Menü

5kérdés – Hossala Tamás

23 • 04 • 22Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Hossala Tamás fotóművészt kérdeztük.

1. Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Közel 30 éve gyermekotthoni fiatalokkal dolgozom és nagyjából ugyanannyi ideje fotografálok. Szóval ebben a kölcsönhatásban így leginkább azok a fotográfusok inspirálnak, akiket érzékenynek, önazonosnak érzek az alkotói folyamataikkal. A fotótörténet kiemelkedő művelőinek ismeretén túl óvatosan kezelem az ihletet, sugallatot, ösztönzést még akkor is, ha jelentős hatást gyakorol rám. Foglalkoztat az alkotó és az alkotásának viszonya, annak kölcsönhatása. Leginkább azok a fotográfusok inspirálnak, ahol ezt önazonosnak érzem. Diana Arbus volt az első ilyen fotográfus. Munkái a mai napig hatnak rám, erős és élénk inspirációt biztosítanak. Számomra az elkészült kép és a fotográfus elválaszthatatlan egységben vannak egymással. Ezek az alkotók azok, akik képesek emberként és szakemberként is mintaértékűt alkotni. Nem csak az alkotásaikra lehetünk büszkék, hanem az emberi mivoltukra is. Ezt keresem a fotográfiában is.

2. Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Fotóalbum: Benkő Imre: Acélváros, Ózd 1987–1995
Kiállítás: Koncepció: Fotográfia – Párbeszédek és állásfoglalások, Ludwig Múzeum, 2007

3. Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

2004-ben Budapesten a Miró Fotógalériában Mester címen, ahol mesterem, Gulyás Gyula műtermének (Várkert Bazár, műteremsor) hangulatát megidéző sorozatom volt látható, ami azóta is meghatározó elemévé vált az életemnek. A kiállítás kapcsán hálásan emlékszem vissza Klotz Miklós segítségére a kiállítás létrejöttében.

4. Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Alapvetően a téma, annak megvalósításának lehetőségei a témához való személyes viszonyom az érzelmeim, ezek kapcsolata, annak fotografikus megmutatása, láttatása foglalkoztat. Így gyakorlatilag mindegy mivel teszem ezt. Szeretem a fotográfia kiszámíthatatlanságát, szeretek kísérletezni, kamerával vagy kamera nélkül, digitálisan vagy analóggal. A kísérletezéseken túl munkáim megvalósításához leginkább analóg kamerát használok, rollfilmes és síkfilmes 4x5-ös kamerát.

5. Milyen fényképet készített legutóbb?

Hosszú évek óta párhuzamosan két sorozaton dolgozom. Az egyik a gyermekotthoni gondoskodásról, intézményesített segítésről, egyéni élethelyzetek bemutatásáról, azok érzékeny megjelenítéséről szól. A Határvonal című sorozatom pedig az osztrák-szlovák- magyar hármashatár, a nyugati határszél találkozási pontjának különös lélektani hangulatát, annak tágabban vett természeti környezetét, épített emlékpontjait, azok változásait, lenyomatait, tárgyiasult történetének szeleteit mutatja meg. A legutóbb a tárgyiasult emlékek közül egy viseltes személyi igazoló jegyet fotografáltam (dögcédula), amely az átlyukasztott pontok segítségével képes beazonosítani az adott személyt.

0103

Fotó: Hossala Tamás: Dögcédula, részlet a Határvonal című sorozatból, 2023