Menü

AI által generált képeken mutatták meg tinédzserek milyen lesz Berlin 2124-ben – Ezek az Utopia 2124 pályázat nyertes munkái

24 • 09 • 08Baki László

A C/O Berlin és az IFA nemrég jelentette be a 2024. július 29. és augusztus 3. között megrendezett Teens Workshop Utopia 2124 pályázat négy nyertesét. A C/O Berlin Education keretében tartott workshopon huszonnyolc 12 és 17 év közötti tinédzser kapott lehetőséget, hogy a professzionális workshopvezetők irányításával megörökítsék környezetüket, és az új, mesterséges intelligencia alapú eszközöket felhasználva megalkossák saját személyes utópiájukat 100 év távlatára.

Az ifjú promptolók képzeletét semmi sem korlátozta: zöld, tiszta városi terek; szabadon kószáló állatok és robotok; Berlin mint Cyber City, neonfényekkel megvilágított éjszakai vonatokkal, napelemekkel felszerelt buszokkal és háztetőkkel, növényekkel borított homlokzatokkal, vagy éppen álomszerű, szürreális képi kompozíciók repülő tárgyakkal és világító flamingókkal. A workshop résztvevői szabadjára engedhették kreativitásukat, miközben az AI segítségével ötvözték jelenünket a jövő vízióival, mindezt szórakoztató és kísérletező módon.

A zsűri, amely a workshop vezetőiből, a C/O Berlin és az IFA képviselőiből állt, négy kiemelkedő alkotást választott ki, amelyek kreativitásukkal, tematikus kidolgozottságukkal és technikai kivitelezésükkel nyűgözték le őket. A nyertesek Emiliana (16 éves), Lilly (16 éves), Marie (15 éves) és Milo (15 éves) alkotásai augusztus 26. és szeptember 5. között Berlin-szerte egy plakátkampány keretében, valamint a szeptember 6 és 10. között megrendezésre kerülő IFA vásár területén is megtekinthetők.

0103

© Emiliana, 16 éves

0103

© Lilly, 16 éves

0103

© Marie, 15 éves

0103

© Milo, 15 éves

A Utopia 2124 workshop lehetőséget nyújtott a fiatalok számára, hogy felfedezzék az AI által kínált kreatív kifejezési formákat, miközben technológiai készségeiket és kritikai gondolkodásukat is fejlesztették. Ezek a készségek elengedhetetlenek lesznek a digitális világban, amelyben hamarosan élni fognak. Ez a workshop nem csupán a jövő technológiáira készítette fel a résztvevőket, hanem lehetőséget nyújtott arra is, hogy a művészet és a technológia határán mozogva felfedezzék saját jövőképüket.

Jegyzetek

Az Utopia 2124 pályázat döntőbe került munkái ezen a linken tekinthetők meg.