Menü

5kérdés – Szabó Judit

22 • 03 • 05Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Szabó Judit fotóművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Amikor 19 évesen elkezdtem a fotóiskolát, tudatosan kerültem pár évig, hogy bármely fotográfus albumát/munkásságát nézzem, pontosan azért, hogy ne befolyásoljanak. Ebben az időben, viszont rengeteg mozifilmet láttam, s ezek képi világa is feltétlenül hatottak rám (Huszárik, Antonioni, Fellini, Bergman és sokan mások).
Szerintem egy alkotói folyamatot sok minden befolyásol, akár a művészetek különböző ágaiból is. (engem pl. Bohumil Hrabal írásai is)
Az ismert nagy fotográfusok közül André Kertész fényképei állnak legközelebb hozzám, az ő munkásságát emelném ki.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Az első fotóalbumok, ami meghatározóak volt életemben az Korniss Péter: Múlt idő (1979) és az Elindultam világ útján... (1975) című albumai.
Az első fotókiállítás, amit életemben megnéztem, a volt Tanács körúton, a valamikori MTI kiállítótermében volt. Ott láttam Keleti Éva fotóművésznő Extázis című fényképét, ami nagyon megragadott.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Úgy emlékszem, az I. kerületi Művelődési Házban, 1977 körül.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Kb. 5-6 éve már, hogy kizárólag digitális kamerával fényképezek.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Pár napja, hóesésben készítettem ezt a felvételt a bérházunk udvarán. Nyitott vagyok a külvilág felé, mégis az utóbbi időben sokat foglalkozom a csönddel, és a „dolgok" bennem belüli elrendezésével.

 

0103

Fotó: © Szabó Judit: Budapest, 2022. február