Menü

Mit nézzünk augusztusban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

23 • 08 • 03Punkt

Augusztusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, bár ebben a hónapban a megszokottnál kevesebb múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. A zsidó vallás gyerekszemszögből, az ember és az állat együttélésének formái, a MOME Fotográfia szak hallgatóinak képei, valamint analóg fotográfiák Guatemalából és Mexikóból. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Capazine – Let’s Pet!
Capa Központ – Project Room
2023. március 2. – augusztus 20.
Kiállító alkotók: Bezselics-Békési Ildikó, Diósi Máté, Gajewszky Anna, Holló Zsuzsa, Kiss Richárd, Pócsik Andrea, Simon Iringó, Spanyár Judit, Szalay Krisztina, Szász Lilla, Tóth Richárd
Kurátorok: Miklósvölgyi Zsolt, Mucsi Emese

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által rendszeresen megjelentetett CAPAZINEkiadvány immáron ötödik számának, valamint az abból készülő kiállításnak ezért a LET’S PET! alcímet adtuk. A LET’S PET! zine és kiállítás, valamint az azokat előkészítő, fél éven át zajló workshopok központi témái az állat, az állati és az emberi érzékelés, az ember és az állat együttélésének formái, változatos viszonyai, illetve azok fotografikus bemutatása voltak. A workshopok során a résztvevők és az előadók különböző tudományterületek eszközeivel vizsgálták e témákat, az állat-ember barátságtól kezdve a haszonállatok sorsán át az internetet felrobbantó cicukás-kutyulis képekig.

0103

Fotó: Diósi Máté: Cím nélkül, 2022

Robitz Anikó: Elveszett világ
The Space, Budapest 
2023. július 13. – augusztus 10.

Hogyan lehetséges, hogy hasonló találmányok jelennek meg egymástól függetlenül, eltérő időben és egymástól távoli helyeken? Felbukkannak, eltűnnek, majd száz vagy többszáz év múlva egy másik kontinensen újra megjelennek. Létezik egy univerzális tudás amihez bárki hozzáférhet vagy csak emberek egy szűkebb csoportja számára elérhető? Meglehet, hogy mégis valamiképp kapcsolatba kerültek távoli civilizációk vagy csupán a véletlen műve a sok egyező felfedezés? Vagy azon etnológusoknak és antropológusoknak van igaza, akik szerint az ember mindenütt ugyanúgy gondolkodik? Hasonló problémákkal szembekerülve, hasonló környezeti, gazdasági és kulturális feltételek mellett lehetséges, hogy a távoli kontinenseken egymástól függetlenül ugyanazok a dolgok jelennek meg. Meddig folytatható a környezet rombolása és a pusztítást meddig fedik el látszólag a civilizációs vívmányok? A fejlődés magában hordozza a pusztulást. Ahogyan ez a majákkal is történt: a túlnépesedés, a környezeti erőforrások kizsákmányolása, a folyamatos háborúskodás miatt. Mire a spanyol hódítók megérkeztek, városaik rég elnéptelenedtek és elborította őket az esőerdő. A kiállításon szereplő képek analóg fotográfiák, melyek Guatemalában és Mexikóban készültek 2023 február-márciusában.

0103

Fotó: Robitz Anikó: Negyedik teremtés, 2022 zselatinos ezüst nagyítás 48,6 x 36,5 cm

B - VITAMIN
TOBE Gallery
2023. július 26. – augusztus 18.
Kiállító alkotók: Koroknai Patrícia, Kováts Gergely, Sveta Maximova
Kurátorok: Puskás Bea és Tomas Opitz

A TOBE Gallery második alkalommal szervezi meg közös kiállítását a MOME Fotográfia szak hallgatóival, mely az előző együttműködés folytatásaként a B-VITAMIN nevet kapta. A közös tárlat során a hallgatók az egyetem falain kívül szerezhetnek szakmai tapasztalatokat a kereskedelmi galériák világában, a nagyközönség számára pedig lehetőség nyílik felfedezni és megismerni már most a fiatal tehetségeket.

0103

Fotó: Koroknai Patrícia: Limbus (munkacím), 2022 –
a TOBE Gallery és Koroknai Patrícia jóvoltából

0103

Fotó: Kováts Gergely: Best of all possible worlds, 2022 –
a TOBE Gallery és Kováts Gergely jóvoltából

0103

Fotó: Aykuo: HIDDEN, 2022
a TOBE Gallery és Aykuo jóvoltából

Demecs Zsolt: Sét utódai
PaperLab Galéria
2023. augusztus 29. – 2023. október 08.
Kurátor: Baki Péter

Demecs Zsolt Sét utódai című, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség közösségeiben a gyermekekkel kapcsolatos eseményeket bemutató fotókiállítása a PaperLab Galériában lesz látható. Sét fiáról, Enosról ezt mondja a Tóra: „Ekkor kezdte az ember szólítani az Örökkévaló nevét.” A holokausztot túlélő és az utána született nemzedékre ránehezedett a felfoghatatlan és érthetetlen holokauszt terhe. A rákövetkező generációk apái és anyái továbbra is tanították a gyermekeiket az Örökkévaló minden értelmet meghaladó csodálatos Nevének az erejére. A 12 képet tartalmazó kiállításon látható gyerekek már annak a nemzedéknek a tagjai, akik maguk mögött hagyva a soha nem feledhető vészkorszak terhét, immár előre tudnak tekinteni. Az Örökkévaló Nevének a segítségül hívása és az iránta való hála az út az Ő szeretetéből származó áldáshoz Sét utódai számára.

0103

Fotó: Demecs Zsolt: Szukkot. Egy fiú imádkozik egy lulávval, ünnepi csokorral a kezében szukkot, a sátoros ünnep idején a budapesti Vasvári Pál utcai zsinagógában.

Jegyzetek

A júliusi ajánlónk – amelyben még szintén találni augusztusban is nyitva tartó remek fotókiállításokat – ezen a linken tekinthető meg.