Menü

5kérdés – Frankl Aliona

21 • 04 • 24Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Frankl Aliona fotóművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Lugosi Lugo László hatására kezdtem el komolyabban foglalkozni a fényképezéssel, meghatározóan fontos és motiváló volt számomra a szakmai tudása és a szemléletmódja. Sok,  számomra inspiráló fotográfust sorolhatnék, a fotóművészet klasszikusait : André Kertész, Lucien Hervé, August Sander, Vivian Maier, Diane Arbus, Man Ray, Moholy-Nagy László. 
Stílus és  tartalom szempontjából  August Sander természetes fényviszonyok között készített portréit és egész alakos felvételeit emelném ki, lenyűgöz a 20. század embereiről készített monumentális sorozata.  Fontosak a számomra Féner Tamás, Benkő Imre és Korniss Péter fotósorozatai is és izgalmasnak tartom a fotográfiában rejlő új lehetőségek keresését, megtalálását és felmutatását Vékás Magdolna, Herendi Péter, Gábor Enikő és Czeizel Balázs munkáiban.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

A szürrealista Man Ray–ről készült albumot említeném meg. A monográfia foglalkozik a művész fényképészeti kísérleteivel, a valóság és az illuzió kapcsolatával, mindennel, ami hatással volt Man Ray fotóművészeti munkásságára. (Man Ray, The Photographic Image, 1977)

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Az első önálló hazai kiállításom Várnagy Tibor felkérésére a Liget Galériában volt 1990-ben, sztereo hatású fotókat állítottam ki.  Külföldön 1989-ben Thessalonikiben, az Első Görög Fotóhét eseményeként szerepeltek fotóim egyéni kiállításon.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Szeretem a filmhívást, a fotó elkészítésének folyamatát, annak tapintható valóságát és a sötétkamra misztériumát.  Azonban az új technika komoly előnyei miatt mostanában  digitális fényképezőgépet használok.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Az utóbbi időben napi szinten használom a mobilomat fotózásra.
Ez a felvétel a járvány idején, budapesti kalandozásaim során az Epreskert szobrairól készült.

0103

Fotó: Frankl Aliona: Epreskert, Budapest, 2021