Menü

5kérdés – Benkő Imre

21 • 01 • 28Punkt

Új rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Benkő Imre fotográfust, fotóriportert, egyetemi előadót kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

A fényképezéssel ismerkedve ösztönösen az emberek érdekeltek, hamar az utcán találtam magam. A hivatásos pályám elején az idősebb kollégáim különféle munkamódszereit, fotográfusi meglátásait figyelve, legjobban talán a lezser Friedmann Bandi helyzetfelismerő gyorsasága, Pálfai Gábor kreatív szerkesztői képlátása és Fényes Tamás szelíden oktató profizmusa inspirált…
Tudatosan ismerkedtem a különféle témákkal, az utcai forgatag pillanatképei mellett, egyre inkább az alkotói folyamatok kezdtek el érdekelni (a pantomim színház abszurd világa, a balettnövendékek mindennapos küzdelme, a tánc, a koreográfia születése…)

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Amatőr éveim kezdetén, 1963-ban az Ernst Múzeumban „A Nők a XX. században” című nemzetközi fotókiállításon rácsodálkoztam a fotóművészet sokféle emberarcára és a technikai-formai megjelenítés lehetőségeire. Később Féner Tamás és Korniss Péter nagyhatású, műcsarnoki kiállításai voltak figyelemre méltóak… A fotótörténet meghatározó alkotóival ismerkedtem, külföldi útjaimról hazatérve mindig egy-egy új művel bővítettem könyvtáramat. Henri Cartier-Bresson, Robert Frank, William Klein, Diane Arbus, Josef Koudelka albumait lapozgatva, és a folyamatos fotográfiai tapasztalatok hatására lassan formálódott egyéni látásmódom, dokumentarista szemléletű életutam.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Az első munkahelyem meghívására, 1972-ben a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárban volt először egyéni kiállításom.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Az emberi létezés folyamatosan változó színtereit hosszútávon elemző sorozataimat következetesen analóg filmes fényképezőgéppel készítem, de párhuzamosan digitális kamerával útinaplószerűen jegyzetelek. Ezek a színes nagyításaim csak az archív gyűjteményemet „színesítik”.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

A legutóbbi fotóim a családi ünnepek, az újév „karantén”-hangulatát idézik.

0103

© Benkő Imre: Levi. Pesterzsébet, 2021.01.18