Menü

Paul Kooiker iPhone-nal készült képeiből nyílt kiállítás Fashion címmel a Foamban

23 • 01 • 26Cserna Endre

Az 1964-ben született Paul Kooiker a hágai Királyi Művészeti Akadémián és az amszterdami Rijksakademie van Beeldende Kunstenben tanult. 1996-ban elnyerte a Prix-de-Rome fotográfiai díjat, 2009-ben pedig az A. Roland Holst-díjat már addigi életművéért vehette át. A Foam korábban 2006-ban Paradise Twenty-One címmel rendezett utoljára önálló kiállítást autonóm munkáiból. Most Fashion címmel nyílt újabb tárlata az amszterdami kiállítótérben.

A kiállítás kurátori szövege szerint a „fashion” (divat) egy olyan fogalom, amely azt jelképezi, ami éppen trendi, divatos – ennek ellenére Paul Kooiker divatfotóit leginkább az időtlenség jellemzi. A művész a legnagyobb divatmárkákat és napjaink leghíresebb arcait fotografálja ma is aktív karrierje során, de egy sajátos, összetéveszthetetlen alkotói világba adaptálja, transzformálja őket. Időtől és helytől független, szürreális képei mintha filmállóképek lennének, amelyeknek csak sejthetjük a háttértörténetét.

Paul Kooiker jelenleg a divat és a szépségipar világának egyik legkeresettebb fotográfusa, de divatmegbízásai során látszólag könnyedén szakít az uralkodó szépségparadigmákkal. Olyan kezelhetetlen, besorolhatatlan szépségideálokat hoz létre, amelyek nem felszínes, hanem szinte freudi módon játszanak a sötét vágyakkal, fetisizmusokkal és tudattalan lelki működésekkel. Fotográfiái ráadásul túllépnek a klasszikus nemi szerepeken: modelljei szokatlan pózokat vesznek fel és arcuk gyakran kimarad a képből, így eltakarva, elhomályosítva (nemi és/vagy szexuális) identitásukat. Néha még az sem egyértelmű, hogy a fotók alanya ember vagy próbababa. A luxuscikkek extravaganciájának megörökítésének érdekében Kooiker olyan mértékben felnagyítja a bemutatott tárgyakat, hogy végül csak magukat a vágyainkat örökíti meg a kamerája által.

Érdekesség, hogy Kooiker a kiállításon szereplő összes művét iPhone-nal készítette. Egy olyan korban, amikor mindenki az okostelefonjával fényképez, Paul Kooiker éppen ezt az eszközt használja arra, hogy egy látszólag valóságtól elszakadt és lemásolhatatlan párhuzamos világot hozzon létre. Fashion című kiállítása a divatipari megbízásai során alkotott képeinek széles választékát gyűjti össze, létrehozva egy átfogó installációt, amely igyekszik úgy működni, mint egy tükörterem: megfagyasztja a divatipar nyaktörő sebességét és feltárja az emberi hiúság és vágy abszurditását.

0103

Fotó: Untitled © Paul Kooiker, 2020

0103

Fotó: Untitled © Paul Kooiker, 2020

0103

Fotó: Untitled © Paul Kooiker, 2020

0103

Fotó: Untitled © Paul Kooiker, 2020

0103

Fotó: Untitled © Paul Kooiker, 2020

0103

Fotó: Untitled © Paul Kooiker, 2020

Jegyzetek

Paul Kooiker: Fashion
Foam
2022. december 9. – 2023. február 12.