Menü

Hiteles képek és történetek az elmúlt évről – Válogatás a World Press Photo 2022 kiállítás képeiből

22 • 10 • 02Udvari Orsolya

Az 1995 óta megrendezésre kerülő World Press Photo pályázat és kiállítás a sajtófotó egyik legnépszerűbb eseményének számít világszerte. Magyarországon a Magyar Nemzeti Múzeumban öt héten keresztül látogatható az elmúlt időszak eseményeit bemutató, idén díjazott pályaművekből összeállított World Press Photo 2022 kiállítás, mely a Fotóhónap2022 programsorozat része.

A fotók és a megjelenített témák túlnyomó része nem fog a néző arcára mosolyt csalni, azonban a fotográfia ezen vállfajának ez egyáltalán nem is célja. Hiteles vizuális források kerülnek bemutatásra, valós történések dokumentálásán keresztül, amikről globális és egyéni szinten tudnia kellene mindenkinek. Világunk jelenlegi helyzetét illetően tudomásul kell vennünk, hogy aggasztó folyamatoknak vagyunk részesei. A legmeghatározóbb kiválasztott sajtófotók olyan témákat mutatnak be, amiknek gyökerei nem most, hanem akár évtizedekkel ezelőtt indultak el. Háború, migráció, klímakatasztrófa, kisebbségek ellen elkövetett erőszak, társadalmi polarizáció, járvány. Nehéz és súlyos témák ezek, amik egyéni, specifikus eseteken keresztül kerülnek bemutatásra a fotókon, amiknek sokszor drámai volta mellett fel-felbukkan a hétköznapoknak megnyugvást hozó és a túlélés fontos eszközének is tekinthető humor és kiegyensúlyozottság.

A felsorolt tág témák bemutatása olyan specifikus eseteken keresztül történik, mint a görögországi és oroszországi erdőtüzek, a mexikói máktermesztők, a fake news helyzete Macedóniában, a mianmari tüntetők, a bengáli tigrisek és emberek között húzódó feszültségek, a pandémiából remélt visszatérés reménye az iskolapadba egy fogadalmon keresztül elénk tárva, a fekete nők és bábáik intim kapcsolata vagy a Capitolium elmúlt éveinek leghírhedtebb összecsapása. A lista végeláthatatlan módon folytatható, a pályaművek gazdag és diverz mezőnyéből a válogatás pedig szinte fájdalmas kihívás. Ezért e kihívás lekerekítése érdekében szerepeljen itt a négy globális győztes munka kicsit részletesebben azzal a kikötéssel, hogy érdemes az összes képet egyben áttekinteni.

Amber Bracken munkája (Kamloops Residential School, New York Times) a kanadai őslakos gyerekeket érintő bentlakásos iskolák brutális történetébe avatja be a nézőt olyan képeken, ahol a hiányon keresztül jelennek meg az ábrázolt személyek. A 19. századtól kezdve a nyugati gyarmatosítók a helyiek asszimilációjának érdekében az őslakos gyerekek számára bentlakásos iskolákat alapítottak. Ezekben az intézményekben kegyetlen módon szakították el a gyermekeket családjaiktól és közösségeiktől. A tanulók érzelmi, fizikai és szexuális erőszak áldozatai voltak, és ami szintén fontos; korlátozottak kultúrájuk és hagyományaik gyakorlásában. 2021-ben 215 jelöletlen sírt találtak Kamloops területén, amik az iskolákban elkövetett szörnyűségek áldozatainak nyughelyei.

0103

Fotó: Észak-Amerika & Közép- Amerika, egyedi
Az év sajtófotója
Fotó: Amber Bracken: Kanada, a New York Times számára
Vörös ruhák függnek a kereszteken az út mellett az őslakos gyerekek emlékére, akik a Kamloops Helyi Indián Iskolában haltak meg. 215 jeltelen sírt találtak a brit-kolumbiai Kamloopsban 2021. június 19-én. Az iskolát azért hozták létre, hogy asszimilálják az őslakos gyerekeket. Kamloops, Brit Columbia, Kanada, 2021. június 19.

Matthew Abbott (Saving Forests with Fire, National Geographic/Panos Picture) sorozata a tűz és egy ausztráliai népcsoport kapcsolatát mutatja be. Első pillantásra a képekre tekintve a pusztulásra gondolhatnánk, ahol a mindent felemésztő és megállíthatatlan tűz bekebelez mindent és mindenkit, de a látszat csal. A Nawadekken emberek számára a pusztulás egyik fontos megelőző eszköze a tűz: kontrollált módon a terület megőrzése céljából gyújtanak tüzeket (előégetnek, területet tisztítanak) az igazi pusztulást elkerülendő.

0103

Délkelet-Ázsia & Óceánia, sorozat
World Press Photo díj, sorozat
Fotó: Matthew Abbott: Ausztrália, a National Geographic/ Panos Pictures számára

Lalo de Almeida (Amazonian Dystopia, Folha de Săo Paulo/Panos Pictures) a brazíliai esőerdők erőforrásait sújtó kizsákmányolásról készített sorozatot: a politikai hatalom által lehetővé tett bányászat, erdőirtás és építkezések okozta látványt is láthatja a néző. Ez nemcsak a természetet, hanem a társadalmat, az ott élő csoportokat is nagyban érinti, ami szintén megjelenik a sorozatban.

