Menü

Az ellopott ikonikus Churchill-portrét Olaszországban találták meg

24 • 10 • 17Princz Zsófia

Több mint két évvel egy nagy feltűnést keltő lopás után Olaszországban került elő Winston Churchill ikonikus portréjának, The Roaring Lion-nak egy eredeti nagyítása. A történelmi fotográfiát, amelyet a kanadai fotográfus, Yousuf Karsh készített, 2021 végén lopták el a kanadai Ottawában található Fairmont Château Laurier szállodából. Most egy nemzetközi nyomozás eredményeként a portré visszakerül eredeti tulajdonosához.

A dacos és szigorú Churchillt ábrázoló fotográfia 1941-ben készült, miután Churchill háborús beszédet mondott az ottawai Parlament Hillen. A portré hamarosan a brit miniszterelnök egyik leghíresebb képe lett, tökéletesen megragadva a II. világháború legsötétebb napjaiban tanúsított határozott és fékezhetetlen vezetői magatartását. A fotográfia története tovább növeli a jelentőségét: Karsh éppen a kép elkészítése előtt húzta ki a szivart Churchill szájából, ami valószínűleg hozzájárult a miniszterelnök a komor arckifejezéséhez.

0103

Fotó: Yousuf Karsh: The Roaring Lion, Winston Churchill, 1941. december 29.

Az időbe fagyott pillanat azóta a történelem egyik legtöbbet reprodukált fotográfiája lett. A portrét valamikor 2021. december 25. és 2022. január 6. között rejtélyes módon kicserélték egy másolatra, de a lopást csak 2022 augusztusában fedezték fel. Az ottawai rendőrség kiterjedt nyomozás után letartóztatott egy 43 éves kanadai férfit, aki kapcsolatban állt a bűncselekménnyel. A férfit 2024. április 25-én fogták el, és több bűncselekménnyel vádolták meg, többek között 5000 dollárt meghaladó lopással és illegális kereskedelemmel. A gyanúsított nevét a folyamatban lévő jogi eljárások miatt nem közölték, de már megjelent a bíróság előtt.

„Churchill szivarja mindig jelen volt. Kinyújtottam egy hamutartót, de nem volt hajlandó megválni tőle. Visszamentem a fényképezőgépemhez, és meggyőződtem róla, hogy technikailag minden rendben van. Vártam; ő pedig továbbra is rágta a szivarját. Vártam. Aztán odaléptem hozzá, és minden előzetes megfontolás nélkül, de nagyon tisztelettudóan azt mondtam: »Bocsásson meg, uram«, majd kihúztam a szivart a szájából. Mire visszaértem a fényképezőgépemhez, olyan haragosan nézett rám, mintha fel akarna falni. Ebben a pillanatban készítettem el a fényképet.”

A The Roaring Lion visszaszerzése egy több országon átívelő, számos bűnüldöző szervezet erőfeszítéseinek eredménye. A nyomozás során kiderült, hogy miután ellopták, a The Roaring Lion-t egy londoni aukciósházon keresztül eladták egy gyanútlan olaszországi vevőnek. Mind az aukciósház, mind az olasz vevő azt állította, hogy nem tudtak arról, hogy a portrét ellopták. A fényképet hivatalosan szeptemberben adták át az ottawai rendőrségnek Rómában, mielőtt visszakerülne Kanadába, és újra kiállítanák a Château Laurierben.

„Nagyon örülünk, hogy az ikonikus The Roaring Lion portré visszatérhet jogos helyére, a Fairmont Château Laurier-be. Ez a portré, amelyet a neves kanadai fotográfus, Yousuf Karsh örökített meg, nemcsak egy pótolhatatlan műalkotás, hanem szállodánk történetének egy jelentős darabja is.”

– nyilatkozta Genevieve Dumas, a szálloda vezérigazgatója.

0103

Fotó: A megkerült fotó © Paul Hunter for CBC. Provided for use by the Ottawa Police Service.

A 2002-ben elhunyt Yousuf Karsh gyakran beszélt arról, hogy ez a legendás fénykép hogyan változtatta meg a karrierjét. A fotográfus a későbbiekben a 20. század számos befolyásos személyiségét örökítette meg, de a The Roaring Lion az egyik leghíresebb munkája maradt.