Menü

5kérdés – Stalter György

21 • 03 • 06Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Stalter György Balogh Rudolf-díjas fotóművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Sokan hatották rám, az életművek megítélése azonban folyamatosan változik bennem, ahogy én is változom. Mivel hosszú évtizedek óta fényképezek, és a fotográfia fontos szerepet tölt be az életemben, régóta gyűjtöm a fotóalbumokat. Különböző műfajokban dolgoztam, ezért a különböző műfajokban alkotó fotográfusok munkáit egyformán szeretem. Természetesen vannak a kikerülhetetlen klasszikusok; Ansel Adams, Edward Weston, Eugène Atget, Jacques Henri Lartigue. De Les Krims, Duane Michals, Joel-Peter Witkin, Anders Petersen és Andreas Serrano képi világa is közel áll hozzám. Bár kezdetben főként férfiak űzték ezt a mesterséget, a nő fotográfusok munkái számomra legalább annyira inspirálóak a mai napig: Julia Margaret Cameron, Diane Arbus, Nan Goldin, Sally Man, Mary Ellen Mark, Sylvia Plachy, Sarah Moon.

A divat-, magazin- és reklámfotóban Helmut Newton, David LaChapelle is izgalmas számomra.

A riporterek közül August Sander, André Kertész, Henri-Cartier Bresson, W. Eugene Smith, William Klein, Josef Koudelka, Sebastiao Salgado és Alex Webb munkái hatottak rám, a portré műfajban pedig Irving Penn, Richard Avedon és Robert Mapplethorpe. Hosszan folytathatnám a sort.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Mivel idehaza és külföldön is sok remek kiállítást néztünk meg, lehetetlen választani. Közülük egy azonban emlékezetes maradt, évtizedekkel ezelőtt a Hundertwasser Házban 10 éves kislányunkkal együtt megnéztük a Mapplethorpe kiállítást. Diszkréten figyelmeztettek minket a pénztárnál és aztán minden emeleten a teremőrök, hogy tudjuk-e, milyen képeket fogunk látni. A gyerekünk akkor már ismerte az albumát.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

A Fiatal Művészek Klubja fotószekciójának tagja voltam, és ott állítottam ki először a munkáimat 1977-ben.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Mindkettőt. A kép, a projekt határozza meg, milyen technikával dolgozom.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Több éve dolgozom egy témán, az anyagot júniusban tervezem kiállítani a Fugában. Ebből a közel száz fotóból ezt a fényképet csináltam legutóbb.

0103

Fotó: Stalter György: Névjegy, 2021