Menü

76 ismeretlen fénykép Saul Leiter életművéből

23 • 05 • 10Szentirmay Réka

A fotográfia rajongói számára Saul Leiter (1923–2013) neve épp annyira egyet jelent New York városával, mint egy-egy klasszikus szitkom díszletei — bár másképp. Leiter egy festő szemével pásztázta a metropoliszt, hogy konstruktivista, absztrakt képein a színek életre keljenek. Őszinte csodálat árad minden egyes fotójából annak tárgya iránt; négyszögletű ódák a megörökítetthez.

Leiter eredetileg teológiát tanult, de családja elvárásainak hátat fordítva végül igazi szenvedélyét, a festészetet választotta. 1946-ban költözött New Yorkba, ahol W. Eugene Smith bátorítására kezdett el komolyabban foglalkozni a fényképezéssel. 1952-ben költözött az East Village-be, és itt töltötte életének hátralévő részét, valamint fotói túlnyomó többségét is ebben a negyedben készítette.

Leiter éles szemmel figyelte, ahogy az élet kibontakozik előtte, és valahogy megtalálta a módját, hogy megbízhatóan kiragadjon egy-egy magasztos másodperc töredékét a hétköznapi pillanatokból. – írta róla Mee-Lai Stone a Guardianben.

A ’60-as, ’70-es években keresett divatfotográfus volt (Esquire, Harper’s Bazaar), ám amikor a kreatív irányítást el akarták tőle venni, így inkább a visszavonulást választotta. Ekkortól, habár a ’90-es években a Howard Greenberg Galéria művészei közé került, első könyve megjelenéséig (Early Color, 2006) szegénységben élt.

„Sohasem hozott lázba a híresség gondolata. Nem mintha nem akartam volna, hogy elismerjék a munkámat; de valamiért, talán mert apám szinte minden egyes lépésemet helytelenítette, a lényem titkos legmélyén mindig is kerülni vágytam a sikert.”

0103

Fotó: Unseen Saul Leiter, Kehrer Verlag, 2022. ISBN 978-3-96900-083-0

Margit Erb – a Saul Leiter Alapítvány alapítója és vezetője – az 1990-es évek elején, a Howard Greenberg Galéria recepciósaként találkozott Leiterrel. Eleinte csupán részmunkaidőben dolgozott a művésszel, kapcsolatuk azonban hamarosan elmélyült: az egyébként gyermektelen Leiter lányaként tekintett Erbre, s végül rábízta hagyatéka kezelését. East Village-ben található stúdiója, ahol 1952-től 2013-ban bekövetkezett haláláig élt, ma a Saul Leiter Alapítvány otthona. Az alapítvány – még Leiter halálának évében – 2013-ban jött létre, és azóta is gőzerővel dolgozik a festő-fotográfus munkájának népszerűsítésén.

Kortársai nem értették Leiter színes diafilm iránti vonzalmát; ám ő szerencsére nem sokat adott a véleményükre, és mindvégig hűséges maradt kedvenc alapanyagához; tekintélyes méretű archívumában több mint 40.000 dia található. Ebből a hatalmas anyagból választott Erb és férje, Michael Parillo (szintén az alapítvány munkatársa), 76 darab 1948 és 1966 között készült, eddig még sohasem látott képet, melyeket a D.A.P. kiadó gondozásában jelentettek meg 2022-ben Unseen Saul Leiter címmel. Az album német kiadása azonos címmel, a Kehrer Verlag kiadó gondozásában jelent meg ugyanabban az évben. Ramon Perez, a könyv tervezője, fekete papírra álmodta a felnagyított, eredetileg 5x5 centiméteres papír vagy fémkeretbe ágyazott, kerekített szélű diafelvételeket.

A 21,5 x 27,5 centiméteres, keménykötésű könyv 160 oldalon mutatja be a 76 színes felvételt.

0103

Fotó: Saul Leiter: Projektion © Nicholas Krasznai

0103

Fotó: Saul Leiter: Ohne Titel, nicht datiert Saul Leiter © Saul Leiter Foundation

0103

Fotó: Saul Leiter: Ohne Titel, 1966 © Saul Leiter Foundation

0103

Fotó: Saul Leiter: Ohne Titel, nicht datiert © Saul Leiter Foundation

0103

Fotó: Saul Leiter: Ohne Titel, nicht datiert © Saul Leiter Foundation

„Egy esőcseppek borította ablak jobban érdekel, mint egy híresség fotója.”

0103

Fotó: Saul Leiter: Ohne Titel (Bryant Park), nicht datiert © Saul Leiter Foundation

0103

Fotó: Saul Leiter: Ohne Titel, 1961 © Saul Leiter Foundation

0103

Fotó: Saul Leiter: Ohne Titel (Central Park), nicht datiert © Saul Leiter Foundation

0103

Fotó: Saul Leiter: Ohne Titel, nicht datiert © Saul Leiter Foundation

Jegyzetek

Unseen Saul Leiter
Kehrer Verlag, 2022
Szövegek: Margit Erb, Michael Parillo
Nyelv: német
ISBN 978-3-96900-083-0

Az album angol nyelven is megrendelhető a Mai Manó Könyvesboltból.