográfus Standovár Júlia New Yorkból, édesanyja, a szexuálterapeuta Bede Zsuzsanna Budapestről.

0103

A Kék melleken túl könyv borítója, Fotó: Standovár Júlia

0103

A Kék melleken túl könyv borítóképe a szerzőkkel. Fotó: Standovár Júlia

A 16 fejezetből álló könyv műfaját nehéz meghatározni: Fotókönyv? Felvilágosító kötet? Önismereti – pszichológiai könyv? Talán egy picit mindegyik. A hibrid műfajiság ellenére az alkotók áttekinthető szerkezet mentén haladnak, fejezetről fejezetre. Az egyes részek egy–egy személyes családi történettel indulnak (lásd fenti idézet), majd olyan témák mentén alakulnak, mint a szexuális felvilágosítás, a csók jelentősége, az internet hatása a szexualitásra, a maszturbáció, a női orgazmus, a párkapcsolati krízis vagy a szexuális másság. A könyvben a közel négy éven át zajló személyes beszélgetések szerkesztett verzióját olvashatjuk (2016 óta minden kedd reggel egy órát beszélgettek Skype-on), amihez mindkét szerző hozzátette a saját szakmáját: Bede Zsuzsanna 35 éves szexuálterapeuta praxisának szórakoztató stílusban megírt történeteit, Standovár Júlia pedig 2008 óta e témában született, provokatív fotóit. A fotók elkészülését és a könyv megjelenését a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj segítette. Standovár Júlia a 2018–as és a 2019–es évben volt ösztöndíjas, a magyar közönség a képanyag egy részét így már láthatta kiállítva a Capa Központban.

 

0103

Standovár Júlia: Lilla és Fod, részlet A kék melleken túl című könyvből. © A művész jóvoltából

0103

Standovár Júlia: Anyuc és Apuc, részlet A kék melleken túl című könyvből. © A művész jóvoltából

0103

Standovár Júlia: Hanna and Etele with Anna, Brooklyn, részlet A kék melleken túl című könyvből, 2020 © A művész jóvoltából

A Kék melleken túl tabudöntögető stílusán, humorán túl elgondolkodtat, és olyan aktuális kérdésekkel is szembesít, hogy szexuális életünket hogyan befolyásolja a politika. ”Obama kormányzása alatt bevezették, hogy a egészségbiztosítás 100%–ban fedezze a fogamzásgátlást, így hatvankét millió (!) nő ingyen jutott a tablettához. Ennek eredményeként a tinédzser terhességek és abortuszok száma minden idők legalacsonyabb értékeit mutatta. Trump politikája szembemegy ezzel a koncepcióval.”[2] De nem kell a tengerentúlig mennünk a példákért. Gondoljunk csak a lengyel abortusztörvény körüli vitákra, mely heteken át tartó kemény tüntetésekhez, majd a törvény elnapolásához vezetett. Vagy az elmúlt időszak hazai szabályozásaira, mint a 33-as paragrafus, ami a transznemű emberek számára teszi lehetetlenné a jogi nemváltoztatás lehetőségét, vagy az alaptörvény 9. módosítása, mely írásban rögzíti, hogy az „anya nő, az apa férfi.” A nők testét tehát a mai napig próbálja a politika kisajátítani, és csorbítani a saját testük feletti önrendelkezés jogát.

 

0103

Standovár Júlia: Women's March DC, 2017, részlet A kék melleken túl című könyvből. © A művész jóvoltából

0103

Standovár Júlia: Dripping Balls Bowls, részlet A kék melleken túl című könyvből. © A művész jóvoltából

Ugyan a 2017-es #metoo mozgalom hatására világszerte elindult egyfajta nyílt társadalmi beszéd a nemi, faji és fizetési egyenlőtlenségekről, a korábban megszokott hatalmi struktúrák lebontásáról – vagyis a patriarchális társadalom többévszázados hozadékairól. A közösségi médiának és a technológiáknak köszönhetően egyre több a – főként fiatalokat megcélzó – felvilágosító, edukatív platform, amelyek célja a tabuk ledöntése és az őszinte párbeszéd, legyen szó akár a menstruációról, akár a gyerekvállalásról vagy a női test kinézetéről.

 

0103

Standovár Júlia: Untitled, részlet A kék melleken túl című könyvből. © A művész jóvoltából

Ebben a folyamatban pedig komoly szerepet vállalnak a művészek, a hazai színtéren is egyre több olyan alkotást találunk, amelyek ezt a megszokottól eltérő hangnemet képviselik. Ilyen például Gáldi Vinkó Andrea és Klenyánszki Csilla sorozata az anyaságról, Szombat Éva fotósorozata a női orgazmusról, Simon Zsuzsanna női testképpel, testszőrzettel foglalkozó projektjei is. Ehhez a sorhoz csatlakozik ez az 1000 példányban megjelenő könyv, Standovár Júlia fényképeivel.

A könyvet 2020. december 8-án este 20 órakor mutatják be online, a TOBE Gallery szervezésében. A könyv szerzőivel Ott Anna beszélget. Regisztráció itt.

Jegyzetek

Bede Zsuzsanna – Standovár Júlia: A kék melleken túl, Bedestan Kiadó, 2020

[1] Idézet a könyvből, 9. o.

[2] Idézet a könyvből. 25. o.