Menü

Daróczi Csaba nyerte el Az Év Természetfotósa díjat, Kártyás Gergő pedig Az év ifjú természetfotósa

22 • 11 • 09Punkt

Harmincadik alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legnagyobb hagyományokkal bíró, talán legrangosabb természetfotós pályázatát. A Magyar Természettudományi Múzeumban 2022. november 9-én megrendezett díjátadón hirdették ki az idei nyerteseket, ahol megnyílt a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás is.

A Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022 pályázat a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan ezúttal is izgalmas versengést hozott. A pályázatra 3533 érvényes kép érkezett 197 szerzőtől. Az utolsó fordulóba 120 fotográfia jutott, melyeket a Fotóhónap2022 rendezvénysorozat keretében mutatnak be.

Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke elmondta: „A pályázati képek között már nem csak meghökkentő nézőpontokkal találkozhatunk, hanem felfedezhetők olyan kreatív technikák is, amelyekkel eddig még sehol, még a külföldi pályázatokon sem találkozhattunk. Nyugodtan kijelenthető, hogy a vezető magyar természetfotósok nem csak tudatosan készítik megdöbbentő látványt közvetítő képeiket, hanem képesek a technikai háttér továbbfejlesztésére is, ami egyértelműen jelzi, hogy kiemelkedő alkotókészséggel rendelkeznek.”

Fáth Péter, a naturArt elnöke pedig így nyilatkozott: „Nagyon magas volt a színvonal. A III. fordulóba bejutott mintegy 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 120 pályamű került kiállításra, illetve az albumba. Idén új kategória jelent meg a pályázati kiírásban: lehetett pályázni mobil eszközzel készített fotóval is.”

2022-ben „Az év természetfotósa” kitüntető címet Daróczi Csaba nyerte, akinek 18 képe szerepel a legjobbak között. Ez abszolút csúcs a pályázat 30 éves történetében.

Mobillal a természetben kategória
1. helyezett

Vadakat etettem a télen egy éjszakai fotós projekt keretében Tázlár mellett egy buckásban, és rengeteg cinege is rászokott a kirakott kukoricára. Egész nap ott mozogtak, így arra gondoltam kihasználom ezt a lehetőséget. Találtam ott egy kidőlt fát, aminek a törzse teljesen elkorhadt. Odatettem az etető mellé, szórtam bele egy kis napraforgót, amit gyorsan megtaláltak a madarak. Ekkor beletettem a telefonomat, amit távirányítással oldottam ki.

0103

Fotó: Daróczi Csaba: Fabarlang

0103

Fotó: Daróczi Csaba: Jégmadár-akt

Kompozíció, forma és kísérletezés kategória
1. helyezett

Az idei télen nagyon szép jégformák alakultak ki a tavakon. Találtam egy olyan helyet, ahol vadludak is voltak rajtuk. Szerettem volna ebben a szép környezetben drónnal képet készíteni róluk. Miközben feléjük repültem, akkor vettem észre ezt a kompozíciót a tavon. Nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, csak készítettem egy képet róla. Itthon viszont a számítógépen megnézve már sokkal érdekesebbnek találtam, de még mindig nem gondoltam, hogy jó kép. Aztán akiknek megmutattam azt mondták, hogy súlyosan tévedek. Ezek szerint nekik lett igazuk.

Kezünkben a Föld kategória
1. helyezett

A kép Uzsán készült 2021 augusztusában. Egy esküvőt fotóztam ami egy erdei tisztáson volt gyönyörű környezetben. Észrevettem, hogy a terem hangulatfényei rengeteg rovart vonzottak oda a közeli erdőből, amik a terem üveg falain pihentek meg. Egyszer látom, hogy az egyik vörös lámpa mellett sok vendég fotóz valamit a telefonjával. Ahogy közelebb mentem, látom hogy egy tölgy-pávaszem lepke (Antheraea yamamai) telepedett meg a terem üvegfalán. Megvártam amíg mindenki végzett vele, majd én következtem.

0103

Fotó: Daróczi Csaba: Esküvői vendég

Az év ifjú természetfotósa” címet Kártyás Gergő nyerte el.

Ifjúsági kategória
1. helyezett

2021 januárjának első heteiben Döröskén a hőmérséklet végig 0 C° alatt stagnált, ezért a víz, a parthoz közeli részein jéggé változott. Ezt használták ki a tavon telelő kacsák és récék is, szinte egész nap a jég peremén voltak. Az éjszaka leesett hó és a jeges tó érdekes hatást adott a képhez. A kép előterében a tóparton lévő havas erdő tükröződik a vízen, a háttérben pedig a jégperemen megmaradt hó látható. A középpontban egy tőkésréce pár töri meg a téli táj egyensúlyát, ennek ellenére azonban mégis általuk nyer értelmet a kép.

0103

Fotó: Kártyás Gergő: Vonalkód

Az év természetfotója 2022-ben” címet Daróczi Csaba: A halak csillagképe című képe nyerte el, mely egy víz alatt elhelyezett kamerával készült.

0103

Fotó: Daróczi Csaba: A Halak csillagképe

A soltvadkerti tóba a lecsökkent vízszint miatt vizet pótoltak az év első hónapjaiban. A friss beáramló vízre rengeteg hal gyűlt össze a befolyásnál, remek fotótémát szolgáltatva. Az volt a terv, hogy félig vízalatti képet készítsek éjszaka. Ez technikailag szép kihívás volt. A fényképezőgépnek egy üveg edényt ragasztottam, ennek pedig készíttettem szögvasakból egy olyan tartószerkezetet, ami mozdulatlanul tartja, és leszúrható a tófenékbe. Még világosban beállítottam a kompozíciót, és vártam az éjszakát. Az üveg edény elé beszórtam egy kevés haleledelt, hogy minél közelebb csaljam a halakat. A fényképezőt telefonról wifin keresztül oldottam ki (így láttam a kompozíciót is). Egy olyan manuális 15 mm-es objektívet használtam, aminek 1 cm a közelpontja, és a rekeszt is manuálisan lehet rajta állítani. 30 másodperces expozíciót használtam. Elvillantottam a vakukat 22-es blendénél, ezután kitekertem a rekeszt 4-ig, majd az élességet a végtelenbe. Sok éjszaka próbálkoztam vele, és mindig volt valami apró hiba az elkészült képen, amit másnap korrigálni kellett. Így került a Hold is a képre, mert az eredeti terv a Tejút volt, de napok alatt változott az ég képe is. Multiexpozícióval egyszerűbb lett volna elkészíteni, de ezt a fényképezőm csak sajnos JPG módban tudja.

Jegyzetek

Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022
Magyar Természettudományi Múzeum
2022. november 09. – 2023. január 30.