Menü

5kérdés – Molnár Ágnes Éva

21 • 12 • 04Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Molnár Ágnes Éva fotóművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Számomra a fotográfiában a legizgalmasabb téma sokáig az önarckép volt, gyakran szerepeltem a kamera előtt, nagyon élveztem azt a játékot, hogy belebújhatok fiktív karakterek bőrébe, pontosabban én keltettem életre ezeket a karaktereket. Ezért talán nyilvánvaló, hogy elsősorban Cindy Sherman, Nikki S. Lee, Dita Pepe hatottak rám leginkább, ők is álarcok, kellékek mögé bújva formálnak meg karaktereket. Elina Brotherus és Nan Goldin pedig – akik önéletrajzi ihletésű fotókat készítenek – pozitív értelemben megdöbbentettek nyíltságukkal, bátorságukkal, vállalásukkal.

Később ennek nyomán elkezdett érdekelni a feminizmus, a feminista művészet, ezek közül Jo Spence és Jemima Stehli konceptuális munkáit emelném ki. 

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

2003-ban, még az egyetem előtt láttam a rövid életű MEO-ban Bettina Rheims és Serge Bramly I.N.R.I.: Jézus 2000-ben és utána című kiállítását. Mivel előtte senki nem mondta nekem, ott döbbentem rá, hogy a fotográfia lehet vagány, pofátlan, és akár szándékoltan giccses; a fotográfia nem pusztán esztétikum, hanem kommunikáció, üzenet, „concept art".

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

2008-ban volt az első egyéni kiállításom, úgy emlékszem, a Kiadó Kocsmában; akkor a budapesti romkocsma kultúra javában tombolt. Később voltak kiállításaim kifejezetten művészeti intézményekben, mégis az első szakmailag jelentős egyéni kiállításomnak, egyfajta mérföldkőnek a Capa Központban megvalósult 2014-es Kötésben című tárlatomat tartom.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Már sok éve digitális fényképezőgéppel dolgozom, de gyakran érzek nosztalgiát az analóg géppel való munka iránt, szerettem laborálni, illetve szeretem a filmre készült kép természetét. Viszont a fotográfiai munkáim az elmúlt években performatív jellegűek voltak, ennek pedig a digitális géphasználat felelt meg inkább.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Nem csak fotóval, hanem videóval, performansszal is foglalkozom – az elmúlt időszakban főleg utóbbival.

Az itt látható munkám a legutóbbi kiállításra szánt fotográfiai sorozatom (Állj készen!) egy darabja; a sorozat egy posztapokaliptikus világ túlélési gyakorlataihoz ad útmutatást.

 

0103

Fotó: Molnár Ágnes Éva: Állj készen! #5 2019, 30x45 cm, gyclée print, alu dibond