Menü

Bébijóga és gombaworkshop BAZ-megyében

19 • 08 • 16Istvánkó Bea

Egy újabb budapesti nyár. Forróság, napsütés, vagy éppen mennydörgés és mint mindig: uborkaszezon a kortársművészeti életben. A belváros kong az ürességtől, a galériák nagyrésze zárva, ügyet intézni pedig szinte lehetetlen, mert senki nincs a városban. De hova tűnik ilyenkor mindenki? A művészek számára a válasz egyszerű, mindegy, csak el Budapestről. Sokan külföldi rezidencia programokon vesznek részt, mások vidéki rokonoknál vagy barátoknál vészelik át a kánikulát és egyre többen választanak különböző hazai vagy külföldi alkotótáborokat és művésztelepeket az aktív pihenés jegyében. A kortársművészet alkotói módszertana olyan összetett folyamat, amely tudományos eszközökkel nehezen írható le. Hiszen minden művészet, és bárki lehet művész, az azonban biztos, hogy művészeti produktum létrehozásához rengeteg inspirációra és művészeti kutatómunkára van szükség. Az alkotótáborok küldetése alapvetően az, hogy viszonylag rövid idő alatt, a mindennapok problémáitól távol, olyan szabad, de koncentrált együttlétet biztosítsanak, amely ideális esetben inspirációt és kiindulópontot jelenthet új munkák és művészeti projektek megvalósításában. És ezalatt - a sztereotípiákkal ellentétben - nem a közös italozásra kell gondolni (legalábbis ideális esetben). Az alábbiakban helyszíni beszámoló következik az idén már ötödik alkalommal megrendezett Köz.kempről.

0103

Köz.kemp 2019. Fotó: Köz.kemp.

A Köz.kemp 2015-ben mint a fiatal művészeket tömörítő két legfontosabb érdekképviseleti szervezet, az FFS (Fiatal Fotóművészek Stúdiója) és az FKSE (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület) nyári művésztelepeként indult. A tematikus és a művészetelméletet sem hanyagoló program azonban már a kezdetektől szélesebb kört szólított meg a képzőművészeti közegből, így a tábor levált a szervezetekről és 2017-ben függetlenedett. A szervezők: Hevesi Judit, Nyíri Julianna, Simon Zsuzsanna, Vékony Dorottya és Villing Dóra által működtetett tábor, olyan, korábban 10 napos, ebben az évben egy hetes vizuális művészeti műhely, amely elsősorban pályájuk elején járó alkotóknak kínál lehetőséget a szakmai integrációra, a közös alkotásra és a Budapesten kívüli intenzív szakmai együttgondolkodásra. Mindez azonban koordinált keretek között történik, amelyek kialakításában a szervezők mellett, a meghívott workshop vezetők is részt vesznek.

0103

Köz.kemp 2019. Fotó: Köz.kemp.

A Köz.kemp programja ugyanis minden évben egy adott tematika mentén épül fel és előre meghirdetett workshopokra lehet jelentkezni. Idén ez a tematika a Witz (értsd: vicc) volt a Nemmivoltunk crew, a Sz.A.F. és Hecker Péter vezetésével. A résztvevők napközben a workshop vezetők által koordinált műhelymunkában vesznek részt, esténként pedig meghívott művészek és elméleti szakemberek előadásai teljesítik ki a programot. Ahogy a fentiekből is látszik, a Köz.kemp sokkal inkább egy szakmai-közösségi műhely, mint egy átlagos művésztelep, ezt pedig az elmúlt évek workshop vezetőinek listája is megerősíti: Biró Eszter, Rádóczy Bálint, Zsámboki Miklós, Bartha Máté, Vető János, Mucsi Emese, Ivan és Igor Buharov, Esterházy Marcell, Frazon Zsófia, Ladik Katalin, Csörgő Attila.

0103

Köz.kemp 2019. Fotó: Köz.kemp.

