Menü

Gyermekekről készült fényképeket adtak el – gyermekek javára

23 • 05 • 28Szabó Benedek

Az Atlas Gallery nagyszabású kiállítást rendezett, melyen több mint 50 fotográfus gyermekekről készült fényképei voltak láthatóak. A gyűjtemény, amelyet a galéria tulajdonosai maguk állítottak össze, a fotográfia történetének korai évei óta napjainkig készült felvételeket tartalmazza. A Seen not Heard címmel megrendezett kiállítás képanyagát a galéria nemrég árverésre bocsátotta, a bevétel egy részéből pedig jótékonysági célokat támogattak.

Az Atlas Gallery nemrég bemutatott gyűjteménye az elmúlt 150 év leghíresebb fotográfusainak legismertebb, legkülönlegesebb, gyermekeket ábrázoló képeit tartalmazza. A tárlatot a galéria alapítói, Julia és Ben Burdett, személyes gyűjteményükből állították össze. A két műkedvelő már 1994, a galéria megnyitása óta gyűjtötték a kiállítás anyagát adó felvételeket, így igen sokszínű, ugyanakkor színvonalas repertoárt mutathatak be.

A kiállításon szereplő műveket a galéria tulajdonosai azonban eladták. Az ebből származó bevétel egy részét a Save the Children nevű szervezet javára ajánlották fel. Ez a szervezet mintegy 25.000 munkatársával a világ 116 országában azon dolgozik, hogy a gyermekeknek megteremtse az alapvető életfeltételeiket, majd megfelelő oktatási lehetőségeket biztosítson a számukra. Bár a galéria arról nem adott ki közleményt, hogy mekkora összeget ajánlottak fel ennek a szervezetnek, de feltételezhető, hogy nem kis összegről lehetett szó.

0103

Fotó: Válogatás a Seen not Heard című kiállítás képeiből, Atlas Gallery

A gyűjtemény eladott darabjai között megtalálhatjuk Robert Capa tiszta, a képi elemekkel takarékosan bánó képét, amelyen egy kislány a francia határ felé gyalogol a második világháború kitörésének évében. Az Island of Siphnos című felvételen, amelyet Henri Cartier-Bresson készített, a formák, a fények, és az árnyékok strukturálják a képi teret. Ebben jelenik meg egy kislány, akinek alakja az egyébként statikus kompozícióba dinamizmust visz.

Hasonló, a geometriát kiemelt képi elemmé tevő megoldást láthatunk Lucien Clergue felvételein, amelyen egy trapézmintás ruhát viselő lány tűnik fel, ez a jellegzetes minta Harlequin karakterét juttathatja eszünkbe. Egészen különbözik mindettől Arthur Elgort Karlia Kloss című felvétele, amely Atlantic Beach-en készült. Ez a fotográfia az amerikai kisvárosi élet színfalai közé helyezi a gyerekeket, ahol már az amerikai álom kellékei kerülnek elő.

Ebben a változatosságban rejlik a gyűjtemény különlegessége, illetve abban, hogy a legkülönbözőbb témákat és művészi látásmódokat ismerteti meg.

Jegyzetek

A Seen not Heard kiállítás anyagából 39 fotó ezen a linken tekinthető meg.