Menü

5kérdés – Vécsy Attila

22 • 01 • 01Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Vécsy Attila fotóművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Schwanner Endre, Heffele József, Réti Pál, Gera Mihály és Albertini Béla sokat segítettek és biztattak az elindulásnál, de Balogh Rudolf, Dulovits Jenő, Kerny István, Ramhab Gyula, Vadas Ernő képei a húszas évekből is inspiráltak. 

A magyaros fotográfiai stílus nagyon tetszett; világos fényvezetés, egyszerűen komponált, természetes képek, a falusi életből és tájból merített témák. 

2000-ben az „Első képek“ című kiállításommal (atika Fotóstúdió és Galéria) emlékeztem meg erről a stílusról, hiszen én is sok időt töltöttem hagyományos vidéki környezetben. Nagymamámnál, Álmosdon készítettem el az első, átgondoltan komponált fekete-fehér tekercseimet, erősen utánzó „magyaros stílusban“. Rokoni portrék, tájképek, életképek, szociofotók…

Később Kerekes Gábor, Montvai Attila, Hajas Tibor, André Kertész, Lucien Hervé, Moholy-Nagy László, Jan Saudek, Diana Arbus és Arnulf Rainner képei voltak rám hatással. Az elképzelésem ekkor már az volt, hogy egy új autonóm gondolkodást jelenítsek meg képeimben a hivatalossal szemben. Így születtek meg a 70-es, 80-as években az akkor már avantgárdnak számító „experimentális“ fotográfiáim.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

1978-tól a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának voltam a tagja. Az előadások a Fotóművészek Szövetségének könyvtárában voltak, és itt találkoztam először külföldi fotóalbumokkal, fotós könyvekkel, aktuális és igényes fotókkal illusztrált folyóiratokkal, elképesztő mennyiségben és minőségben. Féner Tamásnak volt köszönhető ez a könyvtári sokszínűség. Általában jóval az előadások előtt megjelentem és faltam a képeket, előadások után beszélgettünk, képeinket elmezgettük  és vitatkoztunk a többi studió taggal együtt, a művészi fényképezésről 5 éven át.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

1974-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Kollégiumának aulájában állítottam ki először fekete-fehér, urbánus képeimet. Ugyanabban az évben a MADOME-ban (Budapesti Fotóklub) Kiss-Kuntler Árpáddal, Vékás Magdival és Polyvás Bélával volt közös kiállításunk. Az itt kiállított képek „különutas“ munkák voltak, az akkori elfogadott fotóábrázolásoktól merőben eltérő látószöggel, komponáltsággal és témákkal. 

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Manapság leginkább csak digitális full frames kamerát használok a régi megszokott, tökéletes Nikon objektívekkel.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

A Covid-19 járvány alatt készítettem el a PIXEL-VILÁG című sorozatomat, melyet 2021 október végén a Foton Galériában állítottam ki.

 

0103

Fotó: Vécsy Attila: Bitcoin, 2021