Menü

15 fotó az Év természetfotósa 2022 kiállítás képeiből

22 • 12 • 26Punkt

Jubileumi, immár 30. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legnagyobb hagyományokkal bíró természetfotós pályázatát; a Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022 pályázatot, melyre 3533 érvényes kép érkezett 197 szerzőtől. A zsűri által legjobbnak ítélt képekből rendezett kiállítás 2022 novemberében a Magyar Természettudományi Múzeumban nyílt meg. Galéria rovatunkba ezekből a képekből válogattunk.

0103

Fotó: © Kártyás Gergő
A képen egy vörösbegy látható, a lemenő Nap fényei által létrehozott sziluettben. A falusi házak tetői alatt gyakran fészkelnek fecskék és kisebb testű madarak, ezért egyfajta természetes rovarirtóként is viselkednek, pl. a nyári esték egyik legfőbb ellenségéből, a szúnyogból több száz példányt elfogyasztva. Ezért is nagyon fontos számunkra, hogy megvédjük ezeket a fészkeket és elősegítsük ezeknek a madaraknak a fészkelését.

0103

Fotó: © Kránitz Roland: Elkaplak
Vicces ürgék (Spermophilus) A kép Bécsben készült. Nagyon nagy élmény volt számomra, hogy a természetes helyükön megtudtam figyelni, illetve fotózni őket! Nagyon játékosok és viccesek, ahogy a kép is mutatja.

0103

Fotó: © Kaszás Norbert: Pókovi
Egy nyár eleji hajnalon lepkék után kutatva találtam rá ezekre a kis pókokra (Araneae) egy még bimbós pipacs szárán. A nemrég kikelt kis pókok rövid ideig még egy helyen maradtak, azután mindegyik elindult a maga útján.

0103

Fotó: © Szabó Irma: A legyező
A kép a Kiskunságban készült, és egy szerencsés pillanat eredménye. Még egyszer pont ezt a pillanatot elkapni ilyen fényekben szinte lehetetlen. A madár éppen felszállni készül, szépen kezdi kitárni a szárnyait. Az ellenfénynek köszönhetően a szárnyakon átsüt a nap, és szépen kivehető a madár nyaka és feje. Tavasszal nagyon szerettem a nagykócsagokat fotózni a gyönyörű szép nászruhájukban, az egyik legfenségesebb madár.

0103

Fotó: © Tóth László: Madarak
A jól ismert Hitchcock film ugrott be amikor megláttam szerkesztés után ezt a látványt. A fotó rengeteg kocka összeszerkesztésével jött létre. Nagyon látványos, ahogy a madarak röptének útja kirajzolódik.

0103

Fotó: © Kolodziej Kai: Pontocskák
Egy tompa fejű kígyó (Imantodes cenchoa) Costa Ricán. Elég gyakori faj, amely éjszaka vadászik alvó gekkókra. Egy vakut használtam alulról és egy ügyeltem arra, hogy kis mélységélességgel fotózzak, hogy a test többi része elvesszen, így csak a világosabb részei láthatóak pontokban.

0103

Fotó: © Tökölyi Csaba: Muréna vadászik az éjjeli zátonyon
Egy éjszakai merülés során a Vörös-tenger egyik egyiptomi zátonya környékén (Tobia Arba) figyelmes lettem egy hatalmas murénára, ahogy a zegzugos részekbe be-be úszva kutat zsákmány után. Követtem, és nemsokára tanúja voltam annak, ahogy elkap és elfogyaszt egy Őrmesterhalat (Abudefduf sexfasciatus). Az első sikeres vadászat sokkolt, de a ragadozó nem állt le, és folytatta a keresést. Ekkor már tudtam, mire készüljek, és némi szerencsének is köszönhetően végig fotózhattam, amint lecsap a kiszemelt Őrmesterhalra. Megrázó, különleges élmény volt, sem előtte, sem azóta nem voltam tanúja ennyire kézközelből a természet nyers könyörtelenségének.

0103

Fotó: © Litauszki Tibor: Szomorú sors
A fotó egy elhagyott tanyán készült. Egyik alkalommal észrevettem, hogy valami mozog a szemetek között. Gondoltam teszek egy próbát, és éjszakára kirakom a mozgásérzékelős rendszert a fényképezőgéppel . Másnap reggelre kiderült, hogy egy egérke (Mus musculus) volt a szemetek között.

0103

Fotó: © Herpai Imre: A nagy vízen túl
Az őzek (Capreolus) kiváló helyet találtak éjszakára, ahol senki nem zavarta pihenőjüket. A napkeltével táplálkozni indultak. Céljukat azonban csak egy reggeli úszással tudták elérni.

