Menü

Mit nézzünk decemberben? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

23 • 12 • 01Punkt

Decemberben sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen ismét számos múzeum és galéria várja remek tárlatokkal a látogatóit. Mesterséges intelligencia egy izgalmas fotóprojektben, fiatal fotóművészek összjátéka, Budapest aranykora és a képek politikája. Ezekre a tárlatokra mindenképp érdemes ellátogatni.

Határátlépések. A képek politikája
Capa Központ
2023. október 15. – 2024. január 14.
Kurátorok: Kateryna Radchenko és Felix Hoffman
Kiállító művészek: Ariella Aïsha Azoulay, Adam Broomberg, Oliver Chanarin, Lisa Bukreyeva, Robert Capa, Maxim Dondyuk, fantastic little splash, Nazar Furyk, Vladyslav Krasnoshchok, Sasha Kurmaz, Annie Leibovitz, Herbert List, Evgeny Maloletka, Boris Mikhailov, Rafał Milach, Martin Parr, Daniil Revkovskiy, Andriy Rachinskiy, Elena Subach

A húsz, különböző országbeli művész 150 fotójából és videóinstallációjából álló kiállítás az ukrajnai háborút helyezi előtérbe. Milyen típusú képeket generálnak bizonyos üzenetek közlése céljából? Milyen folytonosságok és közös vonások érvényesülnek a társadalomban a képek értelmezésével kapcsolatban?
A bemutatott példák bizonyítják, hogy a fotográfia eszközét milyen mértékben használják fel politikai és kollektív nyilatkozatok létrehozására és támogatására. Ebben nem csak az Ukrajna elleni agresszív háború kitörése óta játszanak szerepet a képi tartalmak eltolódásával kapcsolatos kérdések: Valódiak-e a fényképek? Referenciaként hivatkozhatunk rájuk a világunkban? Retusáltak vagy teljesen manipuláltak-e? Ki a felelős mindezért, és ki próbálkozik ezzel bizonyos érdekek érvényesítése érdekében?

0103

Fotó: © Lisa Bukreyeva: War Diary

Budapest. Az első aranykor. Sztereoképek és képeslapfotók a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyűjteményéből (1903–1912)
Magyar Nemzeti Galéria C épület, III. emelet
2023. november 15. – 2024. február 18.
Kurátor: Virágvölgyi István, társkurátor: Török András

Budapest 150. születésnapja alkalmából egy különleges, több mint száz művet felvonultató fotókiállítást mutat be a Magyar Nemzeti Galéria. A Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi virágkorát élte.
A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében egy német képeslapkészítő cég Magyarországon eddig ismeretlen városfotóira bukkant. A tárlat ebből az anyagból mutat be egy izgalmas válogatást. A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt.

0103

Fotó: Budapest, Erzsébet híd, 1907
Deutsche Fotothek gyűjtemény

Összjáték – Az FFS új tagjainak bemutatkozó kiállítása
K11 Labor
2023. november 15. – 2024. január 11.
Kurátorok: Lengyel Zsanett és Szakács Emese Bíborka (Capa Központ)
Kiállító művészek: Cinthya Dictator, Cseke Tamás, Kovács Edmond, Lantos Olivér, Szövérffi Adrienn, Varga Krisztián

Összjáték címmel nyílt meg a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS) aktuális bemutatkozó kiállítása. A tárlaton az idei évben felvételt nyert nyolc fiatal alkotó és elméleti szakember mutatkozik be a K11 Laborban.
A zenében az összjáték kifejezését arra használjuk, amikor minden hangszer egyszerre szólal meg egy adott pillanatban és a hangok kakofón káosza helyett az eltérő dallamok egymást kiegészítve egy harmonikus összhangzást hoznak létre. A kölcsönös párbeszédre való nyitottság, valamint a folyamat az alkotók és a kurátorpáros között olyan összjáték, amelynek során a különféle látásmódok, a változatos elképzelések darabkái idomulnak egymáshoz.
A kiállított alkotások között megjelenik a fogyasztói társadalom, a kortárs médiakörnyezet egyénekre gyakorolt hatásának kritikája, az urbánus létforma vagy a jelenkori működésünk hosszútávú következményeinek megértésére tett kísérletek, de különleges, az alkotói identitással és eszközökkel kísérletező munkával is találkozhatunk, ahol az alkotó zarándokútra indul mind a téma, mind pedig a fotográfiai eszközök tekintetében.

