Menü

5kérdés – Eperjesi Ágnes

21 • 02 • 27Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Eperjesi Ágnes fotográfust, képzőművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

A 80-as évek közepén, első amerikai utazásom alkalmával egy művész barátom műtermében, a falra tűzve láttam egy képeslapon publikált fotót, ami sokáig élt az emlékezetemben, bár az alkotó nevét nem nagyon tudtam akkoriban hova kötni. Munkáit csak évekkel később láttam kiállításon, könyvben, akkor azonosítottam, hogy egy Francesca Woodman kép volt.

Ujj Zsuzsi 80-as években készített műveiből a Liget Galéria közreműködésével létrejött kiállításokon láttam néhányat, melyek mélyen érintettek. A tükrös önarcképeit csak később, Oltai Kata révén ismertem meg, és biztos vagyok benne, hogy nagy hatással lettek volna rám korábban is. Ezt a hiányt fontosnak gondolom ebben a kontextusban is megemlíteni.

Robert Franket  Várnagy Tibor ajánlotta a figyelmembe a 90-es évek elején. Elsősorban a részvételével létrejövő filmes és irodalmi együttműködések inspiráltak, és az, ahogy a személyesség ereje és hitele átütött a munkáin.

Az ő munkáik megerősítették bennem azt a korábban bizonytalanul hagyott meggyőződésemet, hogy a személyes témák nagyon is a művészet terepére valók.

Velük szemben Josef Sudek csendéletei ambivalens hatást tettek rám. Őróla tanultunk, és szépek is voltak a képei, de nem vittek közelebb azokhoz az egzisztenciális kérdésekhez, amelyek foglalkoztattak. Ha már csendélet, akkor Giorgio Morandi festményeit szerettem igazán. Sudek képeinek felemás hatása a fotográfia médiumának korlátaira ébresztett rá a 80-as évek végén.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Robert Frank, Moving Out. Washington, National Gallery of Art, 1994.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

1988, Zalaegerszeg, Utca Galéria. Egyetemi csoporttársam, Tóth Lívia szervezte a kiállításokat.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Számomra a fotó leginkább kamera nélküli fényképezést jelent. Ha nagy ritkán kamerázom, digitális fényképezőgépet használok.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

A lengyel BLOK Magazin felkérésére készítettem a Szigorúan ellenőrzött fémmunkások szolidaritási akciója című képet 2020 novemberében. A kép címében a  történet minden fontos eleme benne van.

Reméljük, Magyarországon nem válik aktuálissá a téma.

0103

Fotó: Eperjesi Ágnes