Menü

Alanya és tárgya – Cindy Sherman: Anti-Fashion

23 • 08 • 02Jeneses Ádám

Szeptember közepéig látogatható a stuttgarti Staatsgalerie-ben Cindy Sherman Anti-Fashion című kiállítása, amely a fotóművész a haute couture-hoz, divatiparhoz fűződő összetett viszonyát boncolja. A Dr. Alessandra Nappo által rendezett tárlat először világítja meg az 1954-ben született művész fotográfiai munkásságát ebből az eddig kevéssé tárgyalt perspektívából. 

Sherman karrierje kezdete óta egyedüli alanya a felvételeinek, ennek ellenére fényképei nem tekinthetőek hagyományos értelemben vett önarcképeknek. Sorozataiban képmása, arca, teste jelenik meg, de mindig más-más szereplőként. Első jelentős fotóművészeti munkájának, a Cím nélküli filmképek (1977–1980) sorozatának ihletője még a filmművészet volt. Ebben ismerős, de soha nem látott filmek pillanatfelvételein a filmipar jellegzetes női karaktereinek bőrébe bújt.

A fotográfia médiumán keresztül a divat világa és a képzőművészet folyamatos párbeszédben áll. Az 1980-as évektől kezdődően Sherman ezt a kölcsönös kapcsolatot használja fel arra, hogy karikírozza és megkérdőjelezze a divatfotózás elhasznált közhelyeit, társadalmi normákon alapuló esztétikáját. Az Anti Fashion fotográfiáin a szépség és a divatipar diktálta elvárásoknak, konvencióknak ellentmondó alakok sorakoznak.

„A divatvilág mélységeinek vizsgálata mellett Sherman munkásságát mindenekelőtt az jellemzi, hogy pályája kezdetétől fogva leleplezi a sztereotípiákat, és így évtizedek óta alakítja az aktuális diskurzust. Sherman fotói senkit sem hagynak érintetlenül; egyformán inspirálnak, sokkolnak és lenyűgöznek. Hozzájárulnak ahhoz, hogy ma már más szemmel láthatjuk a divatot. Fotói megváltoztatták a szépségről és a divatról alkotott elképzeléseinket”

 – nyilatkozta a Staatsgalerie igazgatója, Prof. Dr. Christiane Lange.

0103

Fotó: Cindy Sherman: Untitled #133, 1984
Staatsgalerie Stuttgart Stuttgart
© Cindy Sherman

0103

Fotó: Cindy Sherman: Untitled #410, 2003
Private loan
© Cindy Sherman

Sherman kritikai munkásságával párhuzamosan többször is állt kamera elé divatcégek kampányaiban vagy készített felvételeket olyan neves divattervezőknek, mint Rei Kawakubo vagy Marc Jacobs. A Vogue, és a Harper's Bazaar divatmagazinoktól kapott megbízásait saját alkotói tevékenységében is felhasználja, hogy az öltözködés és az álcázás közötti finom határvonalat tükrözze (Clowns, valamint Balenciaga sorozat), vagy éppen az örök fiatalságra szomjazó társadalom tragikomikus törekvéseit mutassa be. Az Anti Fashion ezen alkalmazott fotográfiákat, megrendeléseket is bemutatja a művész magángyűjteményéből kölcsönzött képeslapok, kiadványok, magazinok reklámanyagok formájában.

A kiállítást átfogó kísérőprogram egészíti ki az SWR2 online rádióval együttműködve, melyben a divat és a fotográfia, a nemek, a sztereotípiák és az új ikonok aktuális kérdéseit vitatják meg a művészeti élet és divatszakma vendégeivel.

0103

Fotó: Cindy Sherman: Untitled #462, 2007/2008
Private Collection Europe
© Cindy Sherman

0103

Fotó: Cindy Sherman: Untitled #588, 2016/2018
Courtesy the artist and Hauser & Wirth
© Cindy Sherman

0103

Fotó: Cindy Sherman: Untitled #602, 2019
Gilles Renaud Collection
© Cindy Sherman

A tárlattal azonos címmel jelenik meg angol és német nyelven Dr. Alessandra Nappo, Prof. Dr. Hanne Loreck és Katharina Massing írásait tartalmazó katalógus a Sandstein-Verlag gondozásában. Az Anti-Fashion kiállítás Cindy Sherman New York-i stúdiójával és a Hauser & Wirth Galériával együttműködésben jött létre, az anyag a Staatsgalerie-t követően a hamburgi Deichtorhallen / Sammlung Falckenberg és az antwerpeni FOMU - Fotomuseumban lesz látható.

Jegyzetek

Az alábbi esszében – melynek magyar fordítása a Phillips aukciósház engedélyével kizárólag a Punkton olvasható – arról értekeznek, hogy Sherman munkásságának alanyai miként fonódnak össze egy korokon átívelő, kortárs kultúrát leíró elbeszéléssé.

Cindy Sherman: Anti-Fashion
Staatsgalerie Stuttgart
2023. április 21. – szeptember 10.