Menü

„A lehető legtávolabb a Bajnokok Ligájától” – 47 fotó Hans van der Meer európai focipályákat bemutató sorozatából

21 • 06 • 10Baki László

Az 1955-ben született Hans van der Meer – aki 1995 óta foglalkozik európai amatőr labdarúgócsapatok pályáinak, mérkőzéseinek fényképezésével – nagyméretű képeivel a huszadik század első felében készült klasszikus sportfotók előtt tiszteleg. A European Fields. The Landscape of Lower Leaue Football című fotóalbum születésének történetéről így mesélt a holland fotográfus: 

0103

Fotó: Hans van der Meer: Knippla, Sweden, 28-08-2004.
Knippla IK vs. Donsö IS: 3-2

„1988-ban valaki a haarlemi Spaarnestad Archívumban, Hollandia legnagyobb fotóarchívumában mutatott nekem egy halom régi futball fényképet. Gyönyörű, fekete-fehér nagyítások voltak, melyek a holland válogatott nemzetközi meccsein készültek a huszadik század elejétől az 1950-es évek közepéig. A legtöbb képet a kapu mögül fényképezték, és néhányat fentről a lelátóról. A képek beállítása annyira kézenfekvőnek tűnt számomra, hogy elgondolkodtam azon, miért nem láttam még ilyen futballképeket, amelyeken a pálya csak az előtér volt, hiszen ugyanolyan fontos szerepet kaptak a képeken látható hosszú kabátos, kalapos férfiak is a szemközti állványon, vagy a zászlók a tető tetején, a fák azon túl, vagy a még távolabb lévő utcai forgalom. Meghatónak találtam ezeket a nem szándékosan lefényképezett részleteket.

1995-ben a de Volkskrant újság felkérésére kezdtem el amatőr focicsapatok mérkőzéseit fényképezni. „A lehető legtávolabb a Bajnokok Ligájától” volt az a mondat, amellyel megpróbáltam elmagyarázni a projektemet Európa-szerte a regionális labdarúgó szövetség tisztviselőinek. Reméltem, hogy ez segít képet alkotni bennük az általam keresett kevésbé tehetséges játékosok szenvedélyes futballjáról az alacsonyabb bajnokságokban, mérföldekre a lelátóktól és a tetővel fedett stadionoktól.”

A European Fields című sorozat 47 fotóját – köztük a Budapesten készült képet – ezen a linken tekintheted meg.

Jegyzetek

Hans van der Meer: European Fields – The Landscape of Lower League Football
176 oldal 87 színes képpel, 21x29,7 cm.
SteidlMACK, ISBN 3-86521-238-7