Menü

5kérdés – Biró Dávid

21 • 10 • 02Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Biró Dávid vizuális művészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Tanulóként a Neue Sachlichkeit fotósaiból sok inspirációt merítettem, mint Albert Renger-Patzsch vagy Karl Blossfeldt, viszont a nagy kortárs alkotók közül Thomas Demand áll hozzám legközelebb. Jelenleg a new formalism, post-internet irányából szoktam kiindulni, mivel a digitális éra hatásai érdekelnek.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Egyik legemlékezetesebb kiállítás, amit valaha láttam, az a 2017-es Velencei Biennálé alatt került megrendezésre.
Fondazione Prada: The Boat is Leaking. The Captain Lied. (kiállítók: Alexander Kluge, Thomas Demand, Anna Viebrock / kurátor: Udo Kittelmann)
Ami szintén érdekes volt számomra, viszont csak kiállítási katalógus alapján láttam, az a lipcsei Museum der bildenden Künste tereiben megrendezett Link in Bio, Art After Social Media című csoportos transmedia kiállítás. (kurátor: Anika Meier)

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

2019-ben a Négyszoba Galériában, Budapesten. (A galéria azóta már megszűnt, akkor Simon Márton vezette és Danka Zsófia volt a kiállítás kurátora).
Akkoriban a természetes és a mesterséges fény viszonyával foglalkoztam, ezen a tárlaton mutatkozott be az a fényinstallációm, amivel a Nap élményét egy galériatérben igyekeztem rekonstruálni. Ez a munka később a Mai Manó Házban is kiállításra került.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Az esetek túlnyomó többségében digitális technikával dolgozok, de hobbiból és utazások során kisfilmre is fotózok. (Rollei XF35)
Most egy olyan projekten dolgozom, ami 4x5-ös síkfilmre készül, ezzel a formátummal szeretnék többet kísérletezni a jövőben. (Linhof Technika IV)

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

A Pécsi József ösztöndíj keretén belül jelenleg a Do You Accept Cookies? című sorozatom folytatásán és kiterjesztésén dolgozom. Legutóbb ehhez készítettem újabb képeket.

 

0103

Fotó: Biró Dávid: Do You Accept Cookies? #09, 2021.
(giclée print Dibondra kasírozva, fa keretben / 75cm x 100cm)