Menü

Női perspektívák Vivian Maiertől Barbara Klemmig

22 • 01 • 20Gyöngyösi Eszter

A németországi Eschbornban Női perspektívák Vivian Maiertől Barbara Klemmig címmel nyílt kiállítás női alkotók munkáiból. A bemutatott kortársak Diane Arbus, Sibylle Bergemann, Barbara Klemm, Ute Mahler, Vivian Maier, Susan Meiselas, Helga Paris, Mimi Plumb és Christine Spengler. Ahogy a cím is jelzi, különböző perspektívákból ugyan, de mindannyian kiváló megfigyelőképességükről, alanyaik iránti érzékenységükről és a portrékészítésben való mesteri jártasságukról tesznek tanúbizonyságot. A kiállítás a Deutsche Börse gyűjteményéből származó válogatást mutat be.

Láthatunk fotográfiákat Vivian Maiertől, a kiváló, de rendkívül visszahúzódó utcai fotográfustól, akinek képeit és tehetségét csak nemrégiben fedezték fel, Diane Arbustól, aki Maierhez hasonlóan New York utcáit róva készítette portréit, és aki bátran mutatta meg a társadalom perifériáján élőket is. Ute Mahler olyan családokat fényképezett, akik eltértek a megszokottól, így képein alanyai sebezhetőségét is nagy empátiával mutatja be. Susan Meiselas Prince Street Girls című sorozatának darabjai a helyi olasz-amerikai tinédzser lányok mindennapjait dokumentálta, Christine Spengler háborús felvételei pedig elsősorban a konfliktusok áldozatainak szemszögéből mutatja be a háború következményeit.

Már ebből a rövid leírásból is kiderül, hogy ezek a fotográfusnők az élet legkülönbözőbb helyzeteiben dokumentálták alanyaikat. Mégis van, ami összeköti őket: a témájuk iránti érdeklődésük, empátiájuk, és a modelljeik életkörülményeit fókuszba állító látásmódjuk.

0103

Fotó: Christine Spengler: Fall‘s Road, Belfast, Northern Ireland, 1972 © Christine Spengler

0103

Fotó: Mimi Plumb: Mark in Terra Linda, from the series „The White Sky”, 1975 © Mimi Plumb

0103

Fotó: Sibylle Bergemann: Marisa and Liane, Sellin, 1981 © Sibylle Bergemann

0103

Fotó: Barbara Klemm: Leonid Breshnev, Willy Brandt, Bonn, 1973 © Barbara Klemm

0103

Fotó: Ute Mahler: Aue, Circus Hein, from the series “Living together”, 1973 © Ute Mahler

0103

Fotó: Helga Paris: Untitled, from the series "Buildings and Faces: Halle", 1983-1985 © Helga Paris

0103

Fotó: Vivian Maier: Miami, 1960 © Vivian Maier / Maloof Collection

0103

Fotó: Susan Meiselas: The Prince Street Girls, from the series "The Prince Street Girls“, 1975 © Susan Meiselas

Jegyzetek

Female Perspectives from Vivian Maier to Barbara Klemm
Deutsche Börse AG, The Cube, Eschborn
2021. október 8. – 2022. január 21.