Menü

A rejtőzködő zseni – Vivian Maier képeit Franciaországban állítják ki

24 • 10 • 14Baki László

A Nizzában megrendezett Vivian Maier: Anthology című kiállítás 140 fotóval és filmrészlettel mutatja be azt az örökséget, amelyet Maier hagyott hátra, miután a világ csak halála után fedezte fel rendkívüli tehetségét. A Vivian Maier: Anthology kiállítás a Musée de la Photographie Charles Nègre falai között 2025 márciusáig várja a látogatókat. A kiállítás célja, hogy bemutassa Vivian Maier egyedi látásmódját, amelyet évtizedekig az ismeretlenség homálya fedett, mígnem a véletlen folytán felfedezték több mint 120.000 negatívot tartalmazó archívumát.

Vivian Maier dadaként dolgozott az Egyesült Államokban, de mindig magával hordta fényképezőgépét, hogy a mindennapi élet pillanatait megörökítse az utcákon. A kiállítás Maier fotóművészetének több aspektusát is kiemeli. Az amerikai nagyvárosok – különösen New York és Chicago – utcáin készült képei különleges pillanatképeket kínálnak az 1950-es és 1960-as évek Amerikájából. A tömegeket, mindennapi embereket és élethelyzeteket fényképező Maier képein az átlagosból varázsolt különlegeset, rögzítve azokat az apró részleteket, amelyekben az emberi élet valódi lényege rejlik.

Külön szekciót kapott a gyerekek ábrázolása is, amely központi szerepet töltött be Maier munkásságában. A gyermekekkel való közvetlen kapcsolata révén számtalan portrét készített, melyek a fiatalság ártatlanságát és szabadságát mutatják meg, ugyanakkor felvetik a felnőttekhez való kötődéseik mélyebb kérdéseit is.

Maier életművének szintén fontos része volt a színes fotográfia, amelyre az 1960-as években tért át. Ez a korszak új technikai kihívásokat hozott, amikor egy Leicával kezdett dolgozni, amely még közelebbi kapcsolatot teremtett közte és alanyai között. A kiállításon ezek az élénk színű képek is megtekinthetők, amelyek megmutatják Maier humorérzékét és játékosságát is. De Maier nemcsak fényképezett, hanem szuper 8-as és 16 mm-es filmeket is készített, amelyek révén mozgóképen is megörökítette a mindennapi életet. Ezek a filmek nemcsak dokumentumok, hanem mélyen szemlélődő műalkotások is, amelyek az emberi létezés finom mozzanatait ragadják meg.

0103

Fotó: © Vivian Maier: Untitled, Undated

0103

Fotó: © Vivian Maier: Untitled, Undated

0103

Fotó: © Vivian Maier: Untitled, Undated

0103

Fotó: © Vivian Maier: 1959. április

A kiállítás megtekintése során a látogatók egy olyan művész világába léphetnek be, aki halála után vált világhírűvé, és akinek objektívén keresztül az emberi élet rejtett pillanatai válnak maradandóvá, éppen azért, mert ő nem csupán a nagy, látványos mozzanatokat kereste, hanem azokat a finom részleteket, amelyek valóban meghatározzák egy-egy élet történetét.

Jegyzetek

Vivian Maier: Anthology
Musée de la Photographie Charles Nègre, Nizza
2024. október 19. – 2025. március 16.
Kurátor: Anne Morin