Menü

November 14-én érkezik Lee Miller életrajzi filmje Kate Winslet főszereplésével a magyar mozikba

24 • 10 • 16Punkt

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk Lee Miller fotográfus, a Vogue egykori modellje és haditudósító lenyűgöző életútja elevenedik meg a filmvásznon Kate Winslet alakításában. A film hazai forgalmazója, a Vertigo Média nemrég jelentette be, hogy az életrajzi film november 14-én debütál Magyarországon, bemutatva Miller útját a divat világából a második világháború harctereiig.

A Lee világpremierje a világ egyik legrangosabb mozgóképes seregszemléjén, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A többek közt Horvátországban és Magyarországon forgatott Lee rendezője a független filmesként komoly múlttal rendelkező, de ma már a mainstream film- és sorozatiparban is tevékenykedő Ellen Kuras; a címszereplő Kate Winslet mellett pedig olyan világsztárok tűnnek fel, mint Marillon Cotillard vagy Alexander Skarsgård. A film Antony Penrose The Lives of Lee Miller című monográfiája alapján készült, mely a Thames and Hudson gondozásában jelent meg.

A történet Lee Miller életének fordulataira fókuszál, aki a harmincas években a divat egyik ikonja volt, majd a második világháború alatt a frontvonalra lépett, és a Vogue háborús fotóriportereként olyan felvételeket készített, amelyek új megvilágításba helyezték a háború borzalmait. A film Winslet főszereplésével mélyebb bepillantást nyújt Miller életébe és munkásságába, megemlékezve a női újságírás és haditudósítás úttörőjéről.

0103

Forrás: vertigomedia.hu

0103

Forrás: vertigomedia.hu

0103

Forrás: vertigomedia.hu

„Lee Millernek szenvedélye volt az igazság feltárása, ez késztette arra, hogy megörökítse a második világháború brutális valóságát, amelyet nyilvánosan ritkán mutattak be és úgy érezte, sokszor elrejtették az igazságot az emberek elől. A film egy olyan utazásra szeretne hívni, ahol a hűség és az árulás találkozik, de végül feltárja azt a rejtélyt is, amilyen valójában Lee volt, aki szintén eltemette saját rejtett igazságait.”

– nyilatkozta Ellen Kuras, a film rendezője.

Jegyzetek

Lee
Színes, szinkronizált, brit életrajzi, történelmi film
Rendezte: Ellen Kuras
Írta: Liz Hannah, Marion Hume, John Collee
Hossz: 117 perc