0103

Dél-Amerika, hosszú távú munkák
World Press Photo díj, hosszú távú munkák
Fotó: Lalo de Almeida: Brazília, a Folha de São Paulo/Panos Pictures számára

Isadora Romero (Blood is a Seed) a szabad formátumú kategóriában nyert fotó- és videómunkájával. A koncepció kiindulópontja a mezőgazdaság magasfokú visszaszorulása az elmúlt évtizedekben, aminek hatására növényi magok, életformák és munkaformák tűntek el vagy alakultak át. Az alkotó az agrár társadalmak és -közösségek fenntarthatóságának problematikáját ötvözi a migráció, kollektív és személyes történelem témáival. A fotográfus és apja által narrált videómunkában a columbiai származású család, főként az apa visszaemlékezésein keresztül bontakoztatja ki a munka témáját.

A Magyar Nemzeti Múzeum egyike annak a 120 helyszínnek világszerte, ahol idén kiállítás formájában megtekinthető a nemzetközi zsűri által válogatott nyertes mezőny alkotásai. 130 országból került beválogatásra 138 fotó 4066 fotóriporter 64.823 képéből. Az idei év legnagyobb újítása, amitől a szervezők még mélyebb megértését várják a világ folyamatainak a fotó médiumán keresztül, hogy a globális zsűrizés előtt regionális előzsűrizés történik. Afrikai, ázsiai, európai, észak- és közép-amerikai, dél-amerikai, dél-kelet-ázsiai és óceániai regionális felosztásban kerülnek be a pályaművek, amik aztán átfogó keretbe helyeződnek. Így emelik be a lokális, regionális tudást a világszintű folyamatokba, ezzel tükrözve az ilyen folyamatok helyi szintű lecsapódásainak fontosságát és a kettő egymás mellett történő értelmezését.

0103

Dél-Amerika, egyedi
Fotó: Vladimir Encina: Rendőrök letartóztatnak egy San Isidróról kilakoltatott férfit, miközben felesége és családja tiltakozik. Puerto Caldas, Risaralda, Kolumbia, 2021. március 6.

0103

Délkelet-Ázsia & Óceánia, hosszú távú munkák
Fotó: Abriansyah Liberto: Egy rendőr gázálarccal védekezik a tőzegtűz füstje ellen. Ogan Komering Ilir, Dél-Szumátra, Indonézia, 2015. szeptember 11.

0103

Ázsia, egyedi
Fotó: Fatima Shbair: Palesztina, Getty Images
A Gázai övezetet ért támadások ellen tiltakozó helybéli palesztin gyerekek gyertyát gyújtanak az átmeneti tűzszünet idején 2021. május 25-én Beit Lahiában.

0103

Európa, Honorable Mention
Fotó: Mary Gelman

0103

Dél-Amerika, sorozat
Fotó: Irina Werning: Argentína, Pulitzer Center, Antonella egy műszőrme takaró előtt áll otthonuk tetőteraszán 2021. május 25- én (Buenos Aires, Argentína). Minden nap felmegy a teraszra ruhát mosni és sütkérezni a napon. A megváltozott napirend, a tanulás, a játék, a családjuk megélhetése és egészsége miatt fél, szorong és nyugtalan a jövője miatt.

0103

North and Central America, Stories
Fotó: Ismail Ferdous, Agence VU

0103

Afrika, szabadon választott formátum
Fotó: Rehab Eldalil: Nadia (20 éves) fotóját ő maga és unokatestvére, Mariam (19 éves) hímezte ki. St. Catherine, Dél-Sinai, Egyiptom, 2019. december 8.

0103

Európa, egyedi
Fotó: Konstantinos Tsakalidis: Görögország, a Bloomberg News számára
Panayiota Kritsiopi jajveszékel a házát közelítő erdőtűz miatt a görögországi Evia szigetén fekvő Gouves faluban 2021. augusztus 8-án.

0103

Afrika, hosszú távú munkák
Fotó: Rijasolo Madagaszkár/Franciaország, Riva Press
A madagaszkári Antsalova falu közelében marhapásztorok befognak egy vad zebut, hogy megszelídítsék és később eladják. Az állat egy ideig a csordában van, aztán elviszik a mintegy tíz napi járásra lévő Tsiroanomandidy zebupiacára, ahol eladják körülbelül kétmillió ariaryért (490 amerikai dollárért).

0103

Európa, sorozat
Fotó: Nanna Heitmann: Oroszország/Németország, Magnum Photos
Helyi önkéntes tűzoltók ebédszünetet tartanak Magarasban. Oroszország, Szibéria, Szaha Köztársaság központi része, 2021. július 1.

0103

Dél-Amerika, hosszú távú munkák
World Press Photo díj, hosszú távú munkák
Fotó: Lalo de Almeida Brazília, a Folha de São Paulo/Panos Pictures számára A Munduruku közösség tagjai repülőre ülnek, hogy átadják a kormánynak a Belo Monte-gát elleni tiltakozásukat. Altamira repülőtér, Pará, Brazília, 2013. június 14-én.

0103

Európa, sorozat
Fotó: Nanna Heitmann: Oroszország/Németország, Magnum Photos
Erdőtűz Kürelyak közelében 2021. július 5-én. Oroszország, Szibéria, Szaha.

A hazai kiállítást érdekes programok kísérik majd végig az őszi időszakban, amikről érdemes a kiállítás honlapjáról tájékozódni. Akinek nincs lehetősége személyesen ellátogatni a tárlatra, annak kiváló lehetőség a képek áttekintésére a pályázat és kiállítás honlapja.

Jegyzetek

World Press Photo 2022 kiállítás
Magyar Nemzeti Múzeum
szeptember 23. – október 30.