Menü

5kérdés – Pecsics Mária

21 • 11 • 20Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Pecsics Mária fotóművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Az engem érintő alkotói folyamatokban nehéz nyomon követnem, hogy konkrétan mely fotográfusok, vagy művek inspiráltak vagy inspirálnak. Az inspiráció számomra nem egy konkrét forrásból ered, hanem komplex benyomásokból táplálkozik.

Egyes fotográfusok személyisége, alkotói szemlélete, vagy csak a világhoz való viszonya jobban megragad, mint másoké. Így nagyon inspirálónak tartom Margaret Julia Cameron személyiségét, mert nem adta fel az álmait, Dorothea Lange-t mert nagyon bátor volt, tetszik Eadweard Muybridge őrült állhatatossága, Robert Doisneau humora, Ansel Adams profizmusa, rajongok Hiroshi Sugimotóért, mert intellektuálisan magasra helyezi a mércét, és Andreas Gurskyért, mert művei a fényképezés végpontját jelentik. Ez utóbbi David Hockney kijelentése, aki elsősorban mint festőművész ismert, de a fénykép és a valóság kapcsolatáról számomra a legfontosabb megállapításokat mégis ő teszi, ami engem további gondolkodásra ösztönöz.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Sigmar Polke When Pictures Vanish című albumát többször is előveszem, mostanában Charlotte Cotton szerkesztésében a Photography Is Magic című albumot nézegetem.

Rengeteg jó kiállítást vagy kiállított művet láttam már életemben, nagyon sok valamilyen szempontból meghatározó, de mindig a legutolsó emléke dolgozik legerősebben bennem. Legutóbb pedig Gerhard Richter Valós Látszat című kiállítását láttam a Nemzeti Galériában, amit már vártam nagyon.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

2003-ban az Artus Stúdió galériájában állítottam ki az első panoráma tájképeimet.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Mindkettőt, de van, hogy egyiket sem, mert néha egyáltalán nem használok fényképezőgépet egy mű megalkotásához.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Legutóbb a Szentendrei-szigeten készítettem a telefonommal képeket, mert gyönyörűek voltak az őszi színek és a fények. Szeretek sétálgatni és közben fényképezni, ám ezt nem tekintem alkotásnak, inkább egyfajta meditációnak.

Tavaly fejeztem be az Objects in Mirror című sorozatomat, amelyben elütött állatokról készített képeket jelenítek meg autóroncsokból kiszedett visszapillantó tükrökön.

 

0103

Fotó: Pecsics Mária: Objects in Mirror No. 21 Bambi, 2019, nedves kollódiumos eljárás üvegre