Menü

„Egyáltalán művészet ez?” – Gyurmából készíti el a világhírű fotók 3D verzióit Eleanor Macnair

24 • 04 • 07Baki László

Az RRB Photobooks gondozásában 2024 márciusában jelent meg Macnair legújabb albuma Whilst The World Sleeps (Míg a világ alszik) címmel. Az album képei késő éjjel készültek Play-Doh, egy üres borosüveg, mint rögtönzött sodrófa, egy kés és egy vágódeszka segítségével. Macnair – többek között – Cindy Sherman, Nan Goldin, William Eggleston, Robert Frank és Man Ray ikonikus képeit készítette el gyurmából.

A Nottinghamben született, de Londonban élő és alkotó Eleanor Macnair 14 évesen hagyta abba a művészeti képzést, és ahogy egy interjúban elmondta „azóta autodidakta módon tanult meg látni és nézni.” Macnair 2013 augusztusában vett részt a MacDonaldStrand művészpáros által vezetett fényképészeti kocsma-kvízen. Az egyik fordulóban azt a feladatot kapta, hogy egy híres fényképet gyúrjon meg Play-Doh gyurmából. A Play-Doh gyurma 1956 óta van kereskedelmi forgalomban. A Hasbro által gyártott Play-Doh illatát és állagát – bár sokan próbálták – egyetlen cég sem volt képes lemásolni.

Macnair kézügyességének köszönhetően a végeredmény olyan sikeres lett, hogy először Tumblrt, majd később Instagram oldalt is indított az elkészült szobrokat ábrázoló képeivel. Eleinte csak viccként és kísérletként tekintett az új hobbijára, de nem kis meglepetésére már néhány héten belül meglehetősen népszerűvé vált az oldal és ismertté tette őt. Gyurmaszobrait a legnevesebb hír- és fotográfiai szakoldalak is bemutatták (The Observer Magazine, theguardian.com, The Telegraph, SEVEN magazine, PDN online, BBC online, Hyperallergic, Huffington Post).

Ennek köszönhetően egy évvel később 2014 októberében a Play-Doh projekt képei könyv formában is megjelentek, 2015 októberében már első kiállítását rendezték munkáiból a londoni Atlas Galériában és 2017-ben a világ egyik legismertebb fotóügynöksége, a Magnum Photos kérte fel, hogy alapításának 70. évfordulója alkalmából a gyűjteményében található képeket is gyurmázza szoborrá. Macnair gyorsan dolgozik, minden egyes „képet” 24 órán belül készít el, mielőtt a Play-Doh száradni kezdene, és elárulta azt is, hogy a munkafolyamatokat egyszerű háztartási eszközökkel, például csipesszel, ollóval vagy késsel végzi el. Miután befejezte az alkotói munkát, azt makroobjektívvel ellátott Nikon fényképezőgépével lefényképezi és a 3D-ben létrehozott, többnyire színes gyurmaszobrokat szétszedi, hogy azok újabb alapanyagai legyenek a következő munkájának. A projekt így digitálisan fotókon, valamint eladásra szánt nagyításokon él tovább.

Macnair a világhírű fekete-fehér képeket is „kiszínezi”, hiszen azok gyurmaverzióit szintén a Play-Doh színes gyurmákból készíti el. Nincs kifejezetten kedvenc fotográfusa, és a munkái közül is nehéz kiemelnie egy-egy fotóművészt, de William Eggleston és Nan Goldin képeinek másolatát különösen jól sikerültnek tartja.

0103

Fotó: © Eleanor Macnair
Original photograph: Untitled, 1975 by William Eggleston rendered in Play-Doh, 2016

0103

Fotó: © Eleanor Macnair
Original photograph: Nan, one month after being battered, 1984 © Nan Goldin rendered in Play-Doh, 2015

0103

Fotó: © Eleanor Macnair
Whilst The World Sleeps, RRB Photobooks , 2024

„Gyakran éreztem a kényszert, hogy rendszeresen új műveket készítsek az Instagram követőimnek." – nyilatkozta a PetaPixelnek a brit művész, aki azonban gyorsan rájött, hogy ha a projekt hosszú életű akar lenni, vissza kell lépnie, és csendben kell folytatnia a munkáját.

Az RRB Photobooks gondozásában 2024 márciusában jelent meg Macnair legújabb albuma Whilst The World Sleeps (Míg a világ alszik) címmel. Az album képei késő éjjel készültek Play-Doh, egy üres borosüveg, mint rögtönzött sodrófa, egy kés és egy vágódeszka segítségével.

„Engem az érdekel, hogyan ítéljük meg a művészetet. Ki mondja meg, hogy mi a jó vagy a rossz? Ki és hogyan alkothat? Megbecsülhetjük-e az alkotást, ha az nem művészi nyelvezetbe burkolózik, ha az előállítási költségek minimálisak, vagy ha a művész nem járt művészeti iskolába? Ettől kevésbé értékes? Vagy még inkább értékesebb? Egyáltalán művészet ez?”

0103

Fotó: © Eleanor Macnair
Original photograph: Untitled film still #21, 1978 by Cindy Sherman rendered in Play-Doh, 2015

0103

Fotó: © Eleanor Macnair
Original photograph: Trolley, New Orleans, 1955 by Robert Frank rendered in Play-Doh

0103

Fotó: © Eleanor Macnair
Original photograph: Self-portrait, 1959 by Seydou Keita rendered in Play-Doh, 2016

0103

Fotó: © Eleanor Macnair
Original photograph: Frida on Bench, New York, 1938, by Nikolas Murray rendered in Play-Doh

0103

Fotó: © Eleanor Macnair
Original photograph: New Brighton. From The Last Resort, 1983-85, Martin Parr by rendered in Play-Doh

0103

Fotó: © Eleanor Macnair
Original photograph: From 'Gone Astray Portraits' 2002/3 by Clare Strand rendered in Play-Doh

0103

Fotó: © Eleanor Macnair
Original photograph: Noire and Blanche, 1926 by Man Ray rendered in Play-Doh, 2015

Jegyzetek

Eleanor Macnair: Whilst The World Sleep
RRB Photobooks, 2024
ISBN 9781738516339