0103

Ákos Levente: In Memoriam D Uedd Udd
PaperLab Galéria – Mai Manó Ház
2023. november 28. – 2024. január 14.
Kurátor: Eperjesi Ágnes

Az ingyenesen látogatható kiállítás egy emlékalbum képeire és a képek alapján kirajzolódó történetre épül. A történet főszereplője egy fiatal férfi, aki a II. világháborúban hunyt el. Az emlékalbum összeállítója Dorirs Aiusy, a férfi 2006-ban elhunyt özvegye. Néhai férje élete mozzanatait a múlt képeivel idézi meg, a fiatalon elhunyt férfi emlékének szentelve az albumot. Az emlékalbum bemutatja D Uedd Udd felmenőit; a Blajssoane-i Köztársaságban található szülőfalujában, Toe Fuhdban töltött gyermekkorát; képet kapunk soortsavói egyetemi éveiről, D Uedd Udd hobbijáról, ami a szakmai érdeklődését is generálta; bepillantást nyerünk utazásaiba, házasságkötésébe, a fiatal pár otthonába.
Meddig hiszünk a szép történetnek? Mit kezdünk a furcsa nevű emberekkel, a gyanúsan kiejthetetlen, nem létező helységnevekkel? Ha elég időt töltünk a kiállítás képeivel, melyek az idős Dorirs Aiusy, a 84 éves korában, 2006-ban elhunyt özvegy otthonából kerültek ide – az albumba ragasztott zselatinos ezüst fotókkal és a falakon szereplő képekkel, a korabeli újságcikkekkel és térképekkel –, gyanúnk csak erősödik.
A kiállítás képeit ugyanis kivétel nélkül mesterséges intelligencia generálta. Az eredetileg digitális képekből pauszpapírra negatívok készültek, melyeket az alkotó régi fotópapírokra kontaktolt, majd különböző mechanikai és kémiai antikolási beavatkozásoknak vetett alá. A kész képek így kerültek a bolhapiacon beszerzett régi keretekbe és az üres családi album lapjai közé.

Birkás Ákos: Egy ember mindig érdekes
Vintage Galéria
2023. november 28. – 2024. január 26.
Kurátorok: Mélyi József, Nemes Csaba, Sasvári Edit, Szikra Renáta, Szipőcs Krisztina, Szolláth Gábor

Birkás Ákos 2018-ban lezárult életművéből első alkalommal látható egy kisebb összeállítás a Vintage Galériában, a Birkás Ákos Művészeti Alapítvány kurátorainak válogatásában. A téma a Birkás Ákos életművét ismerő közönség számára kézenfekvőnek tűnhet: a kiállítást az arc és a fej motívuma, illetve a portré műfaja köré szerveztük. Összesen tíz, különböző technikájú és méretű munkával adunk áttekintést Birkás életművéről a hatvanas évek végétől a 2010-es évekig, rávilágítva a képek közti összefüggésekre és a változásokra. A hetvenes években készített konceptuális munkáiban Birkás továbbra is a festészet témáit, eszközeit, időszerűségét vizsgálta, de a fotó eszközeivel, így nagyobb sorozatokat szentelt a festői önarckép, a portré, valamint a múzeum témájának. Az itt kiállított három „könyves” önarcképpel (Könyvek I-II., 1978; Az angyal, 1978) túllép a festői portré vizsgálatán: témája a szöveg és (fény)kép viszonya, a szövegeket befogadó művész és a könyvek interakciója.

0103

Birkás Ákos: Az angyal, 1978
brómezüst zselatin nagyítás, későbbi nagyítás, 268x195 mm, AB1049
Fotó: Biró Dávid
© Birkás Ákos Művészeti Alapítvány, a Vintage Galéria jóvoltából

Jegyzetek

A novemberi ajánlónk – amelyben még szintén találni novemberben is nyitva tartó remek fotókiállításokat – ezen a linken tekinthető meg.