Menü

5kérdés – Baricz Katalin

21 • 06 • 19Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Baricz Katalin Balogh Rudolf-díjas fotóművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

A filmnek különleges illata van. Ha egyszer kezedbe veszed, rabul fog ejteni, ahogy engem is – kicsi gyermekként – a falusi fényképész műtermében, ahová anyám vitt el elegánsan, ünneplőbe felöltözve családi emlékképet csináltatni. Akkor és ott határoztam el, hogy én is fotográfus leszek.
Elhagyva szülőföldemet Budapestre – és mondhatom azt is, hogy világgá – mentem. A ’80-as években az Intercontinental szállodában megtekintettem egy divatbemutatót, és ott ismerkedtem meg modellekkel. Ekkor kezdődött el a szebbnél szebb fiatalok megörökítése.
Emberközpontú fotográfiát csinálok, főként azoknak a fotográfusoknak az alkotásai vonzottak, akik szintén embereket fényképeznek. Nagy öröm volt számomra, hogy személyesen megismerkedhettem André Kertésszel és Josef Koudelkával.
Párizs volt a hely ahová legtöbbször visszajártunk, és a görög szigetek az azurkék tengerrel. Párizsban ömlött rám a csoda, a sok kiállítás, a Montparnasse könyvesboltjai, ahol órákat töltöttem el, és kicsit irigykedtem azokra, akik ott élnek. Ott másként kapott rangot a fotográfia, mint idehaza.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

2009-ben New Yorkban Richard Avedon kiállítása bűvölt el. Képeinek egyszerűsége, tisztasága, divatképeinek temperamentuma új atmoszférát teremt.
Nagy hatással vannak rám Peter Lindbergh fantasztikus fekete-fehér képei is.
Na, és Annie Leibovitz, aki nem maradhat ki a sorból.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Legelső kiállításom szülőföldemen, Fonyódon volt 1970 körül színes aktfotóimból, melyet egy Főfotó naptárhoz készítettem. Az emberek tisztelettel fogadták a bemutatkozást. Ma, ha visszagondolok rá, elég merész voltam ezt kiállítani, volt olyan kép, ahol magam is modellé váltam.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Főként filmes géppel dolgozom, közepes formátumban. Digitálissal naplózom, és több ezer felvételem vár arra, hogy rendezzem őket.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Utolsó kép? Az még nem készült el. Szót fogadtam André Kertésznek, amikor megjegyezte: „Kislány, nem kell annyit kattintgatni.”  Most egy kicsit pihennek a kameráim. Ezért egy korábbi képemet mutatom meg.

0103

Fotó: Baricz Katalin