Menü

Mit nézzünk júliusban? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

23 • 07 • 03Punkt

Júliusban sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja új tárlatokkal a látogatóit. Robert Capa életműkiállítás, a tavalyi Budapest Fotográfiai Ösztöndíj nyertes sorozata, az AI és a tájkép kapcsolata, valamint a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa művészeti rezidenciaprogram alkotóinak a fotográfia határait feszegető munkái. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Ruprech Judit: Szelíd szabadság
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – 8F Galéria
2023. június 12. – augusztus 13.
Kurátor: Szarka Klára

A tavalyi Budapest Fotográfiai Ösztöndíj nyertese, Ruprech Judit a Capa Központ 8F Galériájában mutatja be Szelíd szabadság című díjnyertes sorozatát, melynek a hazai ökofalvak lakóinak mindennapjaiba enged betekintést. „A magyarországi ökofalvakban élők lélekszáma jelenleg néhány száz fő. Nem domináns része ez a magyar társadalomnak, bemutatásuk, azt gondolom, mégis fontos. Nehézségeik barométerei a vidék nehézségeinek (gazdasági források, helyben megélhetés) is. Emellett fontos megemlíteni az ökoközösségek proaktivitását: nem csak megfogalmazzák a társadalmi problémákat, hanem a gyakorlatban is képesek megvalósítani jobbító terveiket; kézzelfogható példákat kínálnak.” – írja az alkotó sorozatáról.

0103

Fotó: © Ruprech Judit: Részlet a Szelíd szabadság című sorozatból

Robert Capa, a tudósító
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
2023. június 13. –
Kurátor: Csizek Gabriella

Csizek Gabriella, a Robert Capa, a tudósító című kiállítás kurátora leválasztotta Friedman Endre/Robert Capa életpályájának felvázolását a kiállított fotográfiákról, így azok a kiállítás szerves részeként négy szekcióban, külön kis termekben elhelyezett tárgyak, installációk és interaktív eszközök segítségével kontextualizálják a fontosabb magánéleti és szakmai állomásokat, melyek Budapesttől Berlin érintésével Párizsig, majd a különféle hadszínterektől a Magnum Photos 1947-es alapításán át a végzetes aknára lépésig tartanak. – írtuk a Punkton a kiállításról.

0103

Fotó: Robert Capa: Amerikai katona felderítés közben átvág egy mezőn. Troina közelében, Szicília, Olaszország, 1943. augusztus 4–5. © International Center of Photography/Magnum Photos Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Aitotípia / ZAGYVAI Sári
B32 Galéria
2023. június 14. – augusztus 04.
Kurátor: Somosi Rita

Az AI technológia térnyerésével lehetőség adódott a tájkép határainak további feszegetésére. Egy mesterséges intelligencia program segítségével, az interneten fellelhető fényképekből generált Zagyvai Sári tájképeket, amelyek különböző természeti elemek szintézisei. Ezek a tájak az interneten fellelhető tengerek, hegyek és sivatagok képeire építenek vizuálisan, és azok uniformizált látványából állnak össze. – írta Somosi Rita a B32 Galériában látható sorozatról, melyet hamarosan a Punkton is bemutatunk.

0103

Fotó: © Zagyvai Sári: Fuji gyöngyvirággal, analóg színes nagyítás

Dafna Talmor: See of Stones – Művészeti rezidenciaprogram, VEB 2023
Művészetek Háza Veszprém/ Dubniczay-palota
2023. június 29. – augusztus 27.
Kurátor: Claudia Küssel

Dafna Talmor brit képzőművész a Balaton Eye nemzetközi művészeti rezidenciaprogram egyik résztvevője. Dafna Talmor – akit a budapesti TOBE Galéria és a londoni Sid Motion Gallery képvisel – a rezidenciaprogram során a balatoni táj sajátos kincseit és természeti sajátosságait kutatta, mint például az úrkúti őskarszt természetvédelmi területét, a bakonynánai Római Fürdőt, a Tihanyi-félsziget tanösvényeit, a kisapáti és a hegyestűi bazaltorgonákat. A vízfelületek és sziklaalakzatok fotografikus ábrázolása iránti erős vonzalma hatására kereste fel a vulkanikus táj számos bazaltképződményét, patakokkal és rejtett barlangokkal tarkított erdeit és természetesen magát a tavat is. Az ezeken a helyszíneken készült fényképek adták a lendületet az új munkákhoz, inspirálták a negatívok kollázsolásával készült fotók megkomponálásához, amelyeket a Dubniczay-palotában mutatnak be.

0103

Fotó: © Dafna Talmor: Sea of Stones. Untitled (GI-19191919191919-2-2021) © Sid Motion Gallery

Noémie Goudal: Inhale/Exhale
Művészetek Háza Veszprém/Dubniczay-palota
2023. június 29. – augusztus 27.
Kurátor: Claudia Küssel

Noémie Goudal francia képzőművész – szintén a Balaton Eye nemzetközi rezidens művészeti program egyik résztvevőjeként – egy új mű létrehozására kapott felkérést A fényképészet iránt elkötelezett művész az érzékelés mechanizmusait és a kép fogalmát vizsgálja. A Balaton – Veszprém régióban töltött rezidenciája során a táj különleges jellegzetességeit vizsgálta: az ősi barlangoktól kezdve a sziklaalakzatokon át a Balaton északi részének egyedi jellegzetességéiig. Itt, a badacsonyi dombok között található Folly Arborétumban figyelte meg a permi homokkő sekély, szilikátos talajon növekvő rendkívüli növényvilágát és egyedi növényzetét. Ennek eredményeként jött létre a Stéréoscopes (2023) új installációja, amelyet első alkalommal mutatnak be most.

0103

Fotó: © Noémie Goudal

Jegyzetek

A júniusi ajánlónk – amelyben még szintén találni júliusban is nyitva tartó fotókiállításokat – ezen a linken tekinthető meg.