Menü

5kérdés – Tombor Zoltán

21 • 09 • 04Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Tombor Zoltán fotográfust kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Az elmúlt huszonöt évben több tucat ragyogó fotográfus munkája inspirált, akik a fotóművészet különböző területein tevékenykedtek. Kezdetben a „csinos” képek ösztönöztek leginkább, rajongtam Helmut Newton, Paolo Roversi és Albert Watson képeiért. Később megismertem a „nagymenők” munkáit, akiket már nem volt értelme utánozni, inkább csak csodálni. Ilyen az André Kertész, a Henri Cartier-Bresson, a Josef Koudelka, a Brassaï és a Man Ray életmű. Tíz éve költöztem New Yorkba, ahol részletesen ismertem meg Richard Avedon és Irving Penn munkásságát és az amerikai utazó és utcai fotósokat: Robert Franket, Garry Winograndot, Lee Friedlandert, Diane Arbust vagy az azóta kedvencet: William Egglestont. Nem hagyhatom le a listámról Larry Sultant, Todd Hidot, Sally Mannt, Jim Goldberget, Rineke Dijkstrat és Harry Gruyaertet sem. Az alkotói folyamataimat a zene, a könyvek, vagy a film inkább inspirálják, mint a fotómunkák általában. 

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

A londoni Science + Media Múzeumban 2016-ban megrendezett Alec Soth „Gathered Leaves” című kiállítás volt számomra eddig a legmeghatározóbb. Kedvenc fotós könyvem pedig Jim Goldberg, „Rich and Poor” című monográfiája. 

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Első egyéni kiállításom a Párizsi Magyar Intézetben volt 2009-ben, „Mode Hongrois” címmel. 

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Zömében analóg technikával dolgozom, de a megrendeléseimnél gyakran használok digitális rendszert is, mely főként a rövid leadási határidőkkel magyarázható. 

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Ma az újszülött lányunk talpát fényképeztem, melyhez meglepő módon végül makro objektív kellett.

 

0103

Fotó: Tombor Zoltán: Lujza talpa, 2021 © Tombor Zoltán