Menü

5kérdés – Kontha Dora

23 • 07 • 22Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Kontha Dora fotóművészt kérdeztük.

1. Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Az alkotói folyamatomat nem más fotográfusok, hanem sokkal inkább az utazások inspirálják. Külső és belső tájképekkel dolgozom, nagyon érdekel a kettő kapcsolata és egymáshoz való viszonyulása, ahogyan a különböző fizikai helyekhez személyes emlékek, érzések társulnak. Nagyon nagy hatással vannak rám a zord északi tájak, hegyek, vulkánok, gleccserek, esőerdők és összességében a világ és a természet sokszínűsége. Ezek az impulzusok mind megjelennek a képeimben.

2. Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Három fotóalbumot emelnék ki, Wang Juyan Uncharted+ című munkájával az Unseen Fesztiválon találkoztam pár éve, és teljesen elvarázsolt. A könyv feltérképezetlen fekete-fehér tájak sorozatát mutatja be, és többféleképpen kihajtogatható, így formája és a kép is változik, mint egy állandó utazás. Miho Kajioka So it goes című fotóalbuma az idő, az emlékezet és a hely fogalmait kutatja, a könyv lapozásakor a jelentések folyamatosan változnak, ahogyan az átlátszó fotópapíron rétegződnek a képek. Gyönyörű munka. Paul Cupido munkásságát is szeretem, nagyon szép fotókönyvei vannak, mint például az Amazônia vagy a Mukayu.

3. Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Az első egyéni kiállításom, Dreamland címmel 2018-ban a TOBE Galleryben, Budapesten valósult meg. Az experimentális analóg munkáimat mutattam meg, és a kiállítást Barta Edit nyitotta meg.

4. Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Nagyon szeretem az analógot, a képek esztétikáját, a filmet, a lassabb folyamatokat, a kísérletezést és a laborozást a sötétkamrában. A munkámhoz különböző analóg fényképezőgépeket használok, van köztük médium formátum, 35mm és polaroid is. Mindemellett pedig többféle cameraless technikát is alkalmazok, a Wish you the best című sorozatomhoz például egyáltalán nem használtam fényképezőgépet.

5. Milyen fényképet készített legutóbb?

A dán nyarat, portrékat és botanikus kerteket fotózok most kötetlenül, lejárt polaroid filmekre.

0103

Fotó: © Dora Kontha: Untitled, 2023, Polaroid, 60x60cm