Menü

5kérdés – Vadászi Zoltán

22 • 04 • 30Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Vadászi Zoltán fotográfust kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Nem korlátoznám a választ fotográfusokra, mert John Pawson nagy hatással volt rám és nagyon erősen tolt a már addig is elég aktív minimalista attitűd irányába, itt megemlítem Rothkót is hasonló indikációban. James Turrell nagyon inspirál és nagy hatással van rám. Ez egy nehéz kérdés és nagyon hosszan lehetne ezt a sort folytatni, szóval be is zárom inkább.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Nagyon szeretem Szabó Dezső Darkroom albumát, Szatmári Gergely Meadowlands-ét, kiállítások tekintetében nagyon meghatározó volt Belgrádban a Marina Abramović életmű-kiállítás, Bécsben a Rothko, és, hogy egy nagyon friss élményt említsek Sztefanu Marina Rengeteg erdő, ragyogó víz című immerzív kiállítása.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

2018-ban a MyMuseum Galériában.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Mindent is. Mostanában Polaroid SX70, egy tükörnélküli Olympus, illetve elő-előfordul Computer Tomográf, Mágneses Rezonancia Tomográf, Ultrahang és Digitális Szubtrakciós Angiográf is.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Amikor ezt a fotót készítettem, akkor  – is –  az objektív szubjektív oppozíción gondolkodtam épp, és – kicsit kapcsolódva a nemrég zárt MyMuseum Galériás kiállításunkhoz – azon, hogy az ablakok segítségével, a kinti, ideális esetben természetközeli világot szubjektív formában is be tudjuk emelni az enteriőrökbe, ami olykor-olykor elemi erővel történik. Ezen aktus reprezentációjaként készült a csatolt fotó.

0103

Fotó: © Vadászi Zoltán: Aspectum Natura, 2022