0103

Fotó: © Daróczi Csaba: Mimikri
A képet a soltvadkerti tópart egyik platán fáján készítettem. Télen a platán csipkés poloskák a fakéreg alatt vészelik át a telet, és ezeket fotóztam. Eközben akadtam rá erre a cifra karolópókra (Thomisidae), aki szintén ott talált menedéket. Ez egy kb 1,5 cm-es pók, és hihetetlenül bele tud olvadni a környezetébe. Csináltam róla néhány képet, majd elkövettem az a hibát, hogy visszanéztem az elkészült felvételeket, ugyanis soha többé nem találtam már meg újra.

0103

Fotó: © Ceglédi Ádám: Testvéri szeretet
Rókákat fotózni számomra mindig nagy öröm, különösképp akkor, ha kölykökről van szó. A fotón látható szituációt néhány éve már fejben elképzeltem, amihez egyébként 5 év kellett, hogy a gyakorlatban is megvalósuljon. Bár a kezdet itt is nehéz volt, mert a kölykök nagyon bizalmatlanok voltak velem szemben, de közel egy hét alatt sikerült olyannyira elnyerni a bizalmukat, hogy a végül már az objektívemet szaglászták, a bakancsomat rágcsálták, és számos alkalommal az ujjaimat is nyalogatták. Sokszor egyáltalán nem is használtam a fényképezőgépemet, inkább csak figyeltem őket, ahogy zavartalanul játszanak tőlem néhány centiméterre. A rókáknak sajnos még ma is nagyon rossz a társadalmi megítélésük, holott az egyik legszebb állatokról van szó. A róluk készült fotósorozataimnak ez a legfőbb célja: változtatni ezeknek az állatoknak a megítélésén. Azoknak az embereknek, akik a rosszat látják bennük, ha lehetőségük lenne csak a töredékét átélni annak a sok csodálatos élménynek és szeretetnek, amit én heteken keresztül minden nap kaptam ezektől (ahogyan egy barátom mondaná) a kis vörös ördögöktől, akkor garantálom, hogy megváltozna a véleményük.

0103

Fotó: © Pogány Péter: Ásító dajka
A kép a Maldiv-szigetek dajkacápáiról híres merülőhelyén készült. A viszonylag sekély víz homokos aljzatán sok cápa feküdt, csak ki kellett várni, hogy a kiszemelt példány elálmosodjon...

0103

Fotó: © Kis Szilveszter: P-arányok
Egy díszbogár mászott egy fatönkön, és közben megláttam, hogy előtte van egy kis mozgás és gyorsan rámozdítottam az élességet. Egy apró szárnyas páncélos atka volt az (Galumna sp), sikerült lefotózni, mielőtt kimászott volna az élességből. A méretbeli különbség szemlélteti, hogy egy kb 0,5 milliméter nagyságú atka számára egy 1,1 centiméter nagyságú díszbogár óriásnak tűnhet.

0103

Fotó: © Aliczki Manó: Ablak a sólepárlóra
Egy olaszországi sólepárló medencén táplálkozó rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) a gát egyik fa "ablakán" keresztül. A partról pillantottam meg a gát felett a magányos flamingót és gyorsan pozícióba helyezkedtem, várva (vagy inkább remélve), hogy a kereten át el tudom csípni egy fotóra. Ahogy a flamingó a kerethez ért, egy pillanatra kiemelte fejét a vízből, majd egy gyors exponálást engedve tovabbsétált és folytatta a táplálkozást a lepárlómedencén.

0103

Fotó: © Potyó Imre: Fejesugrás
Sárganyakú erdeiegér (Apodemus flavicollis) földalatti lakóhelyének bejárónyílásában tűnik el, egy sötét fenyves mélyén, éjjel. Ezek a rendkívül gyors kisemlősök, alkonyatban elevenednek meg, és kezdik meg táplálékszerző körútjukat. Néhány héten keresztül kijártam ebbe a fenyvesbe, így sikerült néhány szerencsés jelenetet megörökítenem: iszkolás, makk cipelés, hóban mozgás, szökellés, de mind közül, talán ez volt a legérdekesebb. Halszemoptikával varázslatos perspektívában mutathattam be az erdeiegér világát egy fénysorompó segítségével, a gondosan beállított vakuk pedig kimerevítették a pillanatot (Börzsöny).

Jegyzetek

2022-ben „Az év természetfotósa” kitüntető címet Daróczi Csaba, „Az év ifjú természetfotósa” címet pedig Kártyás Gergő nyerte el. Az ő képeiket ezen a linken lehet megtekinteni.

 

Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022
Magyar Természettudományi Múzeum
2022. november 09. – 2023. január 30.