A Köz.kemp ebben az évben mintegy húsz résztvevő művészt látott vendégül, emellett azonban számos vendég és látogató megfordult a helyszínen, így tölthetett el a PUNKT is két napot a tábor helyszínéül szolgáló Erdőbényén. Az északkelet magyarországi községben alapvetően két helyszínen (saját pop-up fotólaborral), de gyakorlatban az egész környékre kiterjedően, elképesztő intenzitással zajlik reggeltől késő estig a workshopozás. Érkezésünkkor rögtön a Nemmivoltunk crew spontán performansz délutánjába csöppentünk, melynek során a résztvevők a méltán elfeledett Hahota magazin vicceit dolgozták fel ének, vers, képrejtvény, happening és bioszínházi bábelőadás formájában. A Sz.A.F. csoportja babajógával indította a napot, ahol a tábor legfiatalabb résztvevője, Zalavári Mása meglepően nehéz bébijóga pózait kellett követnie a felnőtt résztvevőknek.

 

Hecker Péterék mindeközben a környékbeli Tállyára látogattak el, ahol egyes vélekedések szerint Európa geometriai középpontja található. Koraeste Planetmalcolm tartott DJ workshopot, Hódi Csilla pedig egy gombatenyésztéssel foglalkozó elméleti és gyakorlati foglalkozással zárta a napot. A workshop vezetők munkamódszere ebben az évben igen változatos volt; a Hecker-csoport például a hét folyamán a helyi és környékbeli witzes legendáknak járt utána, így a tállyai kirándulás mellett meglátogatták az erdőbényei Krokodil Dundee-ként elhíresült, Ausztráliából hazaköltözött krokodilvadászt, megpróbáltak ehető méretű folyami rákot gyűjteni a helyi patakokból, illetve kísérletet tettek a teljes munkacsoport díszpolgárrá avatására a polgármesternél tett személyes látogatásuk folyamán. A Nemmivoltunk crew (Bátory Péter, Brückner János, Falvai Mátyás, Fillér Máté, Szabó Ottó és Tóth Márton Emil) ehhez képest inkább saját erőforrásaiból kiindulva és a rendelkezésre álló infrastruktúrát használva ötletelt, ottlétünk második napján például egy experimentális arcfestés workshop formájában. A Sz.A.F. (Fischer Judit, Mécs Miklós) a performatív vonalat erősítette, melynek része volt az alábbi videón dokumentált Ordító túra, valamint a kultúrházban tartott offline Tinder és Nemzőkonzultáció.

0103

Köz.kemp 2019. Fotó: Köz.kemp.

Az esti program meghívottjai közt volt Hódi Csilla mellett Bódi Lóránt, aki Humor és Vészkorszak címmel tartott előadást, valamint István Kovács (Berlini Magyar Tv), aki Jochann Wundertracht és Prof. Phd. Dr. Jivens O. Breewenses munkáiról és egyéb humorral dolgozó alkotásokról beszélt a résztvevőknek. Az éves tematikába vágó programok és a workshopok mellett azonban a Köz.kemp egyéb, a helyi adottságokat kihasználó, évről-évre visszatérő programot is biztosít a résztvevőknek. Ilyen program például a helyi kőzetritkaságokra koncentráló ásványgyűjtő túra, vagy a tarcali Terrapolisba tett permakultúrás kertlátogatás. A sok program mellett még arra is marad idő, hogy a résztvevő vagy ellátogató művészek már meglévő, saját projektjeiken munkálkodjanak. A helyszínen összefutottunk például Halász Dániellel, aki a száz fő alatti magyar falvakat kutatja és a közeli Sima településre látogatott el Erdőbényéről. A Köz.kemp fontos részét képezik a közös étkezések és nem véletlenül: a Hernyák Kristóf és Miletics Attila által prezentált csalános burgonyafőzelék például egy komplett cikket is megérdemelne. A Köz.kemp és Erdőbénye hangulata egészen különleges és inspiráló, ezért mindenképpen javasolt ellátogatni a táborba. Akinek ezúttal ez mégsem sikerült, az se csüggedjen, hiszen az idén elkészült anyagokból szeptember 2. és 8. között a Kende Galériában látható majd kiállítás. A kiállítás kurátorai, Pálhegyi Flóra és Varju Tóth Balázs is részt vettek a Köz.kempen, így garantált, hogy hiteles lesz a beszámoló.

0103

Köz.kemp 2019. Fotó: Köz.kemp.